Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019 09:30

Οι μοναδικές σε ομορφιά Χώρες των Κυκλάδων (Φωτογραφίες)

Οι μοναδικές σε ομορφιά Χώρες των Κυκλάδων (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία: Roberto Panagos (Άνω Σύρος)

Για τους περισσότερους ταξιδιώτες, οι Κυκλάδες αποτελούν τον πιο δημοφιλή ελληνικό προορισμό για διακοπές, με τις πρωτεύουσες τους να κρατούν μέσα τους την παραδοσιακή όψη του ελληνικού καλοκαιριού.

Λουλουδιασμένες αυλές με πολύχρωμες βουκαμβίλιες, πάλλευκα ασβεστωμένα σπίτια σε αρμονική αντίθεση με το απόλυτο μπλε του Αιγαίου, γραφικές πλατείες, χαρακτηριστικές εκκλησίες και εντυπωσιακοί ανεμόμυλοι συνθέτουν τις πιο αγνές εικόνες που συναντά κανείς σε κάποια από τις Χώρες των Κυκλάδων.

Από την Άνω Σύρο και την καταπράσινη Άνδρο ως την καστροπολιτεία της Φολεγάνδρου και την "κρυμμένη" Χώρα της Αμοργού σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε.

Το travel.eleftheriaonline “ξεσκόνισε” το Instagram παρουσιάζοντας σας φωτογραφίες από τις όμορφες Χώρες των Κυκλάδων.

Σέριφος

Διαμάντι της Σερίφου είναι η πρωτεύουσα της, η Χώρα, η οποία θεωρείται πρότυπο μεσαιωνικού οχυρωμένου οικισμού, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο βραχώδες ύψωμα του όρμου του Λιβαδιού.

Σίκινος

Όταν λέμε Χώρα Σικίνου, μιλάμε για έναν πανέμορφο κυκλαδίτικο οικισμό χωρισμένο στα τρία: το Κάστρο, το Βουνί και το Χωριό στην απέναντι πλαγιά.

Κίμωλος

Παρότι η Κίμωλος είναι τυπικό κυκλαδονήσι, η πρωτεύουσα της ονομάζεται Χωριό, και όχι Χώρα. Για τη μετακίνηση υπάρχει τοπικό λεωφορείο από το λιμάνι προς το Χωριό, αλλά η διαδρομή καλύπτεται άνετα και με τα πόδια.

Αμοργός

Η Χώρα της Αμοργού βρίσκεται σχεδόν στο κέντρο του νησιού και αποτελεί την πρωτεύουσα της. Η θέση της δεν είναι τυχαία. Την είχαν διαλέξει οι κάτοικοι τα παλιά τα χρόνια για να μην φαίνεται από τη θάλασσα και να μην τους βλέπουν οι πειρατές. Επίνειό της είναι τα Κατάπολα από τα οποία απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα.

Σαντορίνη/Θήρα

Ο εντυπωσιακός οικισμός που είναι κτισμένος κατά μήκος της Καλντέρας είναι η πρωτεύουσα της Θήρας και διατηρεί τη ζωντάνια του όλο το χρόνο, καθώς φιλοξενεί τις υπηρεσίες του Δήμου, δημόσιους οργανισμούς, τράπεζες, καταστήματα.

Σίφνος/Απολλωνία

Η Απολλωνία (ή αλλιώς Σταυρί) είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και έδρα του Δήμου Σίφνου από το 1999. Το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα.

Τζιά/Ιουλίδα

Η μόνη από τις τέσσερις αρχαίες πόλεις της Κέας που έχει κτιστεί στην ενδοχώρα είναι η Ιουλίδα, ή Χώρα. Ιδρύθηκε στην αρχαϊκή περίοδο και σήμερα σώζονται τα ερείπια των οχυρών της αρχαίας ακρόπολης και τμήμα του τείχους. 

Νάξος

Η Χώρα, η πρωτεύουσα της Νάξου, είναι μια από τις πιο γραφικές πόλεις των Κυκλάδων και φυσικά ο πιο δημοφιλής τουριστικός προορισμός για τη Νάξο. Είναι κτισμένη σε ένα μικρό ύψωμα 30 μ. περίπου με τον κλασσικό αμυντικό τρόπο και την πυκνή δόμηση.

Ίος

Η Χώρα της Ίου είναι κτισμένη πιο ψηλά από το λιμάνι του νησιού (2 χλμ.), στα πρανή ενός λόφου. Είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, με τα εκκλησάκια της, τα ασβεστωμένα σπίτια κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, το εσωτερικό δίκτυο με τις στοές, τα φιδογυριστά δρομάκια και τα σκαλοπάτια.

Μύκονος

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

☀️☀️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Δάφνη Μ. (@daaafni) στις

Η Χώρα της Μυκόνου, η γοητευτική πρωτεύουσα του κοσμοπολίτικου νησιού, αξίζει τη φήμη της και το αποδεικνύει σε κάθε επισκέπτη της. Αρκεί μια βόλτα στα στενά σοκάκια της για να διαπιστώσει κανείς την ξεχωριστή ομορφιά της.

Άνω Σύρος

Η Άνω Σύρος κατοικείται κυρίως από καθολικούς και είναι κτισμένη στο δικό της λόφο, πλάι σ' εκείνον της Ερμούπολης. Στην κορυφή της ξεχωρίζει ο Σαν Τζώρτζης. Έχει κηρυχθεί προστατευόμενος ιστορικός οικισμός και διατηρεί την αυθεντική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, σε αντίθεση με την Ερμούπολη όπου κυριαρχεί το νεοκλασικό στοιχείο.

