Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2019 09:24

15+1 υπέροχα & λιγότερο... γνωστά χωριά της Πελοποννήσου (pics)

Η Πελοπόννησος δεν έχει μόνο χωριά «σταρ».

Έχει και μικρότερες γωνιές, εξίσου γραφικές και όμορφες, «πνιγμένες» στη φύση και έτοιμες να τις γνωρίσετε και να τις αγαπήσετε.

Αν λοιπόν ψάχνετε έναν πιο ήσυχο αλλά συνάμα όμορφο προορισμό για την εξόρμηση σας το travel.eleftheriaonline επέλεξε 15+1 υπέροχα & λιγότερο... γνωστά χωριά τα οποία αξίζει κάποια στιγμή να επισκεφτείτε.

Άνω Καρυές - Αρκαδία

Οι Άνω Καρυές είναι χτισμένες στην ανατολική πλευρά του όρους Λυκαίου σε υψόμετρο 1050 μ. και σε απόσταση 21 χιλ. από τη Μεγαλόπολη. Είναι κοντά στο δρόμο που οδηγεί στο ιερό βουνό των Αρκάδων, το Λύκαιο, μεταξύ της Λυκόσουρας και του Αρχαιολογικού χώρου του Λυκαίου όρους με το Ιερό του Λυκαίου Διός, που απέχει 7 χιλ., και την ιερή κορυφή των Αρκάδων. Είναι ένα όμορφο ορεινό και καταπράσινο χωριό, με καρυδιές, κέδρα, βελανιδιές, λεύκες, πεύκα, έλατα, πουρνάρια, μουριές και οπωροφόρα δένδρα.

Αναβρυτή - Λακωνία

Η Αναβρυτή αποτελεί ένα ορεινό οικισμό στην επαρχία του νομού Λακωνίας. Ο οικισμός αυτός απλώνεται σε υψόμετρο 780 έως 920 μέτρα και βρίσκεται στις ανατολικές πλαγιές του Ταϋγέτου. Για να φτάσει κανείς στην Αναβρυτή θα διασχίσει τον οφιοειδή δρόμο πάνω στο βουνό με συνοδό την μοναδική θέα της Σπάρτης που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων.

Άρνα - Λακωνία

Πανέμορφο, καταπράσινο χωριό της Λακωνίας, η Άρνα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 750 μ., στις ανατολικές πλαγιές του Ταΰγετου. Κατάφυτη από πλατάνια, μηλιές, καστανιές, καρυδιές και πλήθος από αρωματικά βότανα. Με άφθονα τρεχούμενα νερά και τον περίφημο υπερχιλιετή πλάτανο (ύψος 30 μ., περίμετρος κορμού 13,80 μ.), μνημείο της φύσης. 

Μαγούλιανα - Αρκαδία

Σε ένα ψηλό βουνό της Αρκαδίας στα 1365 μέτρα ύψος βρίσκονται τα Μαγούλιανα. Ένα γραφικό πανέμορφο χωριό στα σπλάχνα της Πελοποννήσου ένα χωριό παραδεισένιο που σίγουρα μαγεύει τον επισκέπτη με την πρώτη κιόλας ματιά. "Γαντζωμένο" αμφιθεατρικά σε μια εκπληκτικής ομορφιάς πλαγιά δεσπόζει αιώνες τώρα, καταμαρτυρώντας το ένδοξο ιστορικό παρελθόν που φτάνει στα χρόνια της τουρκοκρατίας αλλά και το παρόν.

Αροανία - Αχαΐα

Πλατάνια, πεντακάθαρα νερά, πετρόχτιστες βρύσες, παλαιά αρχοντικά και καθαρός αέρας αποτελούν τα χαρακτηριστικά της Αροανίας Καλαβρύτων. Το μικρό αυτό χωριό προσφέρεται όλο τον χρόνο για μικρές ή μεγάλες εξορμήσεις, αν και αναμφισβήτητα ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή. Κι όλα αυτά μόλις 32 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Δολιανά - Αρκαδία

Τα Δολιανά (Άνω Δολιανά) είναι ένα ορεινό καταπράσινο γραφικό χωριό χτισμένο στις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1050 μ., κοντά στο δρόμο που οδηγεί από την Τρίπολη (25 χιλ) στον Πάρνωνα, στο Καστρί και στον Άγιο Πέτρο. Το χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά, έχει καλντερίμια και πετρόκτιστα σπίτια και έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός.

Χρύσαφα - Λακωνίας



Όμορφο χωριό με αξιόλογα αρχοντικά, δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, και ιστορικές εκκλησίες.

Σε κοντινή απόσταση από τα Χρύσαφα βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας Θεράπνης όπου κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές ενώ ανάλογες εργασίες έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες και στον οικισμό.

Ζαρούχλα - Αχαΐα

Πνιγμένη στο πράσινο, κρυμμένη μέσα σε καστανιές και έλατα, η Ζαρούχλα είναι μια από τις πολύ όμορφες περιοχές της ορεινής Πελοποννήσου.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο που ξεπερνά τα χίλια μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με τον νομό Κορινθίας, και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας.

