Όπως αναφέρει ο 902.gr, η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαϊου, στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας με κάλεσμα του Σωματείου Οικοδόμων και του Συλλόγου Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν Σύλλογοι, Σωματεία και φορείς:

Σύλλογος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών Ν. Καρδίτσας (παράρτημα του ΠΣΔΑΤΜ), Συνδικάτο Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ΕΟΑΣΚ, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας «Αγγελική Φυτσιλή», Ομάδα Γυναικών Ταμασίου, Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας, Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Καρδίτσας, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (Παράρτημα Θεσσαλίας), Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Αθηνά», Τοπικό Συμβούλιο Σέκλιζας, Πολιτιστικός Σύλλογος «ο Απόλλων», Φοιτητικός Σύλλογος Κτηνιατρικής, Μορφωτικός Σύλλογος Σοφάδων, Μορφωτικός Σύλλογος Μοσχάτου, Σωματείο Συνταξιούχων Ι.Κ.Α., Μορφωτικός Σύλλογος Κρανιάς, Κέντρο Υγείας Καρδίτσας, Ν.Τ. Καρδίτσας της Ε.Ε.Τ.Ε.Μ., Μορφωτικός Σύλλογος Σέκλιζας, Νομαρχιακό Σωματείο Α.Μ.Ε.Α., Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Αγράφων και Σύλλογος Νέων Νεοχωρίου.

Αναλυτικά το κάλεσμα και τα αιτήματα των σωματείων των σωματείων και φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη και αποτελούν το «Συντονιστικό Αγώνα για τα Άγραφα», έχει ως εξής:

«Μαζικός αγώνας ενάντια στη λεηλασία του περιβάλλοντος και των Αγράφων!

Οι πρώτες εργασίες που ξεκίνησαν στην περιοχή των Αγράφων για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών προκαλούν ήδη μεγάλη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Οι εργασίες αφορούν σε δυο αιολικά πάρκα σαράντα (40) ανεμογεννητριών σε πρώτη φάση και των γραμμών μεταφοράς μέχρι Μοσχάτο με διέλευση και από την Τ.Κ. Λαμπερού αλλά και άλλων Τ.Κ. της Διοικητικής Περιφέρειας του Νομού Καρδίτσας.

Στο νομό Καρδίτσας, τέσσερις Καποδιστριακοί δήμοι (Καλλιφωνίου, Μενελαΐδας, Ρεντίνας, Ιτάμου) έχουν χαρακτηριστεί ΠΑΠ (Περιοχή Αιολικής Προτεραιότητας) με βάση το χωροταξικό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και η “Φέρουσα Ικανότητά” τους εκτιμάται σε 1.619 τυπικές Α/Γ.

Από τις μέχρι τώρα αιτήσεις φαίνεται ότι θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 650 ανεμογεννήτριες, άγνωστος αριθμός χιλιομέτρων εναέριων γραμμών μεταφοράς και δεκάδες χιλιόμετρα δρόμων πρόσβασης, σε υψόμετρα ακόμα και 2.000 μέτρων και μάλιστα μέσα σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αλλά και σε τόπους ιστορικής μνήμης, όπως η μαρτυρική Νιάλα. Τα δυο αιολικά πάρκα των 40 α/γ, που έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι, με τις γραμμές μεταφοράς θα καταστρέψουν περιοχές μέσα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας Ορνιθοπανίδας (SPA) με κωδικό SPA GR 2430002-ΟΡΗ ΑΓΡΑΦΑ και μέσα στο Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ) της Περιοχής Λίμνης Πλαστήρα με κωδικό τόπου ΑΤ30110009.

Τα σχέδια για τη συνολική εγκατάσταση των 650 ανεμογεννητριών προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας της περιοχής θα έχουν σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους αλλά και στον τουρισμό της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα από αυτά τα έργα, που μετά την ολοκλήρωσή τους δεν αφήνουν ούτε μια θέση εργασίας στην περιοχή. Απεναντίας, εκτός από τις παραπάνω άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις, μετά την λήξη της λειτουργίας τους θα γεμίσουν τα βουνά με παλιοσίδερα. Επίσης ήδη τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με το τέλος ΑΠΕ για την χρηματοδότηση των έργων, χωρίς να υπάρχει κανένα κέρδος από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια για το λαό.

Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που αντί να θωρακίσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, αντιθέτως με την συνδρομή δυνάμεων των ΜΑΤ σε μια σειρά περιοχές στην Ελλάδα, χτυπά διαδηλωτές που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Λέμε πως:

  1. Κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και φθηνή ενέργεια για το λαό δεν συμβιβάζονται.
  2. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση του ενεργειακού τομέα, που γίνεται μέσα από την εγκατάσταση ιδιωτικών αιολικών πάρκων, που σχεδιάζονται να λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος και όχι για τις δικές μας ανάγκες. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι στηρίζουμε τη σημερινή ή προηγούμενη κρατική διαχείριση. Σταθερά ασκούμε κριτική στο ρόλο και λειτουργία του κρατικού τομέα ηλεκτροπαραγωγής. Η ΔΕΗ αξιοποιήθηκε σαν μοχλός για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών συμφερόντων του κεφαλαίου.
  3. Για μας είναι αναγκαία και χρήσιμη η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας, που μπορεί να γίνει μέσα από ένα κρατικό φορέα Ενέργειας, στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής που κουμάντο στα ζητήματα της οικονομίας θα κάνουν αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο και όχι τα παράσιτα της κοινωνίας. Αποτελεί για μας στόχο πάλης να πάρει ο λαός την τύχη στα χέρια του, να εμποδίσει, να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.
  4. Λέμε όχι στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια.
  5. Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και των Αγράφων για τα κέρδη των μονοπωλίων.
  6. Είναι χρέος και καθήκον μας, από τις αποφάσεις και το διεκδικητικό πλαίσιο. Μπορούμε να ματαιώσουμε, να εμποδίσουμε την έκβαση αυτών των έργων.
  7. Το πραγματικό δίλημμα είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των μονοπωλίων ή για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
  8. Διαχρονικά δίνουμε μάχη για να έχουν πρόσβαση σε επαρκή και φθηνή ενέργεια τα λαϊκά νοικοκυριά, τη μείωση – εξάλειψη του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας, την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος.

Διεκδικούμε

  • Να σταματήσει η καταστροφή των Αγράφων με την άμεση ανάκληση των αδειών για τα 2 αιολικά πάρκα στον ιστορικό τόπο της Νιάλας και το Βοϊδολίβαδο και των υπόλοιπων αδειών για ΑΠΕ στην περιοχή.
  • Την εκπόνηση συνολική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την εγκατάσταση του συνόλου των αιολικών πάρκων και των συνοδών τους έργων (οδοποιία, γραμμές μεταφοράς κλπ) στην περιοχή των Αγράφων και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω όλους τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
  • Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε προστατευόμενες περιοχές και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Χωροθέτηση ειδικών ζωνών για τέτοιου είδους εγκαταστάσεις με κεντρικό σχεδιασμό.
  • Την κατάργηση των «πράσινων» τελών ΑΠΕ και άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στο κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε σπίτι λαϊκής οικογένειας.
  • Μείωση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου.
  • Ολοκλήρωση της εκτροπής του Αχελώου με τα αντίστοιχα έργα υποδομής, για την κάλυψη των αρδευτικών, περιβαλλοντικών αναγκών της περιοχής, με παράλληλη κατασκευή υδροηλεκτρικών εργοστασίων για την παραγωγή φτηνού ρεύματος για το λαό.
  • Αποκλειστικά κρατικός, ενιαίος φορέας για την Ενέργεια, που ως λαϊκή περιουσία, θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
  • Όχι στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην παράδοση των Αγράφων  για τα κέρδη των μονοπωλίων»

 

*Την αφίσα του Συντονιστικού Αγώνα για τα Άγραφα φιλοτέχνησε η διακεκριμένη ζωγράφος Μάρθα Μακρή, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τασκένδη, σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση και είναι απόγονος πολιτικών προσφύγων.