Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018 09:09

Νεάπολη Λακωνίας - Μια παραλιακή κωμόπολη με ξεχωριστό χρώμα (Βίντεο+φωτογραφίες)

Παραλιακή κωμόπολη με ξεχωριστό χρώμα, η Νεάπολη απλώνεται στο μυχό ανοιχτού όρμου.

Στην ευρύτερη περιοχή, που είναι γνωστή με την ονομασία Βάτικα, βρίσκονταν κατά πάσαν πιθανότητα οι Βοιές, αρχαία πόλη, που γνώρισε τη μεγαλύτερη ακμή της όταν ανήκε στο Kοινόν των Eλευθερολακώνων, κατά τους Pωμαϊκούς Xρόνους.

Πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με έναν τόπο ιδιαίτερου κάλλους, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα, τη χερσόνησο του Μαλέα.

Παραδοσιακά χωριά, γραφικές ακρογιαλιές, μοναδικά μνημεία της φύσης και το πασίγνωστο ακρωτήρι του Καβο-Μαλιά συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα της περιοχής.

Το λιμάνι της Νεάπολης συνδέεται με τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Πυκνά δρομολόγια φεριμπότ συνδέουν την Πούντα Βοιών με τη γειτονική Ελαφόνησο.

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

*Το άγαλμα του ναύτη, στο λιμάνι.

εκκλησία της Αγίας Τριάδας.

εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στη θέση «Παλαιόκαστρο», όπου σώζονται λείψανα αρχαίας πόλης (πιθανώς, της Ήτιδος).

*Το κάστρο των Βατίκων, γνωστό και ως κάστρο της Αγίας Παρασκευής, 3,5 χλμ ΒΑ. Στην κορυφή λόφου σώζονται λείψανα μεσαιωνικών κτισμάτων.

*Το Μεσοχώρι, με θαυμάσια θέα στη Νεάπολη, τον κάμπο Βοιών και την Ελαφόνησο.

Στο χωριό θα δείτε τις εκκλησίες της Υπαπαντής, του Αγίου Σπυρίδωνα, της Μεταμόρφωσης και των Αγίων Θεοδώρων.

*Το Φαρακλό, χωριό με υπέροχη θέα και παραδοσιακό χρώμα.

Θα δείτε τις εκκλησίες της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Πέτρου (σε μικρή απόσταση).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κορυφή Προφήτης Ηλίας με το ιδιαίτερο φυσικό ανάγλυφο και την πανοραμική θέα.

*Ο οικισμός Παραδείσι, χτισμένος αμφιθεατρικά, με πυκνή βλάστηση, πλατάνια, καρυδιές και τρεχούμενα νερά. Αποτελεί μοναδικό οικιστικό σύνολο, όπου οι κατοικίες περιλαμβάνουν και εγκαταστάσεις νερόμυλου.

εκκλησία της Παναγίας, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στο Παραδείσι.

*Το Λάχι, χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, με θέα στη Νεάπολη και την Ελαφόνησο. Διατηρεί δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Θα δείτε τις εκκλησίες του Αγίου Χαραλάμπους και των Εισοδίων της Θεοτόκου.

*Το χωριό Άγιος Νικολάος, με την ομώνυμη εκκλησία.

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται δύο βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου (Άγιος Γεώργιος Καρκατζέρης και πίσω Αϊ-Γιώργης).

Κόρακας, μικρός παραθαλάσσιος οικισμός. Κοντά του, απολιθωμένος κορμός, γνωστός ως Άνθρωπος.

*Ο παραθαλάσσιος οικισμός του Προφήτη Ηλία, με την ομώνυμη εκκλησία, 14 χλμ NA από τη Νεάπολη. Τα σπίτια του ακολουθούν το ανάγλυφο γραφικής ακρογιαλιάς. Στο φυσικό λιμανάκι του Προφήτη Ηλία δένουν ψαρόβαρκες.

