Τρίτη, 06 Φεβρουαρίου 2018 09:44

Άγιος Νικόλαος: Το γραφικό ψαροχώρι της Μεσσηνίας (Βίντεο)

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Μεσσηνιακής Μάνης. Υπάγεται στο δήμο Λεύκτρου και βρίσκεται 49 χλμ νοτιοανατολικά της Καλαμάτας.

Η γραφικότητα του τοπίου έχει αναδείξει τον Άγιο Νικόλαο σε ένα δημοφιλή προορισμό διακοπών τα τελευταία χρόνια. Ο Άγιος Νικόλαος είναι σχετικά νέο χωριό. 

Πρωτοκατοικήθηκε κατά την περίοδο 1830-1840. Χτισμένο ακριβώς δίπλα στην παραλία, σε μία από τις λίγες πεδινές περιοχές του Δήμου, ώθησε τους κατοίκους του να ασχοληθούν αποκλειστικά με το ψάρεμα και το εμπόριο, ανταλλάσοντας τα ψάρια με άλλα προϊόντα στα γειτονικά χωριά.

Το πρώτο όνομα του χωριού ήταν Σελινίτσα, που σημαίνει μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη. Σύμφωνα με το μύθο, στην παραλία της περιοχής αποβιβάστηκε ο Πάρης και άρπαξε την Ωραία Ελένη. Η περιοχή του Αγίου Νικολάου ταυτίζεται με την αρχαία Πέφνο. Απέναντι από το γειτονικό χωριό Άγιος Δημήτριος, βρίσκεται η νησίδα Πέφνος, όπου σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκαν οι Διόσκουροι.

Τις τελευταίες δεκαετίες ο Άγιος Νικόλαος κατάφερε να αναπτύξει τον τουρισμό και να δημιουργήσει υποδομές για την φιλοξενία τουριστών κατά τη θερινή περίοδο, και να τους προσφέρει όμορφες και άνετες διακοπές. Τους επισκέπτες προσελκύει η γραφικότητα του τοπίου, η άγρια ομορφιά της Μεσσηνιακής Μάνης, τα μοναδικά φυσικά αξιοθέατα, οι αγέρωχοι μανιάτικοι πύργοι, οι γραφικές εκκλησίες, τα όμορφα χωριουδάκια με τα πλακόστρωτα καλντερίμια και οι υπέροχες παραλίες.

Για όσους τώρα δεν έχετε καταφέρει να το επισκεφθείτε ακόμα, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από την χειμωνιάτικη όψη του στο βίντεο που ακολουθεί:

Βίντεο: PETRINOVILLAS