Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 09:12

Υπέροχα πέτρινα γεφύρια σε γραφικά χωριά της Ελλάδας (Φωτογραφίες)

Υπέροχα πέτρινα γεφύρια σε γραφικά χωριά της Ελλάδας (Φωτογραφίες)
Φωτογραφία: s_like_stella (Γεφύρι του Πλακίδα)

Μπορεί η Ελλάδα να διαθέτει μοναδικά φυσικά μνημεία, όμως υπάρχουν και τα έργα των ανθρώπων που κάποιες φορές ταίριαξαν τόσο με το φυσικό περιβάλλον, αφήνοντας την εντύπωση πως στέκονταν πάντα εκεί, αναλλοίωτα στο χρόνο.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα πέτρινα γεφύρια σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, που αποδεικνύουν την τέχνη και το μεράκι των μαστόρων της εποχής. Όταν μάλιστα αυτά συνδυάζονται με πανέμορφα χωριά, το δίχως άλλο το αποτέλεσμα αποζημιώνει τους επισκέπτες τους.

Tο travel.eleftheriaonline ξεχώρισε ορισμένες τέτοιες προτάσεις παρουσιάζοντας τες μέσα από ιδιαίτερες φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο instagram:

Άγραφα, Ευρυτανία 

Ένα ξεχασμένο χωριό του νομού Ευρυτανίας είναι τα Άγραφα. Τα Άγραφα ήταν και είναι μια ιστορική πηγή μεγάλων γεγονότων της ιστορίας μας. Αποτέλεσαν ουσιαστικά έναν “αφανή” ήρωα κατά την διάρκεια των μαχών που συνέβησαν στις γύρω περιοχές αλλά και στον ίδιο τον τόπο όπου πάντοτε κατάφερνε να ανταπεξέρχεται στις αντίξοες συνθήκες που περνούσαν κατά καιρούς. Έτσι, λοιπόν τα Άγραφα Ευρυτανίας είναι ένα ξεχασμένο χωριό για τους ανθρώπους που δεν το γνωρίζουν, αλλά συνάμα ένα χωριό με ιστορία στην πλάτη της. Τα Άγραφα είναι ιστορική περιοχή και οροσειρά της κεντρικής Ελλάδας, η νότια απόληξη της Πίνδου. Καταλαμβάνουν όλο το βόρειο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και το δυτικό του νομού Καρδίτσας και χωρίζονται σε Θεσσαλικά Άγραφα και Ευρυτανικά Άγραφα.

Βουργαρέλι, Τζουμέρκα

Μόλις 58 χιλιόμετρα από την Άρτα, σε υψόμετρο 800 μέτρων περιτριγυρισμένο από πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά, το Βουργαρέλι των Τζουμέρκων, σας περιμένει για ήσυχες αποδράσεις και αποτοξίνωση από το άγχος της καθημερινότητα. Το «άγνωστο» -για τους περισσότερους»- χωριό είναι από τα πιο γραφικά, τηρεί τις παραδόσεις και τον τελευταίο καιρό έχει μεγάλη άνοδο στην τουριστική ανάπτυξη.

Βοβούσα Ιωαννίνων

Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, βρίσκεται η Βοβούσα ή Βωβούσα, ένα απο τα 44 χωριά του Ζαγορίου, σε απόσταση περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και 60 χιλιόμετρα από τα Γρεβενά. Περιτριγυρισμένο από ψηλά βουνά η Βοβούσα αποτελεί στολίδι της αλπικής Βόρειας Πίνδου. Είναι γνωστό και ως το χωριό των ξυλοκόπων, αφού οι κάτοικοι ασχολούνται με την υλοτομία, η οποία αποτελεί παράδοση της περιοχής.

Χαλίκι Ασπροποτάμου

Το Χαλίκι είναι από τα πιο απομονωμένα χωριά του Ασπροπόταμου και βρίσκεται στα 1240 μ. και για πολλούς μήνες είναι πνιγμένο στο χιόνι. Τα τοπία ολόγυρα είναι συναρπαστικά ενώ η άγρια ζωή ειδικά το χειμώνα βρίσκεται ακριβώς έξω από τα σπίτια του χωριού. Το χωριό είναι από τα ομορφότερα της περιοχής και έχει ακόμη πολλά θαυμάσια καλοδιατηρημένα πέτρινα σπίτια.

Κήποι Ιωαννίνων

Ενα προς ένα, και τα 46 Ζαγοροχώρια είναι υπέροχα. Ανάμεσά τους οι Κήποι, χτισμένοι σε υψόμετρο 800 μ., που πήραν το όνομά τους από τους κήπους με τα οπωροφόρα και τα λουλούδια των παραδοσιακών σπιτιών. Οι Κήποι βρίσκονται στην καρδιά του Κεντρικού Ζαγορίου, εκεί όπου συναντιούνται τα όρη Μιτσικέλι και Τύμφη της βόρειας Πίνδου, σε απόσταση 39 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Δοτσικό Γρεβενών

Το Δοτσικό είναι ορεινός οικισμός σε υψόμετρο 1.060μ στον νομό Γρεβενών. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του νομού Γρεβενών προς τα όρια με τον νομό Κοζάνης, στις ανατολικές κλιτείς της Σκούρτζας, κορυφής της βόρειας Πίνδου. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο του Δοτσικού είναι το τοξωτό πέτρινο γεφύρι που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού, χτισμένο το 1804 από «πετράδες» της περιοχής.