*Το απολιθωμένο φοινικόδασος (απολιθωμένοι ριζικοί κόμβοι και κορμοί, ηλικίας περίπου δύο εκατομμυρίων ετών, και απολιθωμένα θαλάσσια όστρακα), κοντά στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, στην ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου Καβο-Μαλιά.

περιοχή του Καβο-Μαλιά, νοτιοανατολικού άκρου της Λακωνίας. Στο «Μικρό Άγιο Όρος» της Πελοποννήσου υπάρχουν πολλά παλαιά ασκηταριά και ξωκλήσια.

εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, άλλοτε καθολικό μονής, 3 χλμ Α από το ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας (στη συνέχεια, μονοπάτι 1 ώρας και 30').

εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Εν Μαλέω, σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στον Καβο-Μαλιά. Στο άλλοτε καθολικό μονής, που ιδρύθηκε το 13ο-14ο αιώνα, σώζονται τοιχογραφίες.

Νότια και δυτικά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου θα δείτε λείψανα βυζαντινών ναών.

*Τα ερείπια πύργου, στην κορυφή λόφου που υψώνεται πάνω από τη θάλασσα. Στην ευρύτερη περιοχή του λεγόμενου Κουλεντιανού Πύργου (Μεταβυζαντινών Χρόνων) λειτουργούσαν άλλοτε γερμανικά μεταλλεία σιδήρου.

εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, 13 χλμ ΒΔ από τη Νεάπολη, με το ιερό χτισμένο σε κοίλωμα βράχου. Δίπλα της, το ομώνυμο σπήλαιο.

Καστανιά, παραδοσιακό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά.

Σε μικρή απόσταση από το χωριό οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα μοναδικό μνημείο της φύσης, το σπήλαιο Καστανιάς, ένα από τα σημαντικότερα του ελλαδικού χώρου. Χρειάστηκε να παρέλθουν εκατομμύρια χρόνια για να δημιουργηθεί ο εντυπωσιακός λιθωματικός διάκοσμος του σπηλαίου, με την εξαιρετική ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων.

Οι επισκέπτες του σπηλαίου έχουν τη δυνατότητα να διανύσουν μιαν απόσταση 500 μέτρων, προκειμένου να θαυμάσουν τον πλούσιο σταλαγμιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Αρχαιολογικό

Στο Μουσείο εκτίθενται γλυπτά, επιγραφές, επιτύμβιες στήλες και αγγεία. Πυρήνας της έκθεσης υπήρξε η Αρχαιολογική Συλλογή της Νεάπολης, αλλά συμπεριλαμβάνονται ευρήματα και από άλλες περιοχές της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς, η οποία σχεδόν ταυτίζεται γεωγραφικά με τη χερσόνησο του Μαλέα.

Ναυτικής Τέχνης και Παράδοσης

Το Μουσείο, που στεγάζεται στο αποκατεστημένο κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου της Νεάπολης, προβάλλει τη στενή και διαχρονική σχέση του τόπου με τη θάλασσα, αναδεικνύει σημαντικές πτυχές της ελληνικής ναυτικής ιστορίας που έχουν σχέση με τα Βάτικα.

ΚΟΛΥΜΠΙ: Στην παραλία της Νεάπολης, στο Παλαιόκαστρο (Αμμίτσα) και στις ακρογιαλιές του φοινικόδασους της Αγίας Μαρίνας. Επίσης, στο Νεραντζιώνα και στο Μάγγανο.

TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA: Το καρναβάλι τις Απόκριες.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Μονεμβασίας τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο Παραδείσι, το πανηγύρι της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο.

ΠPΩTEΣ BOHΘEIEΣ: Κέντρο Υγείας, τηλ. 27340 22222.

XPHΣIMA THΛEΦΩNA: Aστυνομία 27340 23900, Λιμεναρχείο 27340 22228, ΕΛΤΑ 27340 22211.

Βίντεο: Drone Solutions Hellas