Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020 09:41

Καταρράκτης: Το μαρτυρικό χωριό της Άρτας (Βίντεο)

Χτισμένο σε υψόμετρο 800 μέτρων στα Αθαμανικά Όρη, γνωστότερα ως Tζουμέρκα, βρίσκεται ο Καταρράκτης Άρτας.

O Καταρράκτης εντάσσεται στον κατάλογο των μαρτυρικών χωριών με προεδρικό διάταγμα (ΦΕΚ Α/79/1-06-2017). Ήταν το διήμερο 26 και 27 Οκτωβρίου του 1943, όταν Ναζί πυρπόλησαν σπίτια, έκαψαν σοδειές και εκτέλεσαν 11 κατοίκους που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν από το χωριό.

Η θηριωδία είχε χαρακτήρα αντιποίνων όπως υποστήριξαν οι Ναζί, για τις εχθροπραξίες που προκάλεσαν οι δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κατακτητών.

Το χωριό πήρε το όνομα του από τους δύο εντυπωσιακούς δίδυμους καταρράκτες ύψους 100 μέτρων περίπου, που πέφτουν από τις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων με μια απίστευτη ορμή, χαρίζοντας στο τοπίο μια ιδιαίτερη ομορφιά.

Σήμερα, τα λιθόστρωτα δρομάκια γύρω από την όμορφη πλατεία του χωριού προσφέρονται για περπάτημα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ξεδιψάσουν στην κεντρική παραδοσιακή βρύση με τις λεοντοκεφαλές.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το epirustravel.eu, μπορούν να επισκεφθούν τον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Στην περιοχή βρίσκονται δύο παραδοσιακοί νερόμυλοι, ιστορικά διατηρητέα κτίσματα, όπου οι κάτοικοι του χωριού την προβιομηχανική εποχή εκμεταλλεύονταν την δύναμη του νερού προς όφελος τους.

Πρόκειται για έναν όμορφο προορισμό, που δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη φύση σε όλο της το μεγαλείο.

Βίντεο: Kostas Gertzos