Κουκούλι Ιωαννίνων

Το Κουκούλι Ιωαννίνων είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής με έξοχα δείγματα τοπικής πραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κυρίως από τον 19ο και το 20 αιώνα, περίοδο που το χωριό γνώρισε και τη μεγαλύτερή του άνθιση. Οι διακοπές στο Κουκούλι ομορφαίνουν με το παραδοσιακές ταβέρνες, τα όμορφα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Καραβάς, Κύθηρα

Το χωριό του Καραβά βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το μεγαλύτερο χωριό, τον Ποταμό. Είναι χτισμένο μέσα σε μία καταπράσινη ρεματιά με όλων των ειδών τα δέντρα. Θα συναντήσετε πολλές πηγές που δε σταματούν ποτέ να αναβλύζουν δροσερό νερό.

Επταχώρι Καστοριάς

Το Επταχώρι είναι ο μεγαλύτερος οικισμός της πρώην Κοινότητας Αρρένων και τώρα Δημοτικής Ενότητας Αρρένων του Νομού Καστοριάς της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Βρίσκεται πάνω στην επαρχιακή οδό Ιωαννίνων-Κοζάνης-Θεσσαλονίκης και συνδέει την Κόνιτσα με τον Πεντάλοφο. Στα όρια μεταξύ Ηπείρου και Μακεδονίας, το Επταχώρι διαθέτει εντυπωσιακά από αρχιτεκτονική άποψη κτίρια, όπως αυτό του σχολείου και της εκκλησίας του χωριού.

Λιβάρτζι Αχαΐας

Το Λιβάρτζι, τοποθετημένο ανάμεσα στα Καλάβρυτα και την Αρχαία Ολυμπία, αποτελεί ιδανικό προορισμό για σύντομες αποδράσεις στην φύση και όχι μόνο. Μονοπάτια, σπήλαια, λίμνες, ποτάμια, αρχαιολογικοί χώροι και χιονοδρομικά κέντρα βρίσκονται σε κοντινές αποστάσεις για όσους θέλουν να τα επισκεφτούν κατά την διαμονή τους στο χωριό.

Λιβάδι Κυθήρων

Βρίσκεται στα νότια-κεντρικά του νησιού επάνω στον κεντρικό δρόμο. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει την μεγαλύτερη ανάπτυξη από όλα τα χωριά στα Κύθηρα, και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα του νησιού. Στο χωριό υπάρχουν αρκετά παραδοσιακά σπίτια καθώς και αρκετά με νεοκλασικές επιρροές.

Αργιθέα Καρδίτσας

Στα βορειοδυτικά του Νομού Καρδίτσας, εκεί που η άπλα του Θεσσαλικού Κάμπου σταματά μπροστά στο θεόρατο ανάστημα των αγραφιώτικων βουνών, ξεδιπλώνεται ανάμεσα σε βράχια, χιονισμένες κορφές, δάση και γκρεμοτόπια η αδάμαστη γη της Αργιθέας.

Βροσίνα Ιωαννίνων

Όμορφο χωριό, χτισμένο σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον - κατάφυτη περιοχή με εξαιρετικό φυσικό ανάγλυφο και τρεχούμενα νερά -, πάνω στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας. Οι ταβέρνες του αποτελούν συχνά σταθμό για τους διερχομένους.

Δόλιανη Ιωαννίνων

Παραδοσιακό ηπειρώτικο χωριό, χτισμένο σε κατάφυτη περιοχή - υψόμετρο 920. Έχει πέτρινα σπίτια και μαντρότοιχους (οβορούς), όμορφες αυλόπορτες, λιθόστρωτα καλντερίμια και περίτεχνα γεφυράκια. Το χωριό αποτελεί πέρασμα από το Ανατολικό στο Δυτικό Ζαγόρι.

Μουσθένη Καβάλας

Χτισμένη στη σκιά του επιβλητικού Παγγαίου, σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον (πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά), η Μουσθένη, έδρα του Δήμου Πιερέων, διατηρεί αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Στην κοιλάδα ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Σύμβολο (Πιερία κοιλάδα) ήταν εγκατεστημένοι κατά την αρχαιότητα οι Πίερες, που ασχολούνταν με την εκμετάλλευση των μεταλλείων της περιοχής.

Πύλη Τρικάλων

Δεκαοχτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των Τρικάλων μια φυσική πύλη σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά Κόζιακας και Ίταμος ενώνοντας την απέραντη θεσσαλική πεδιάδα και την Οροσειρά της Πίνδου. Εδώ βρίσκεται η Πύλη, μια μικρή γραφική πόλη 2.500 κατοίκων, χτισμένη στους πρόποδες των δύο βουνών γύρω από τις όχθες του ποταμού. Το όνομά της το οφείλει αποκλειστικά στη θέση της.

Δείτε επίσης: 15+1 γεφύρια της Ελλάδας που προκαλούν δέος