Μύλος/Πλάκα

Η πρωτεύουσα της Μήλου είναι η Πλάκα, χτισμένη πάνω από τον Αδάμαντα και σε υψόμετρο 200 μ. περίπου. Είναι μια γραφική πρωτεύουσα με στενά πλακόστρωτα δρομάκια, σκαλοπάτια και πλατείες που κρύβουν ταβέρνες, διάφορα μαγαζάκια και όμορφα αρχοντικά.

Πάρος/Παροικία

Η Παροικία είναι η πρωτεύουσα του νησιού, το κέντρο κάθε δραστηριότητας. Εκεί βρίσκεται το εμπορικό και επιβατηγό λιμάνι του νησιού, το διοικητικό και οικονομικό κέντρο, μια σύγχρονη πολιτεία με έντονο παρελθόν αλλά και πολλά υποσχόμενο μέλλον. 

Κύθνος/Μεσαριά

Η Χώρα, ή Μεσαριά, πρωτεύουσα της Κύθνου, είναι κτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά ενός λόφου. Απέχει 8 χλμ. από τον Μέριχα, το λιμάνι του νησιού.

Αντίπαρος

Η γραφική Χώρα έχει θέα στην γειτονική Πάρο, ενώ διαθέτει λευκά σπιτάκια, γραφικά εκκλησάκια, λουλουδιασμένα μπαλκόνια και χαριτωμένα μαγαζάκια.

Τήνος

Η Χώρα της Τήνου δεν αποτελεί το γραφικότερο κομμάτι του νησιού, αφού η άναρχη και συχνά ασυνεπής με το παραδοσιακό στοιχείο δόμηση, που εντάθηκε από τα τέλη της δεκαετίας το ’60, αλλοίωσε το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα της. Ωστόσο θα συναντήσετε σημεία και περιοχές που θυμίζουν τη γραφική και ελκυστική Χώρα του παρελθόντος.

Άνδρος

Η Χώρα στην Άνδρο είναι η πρωτεύσουσα του νησιού και βρίσκεται στο βόρειοανατολικό τμήμα του νησιού. Είναι κτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που μοιάζει να “κόβει” τη θάλασσα στα δυο. 

Ανάφη

Η χώρα της Ανάφης είναι ένας παραδοσιακός οικισμός των Κυκλάδων με λευκά θολωτά μονόχωρα σπίτια και μπλε παράθυρα. Στενά σοκάκια διαπερνούν κάθε γωνιά του, ώσπου οδηγούν στο ενετικό Κάστρο, τον αρχικό πυρήνα και την καρδιά του χωριού.

Θηρασία

Η Θηρασία ή Μανωλάς είναι ο κυριότερος οικισμός και πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά και έχει επίνειό του τον Κόρφο. Ο οικισμός είναι γραφικός, με στενά καλντερίμια και εξαιρετική θέα προς τη Σαντορίνη.

Δονούσα/Σταυρός

Ο Σταυρός είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού όπου βρίσκεται και το λιμάνι του νησιού. Περιπλανηθείτε στα γραφικά σοκάκια του οικισμού και περπατήστε στον παραλιακό δρόμο δίπλα στην θάλασσα που ενώνει το λιμάνι με τον οικισμό. 

Σχοινούσα/Παναγιά

Παρόλο που είναι κτισμένη σε ύψωμα, μόλις 1,2 χλμ. από το λιμάνι, η Χώρα (ή Παναγιά), δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά από τη θάλασσα. Χαμηλά ασβεστωμένα σπίτια με γαλάζια παράθυρα και μικρές λιθόστρωτες αυλές με λουλούδια αποτελούν τον κύριο οικισμό.

Άνω Κουφονήσι

Στο Πάνω Κουφονήσι θα βρείτε τον γραφικό οικισμό της Χώρας και μοναδικό του νησιού, ακριβώς επάνω από το μικρό λιμάνι. Περιπλανηθείτε ανάμεσα στα χαρακτηριστικά κυκλαδίτικα σπιτάκια και τα ασβεστωμένα σοκάκια.

Ηρακλειά/Παναγία

Ο οικισμός συγκροτείται από λίγα σπίτια απλωμένα γύρω από την εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο επιβλητικός ναός άρχισε να κτίζεται το 1919, αλλά αποπερατώθηκε μόλις το 1980. Η Παναγία διαθέτει ευρύχωρα σπίτια με κάτασπρους τοίχους, αντιπροσωπευτικά δείγματα της λαϊκής αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, διάσπαρτα ανάμεσα σε σοκάκια και καλντερίμια με ανθισμένες γλάστρες.

Φολέγανδρος

Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας είναι χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων από τη θάλασσα και απέχει 3,5 χιλιόμετρα από τον Καραβοστάση. Οι πλακόστρωτοι δρόμοι και τα σοκάκια, οι πολλές και συνεχόμενες πλατείες, που είναι μοναδικό οικιστικό χαρακτηριστικό σε όλες τις Κυκλάδες, τα φροντισμένα σπίτια με τις μικρές ασπρισμένες αυλές και το Κάστρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Χώρας.

Δείτε επίσης:

Τα 20+1 πιο κοσμοπολίτικα νησιά της Ελλάδας

Τα ωραιότερα χωριά του Αιγαίου Πελάγους