Αλωνίσταινα - Αρκαδία

Η γραφική Αλωνίσταινα βρίσκεται στην Ορεινή Αρκαδία χτισμένη σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στην θέση του αρχαίου οικισμού Ελισσώνα. Το όνομά της προέρχεται πιθανότατα από την διαδεδομένη εργασία του αλωνίσματος. Η ειδυλλιακή Αλωνίσταινα, κρυμμένη σε μια κατάφυτη κοιλάδα από καρυδιές και έλατα στην καρδιά του δάσους του Μαινάλου, απέχει 25 χλμ από την Τρίπολη και θα σας γοητεύσει η γαλήνη του τοπίου.

Κοσμάς - Αρκαδία

Το ορεινό χωριό του νομού Αρκαδίας, χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, στον Πάρνωνα, είναι ένα από τα πιο ωραία της Πελοποννήσου. Πνιγμένος σε δάση από έλατα, καστανιές, καρυδιές και πλατάνια, ο Κοσμάς απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από το Λεωνίδιο και βρίσκεται στον δρόμο που ενώνει την Αρκαδία με τη Λακωνία.

Λάμπεια - Ηλεία

Η Λαμπεία ή Λάμπεια (Δίβρη) είναι ορεινό γραφικό χωριό της Ηλείας, παλιό κεφαλοχώρι της ευρύτερης περιοχής, κοντά στα όρια με το νομό Αρκαδίας. Χτισμένη αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 900μ., στις πλαγιές του Λάμπειου όρους (Δίβρη), η Λαμπεία γοητεύει με τα όμορφα πετρόκτιστα σπίτια της, την πλούσια βλάστηση, τα πολλά νερά της και την πανοραμική της θέα.

 Βαμβακού - Λακωνία

Η Βαμβακού αποτελεί οικισμό, χτισμένο στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Λακωνίας, σε υψόμετρο 900 μέτρων στις δυτικές πλαγιές του όρους Πάρνωνα.

Μπορεί να μην έχει θέα των γειτονικών χωριών Βαρβίτσα και Καρυές, αλλά είναι το πλησιέστερο στα εκτεταμένα δάση ελάτης και μαύρης πεύκης του κεντρικού ορεινού όγκου Πάρνωνα, καθώς και το ορμητήριο για εύκολες ορειβατικές αναβάσεις στις κορυφές του Μεγάλη Τούρλα (1935μ.) και Γαϊτανόρραχη (1803μ.).

Καρυά - Αργολίδα

Η Καρυά είναι από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά, που τώρα τον χειμώνα μεταμορφώνεται σε "Αράχωβα" της Αργολίδας. Λίγα χλμ. από το Άργος, είναι τo μοναδικό χωριό στον ορεινό όγκο του νομού, το οποίο έχει διατηρήσει όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά που πλέον σπάνια συναντά κανείς στα χωριά της πατρίδας μας.

Η Καρυά ή αλλιώς Κολοκοτρωνίτσι (σε αυτό το μέρος γυρίστηκε η επιτυχημένη σειρά «Καφέ της χαράς») στέκει στους πρόποδες του Αρτεμισίου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, και προσκαλεί τους επισκέπτες του σε μία μοναδική εμπειρία.

Πραστός - Αρκαδία

Ο Πραστός είναι ένα ορεινό παραδοσιακό χωριό της Αρκαδίας, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 750 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από το χωριό Άγιος Ανδρέας. Έχει ωραία αρχοντικά σπίτια, πυργόσπιτα και εκκλησίες, χαρακτηριστικά δείγματα της Τσακώνικης αρχιτεκτονικής.

Γκούρα - Κορινθία

Η Γκούρα είναι το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Φενεού(νυν Δήμος Συκιωνίων με πρωτεύουσα το Κιάτο). Είναι ένας οικισμός με υψόμετρο 950 μέτρα που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας στο βόρειο τμήμα της λεκάνης του Φενεού, στην πάνω κοιλάδα του ποταμού Όλβιου.

Στην Γκούρα αξίζει κανείς να σταθεί και να θαυμάσει την πανέμορφη πλατεία με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία αλλά και τα αρχοντικά 19ου αιώνα του οπλαρχηγού της Επανάστασης Νικόλαου Οικονόμου – Γκούρα, του Σάρλη και του Μούρτη, τα οποία αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

Αμπελιώνα - Μεσσηνία

Αν ψάχνετε ένα μικρό παραδοσιακό χωριό, μέσα στη φύση και το πράσινο, μια ώρα μακριά από την Καλαμάτα, αυτό θα μπορούσε να είναι η Αμπελιώνα στη Μεσσηνία. Τα σπίτια του χωριού είναι ενός ή δύο ορόφων, πετρόχτιστα με στέγες από κεραμίδια, τα καλντερίμια κι αυτά με πέτρα και φυσικά οι αυλές των σπιτιών θυμίζουν περιβόλια.

Σε πολλά σημεία του χωριού, θα δείτε πηγές και βρύσες με τρεχούμενο νερό. Ένας περίπατος στο χωριό θα σας χαλαρώσει, θα σας κάνει να καταλάβετε πόσο τυχερός είναι κάποιος που ζει όλο το χρόνο μέσα στη φύση ενώ η φιλόξενη διάθεση των κατοίκων θα σας κάνει να νιώσετε σαν να είστε στον τόπο σας.

Φωτογραφία εξωφύλλου - nikoskarakhontzitis (Μαγούλιανα)

Δείτε επίσης: Τα χιονοδρομικά κέντρα της Ελλάδας και τα γραφικά μέρη που δεσπόζουν πλάι τους