Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 07:23

Ρεκόρ επισκεπτών αναμένει η Σκύρος τις Απόκριες

Εν αναμονή των εορταστικών εκδηλώσεων της Αποκριάς, δεν είναι λίγες οι περιοχές της χώρας, που από τώρα αναμένουν αυξημένες ροές επισκεπτών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σκύρος αναμένει ρεκόρ επισκεπτών για το τριήμερο της Αποκριάς, σε συνέχεια της αλματώδους πορείας που παρουσιάζει ο τουρισμός στη Σκύρο με αύξηση πάνω από 40% τα τελευταία 4 χρόνια.

«Ακολουθούμε ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε σχέση με τον παραδοσιακό τρόπο ανάπτυξης και προβολής που ακολουθεί η πλειονότητα των ελληνικών νησιών. Επενδύουμε συνεχώς στη δημιουργία μιας αυθεντικής σκυριανής ταυτότητας που υπερβαίνει το κλασικό δίπτυχο ήλιος-θάλασσα αναδεικνύοντας τον φυσικό πλούτο και την πολιτισμική παράδοση του νησιού μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκύρου, Μίλτος Χατζηγιαννάκης.

Βάσει των έως τώρα κρατήσεων στα ξενοδοχεία της Σκύρου, εκτιμάται ότι θα καταγραφεί ρεκόρ επισκεπτών με το Δήμο Σκύρου να πετυχαίνει τον στόχο της επέκτασης της τουριστικής σεζόν και τους χειμερινούς μήνες. Η Σκύρος, που έχει βραβευτεί ως ένας από τους 100 κορυφαίους παγκόσμιους προορισμούς αειφορίας και πράσινου τουρισμού στον κόσμο, έχοντας εισαγάγει μια σειρά από «πράσινες» καινοτομίες, κινείται ήδη σε ρυθμούς Αποκριάς.

Ένα από τα πιο αυθεντικά έθιμα της Αποκριάς πραγματοποιείται την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρή Δευτέρα, ενώ ξεχωρίζουν τα έθιμα του «Γέρου», της «Κορέλας» και του «Φράγκου» που δημιουργούν κάθε χρόνο μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στα γραφικά σοκάκια του νησιού, που πλημμυρίζουν από παρέες μασκαρεμένων, με μυστηριώδη αμφίεση. Η «Τράτα» κατά τη διάρκεια της οποίας ψαράδες σατιρίζουν την ελληνική πραγματικότητα με μια μορφή έμμετρης απαγγελίας, συνήθως γίνονται η μία το Σάββατο και η άλλη την Κυριακή. Τη Καθαρά Δευτέρα σχεδόν όλοι οι κάτοικοι φορούν τις παραδοσιακές τοπικές τους ενδυμασίες και μαζεύονται στο κέντρο της Χώρας, όπου τραγουδούν και χορεύουν τοπικούς χορούς.

Το έθιμο συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών που ενώνονται με τους ντόπιους, γλεντούν και ζουν από κοντά την παράδοση της Σκύρου. Ο κ. Χατζηγιαννάκης αναφέρει σχετικά: «Περιμένουμε και φέτος με μεγάλη μας χαρά να υποδεχθούμε ακόμα περισσοτέρους ανθρώπους που επιθυμούν να λάβουν μέρος στη μεγάλη γιορτή του νησιού μας υποσχόμενοι πως θα είναι μια αξέχαστη και αυθεντική εμπειρία. Εμείς, ως Δήμος Σκύρου αλλά και όλοι οι Σκυριανοί, είμαστε έτοιμοι και πλήρως οργανωμένοι για να τους φιλοξενήσουμε και να παρέχουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».