Ελλάδα

Μείωση δημοτικών τελών στην Καρδίτσα

Μειώσεις στα Δημοτικά Τέλη για επαγγελματίες και ευπαθείς κατηγορίες πολιτών προωθεί η δημοτική αρχή Καρδίτσας στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος. Ο κ. Τσιάκος εξήγησε ότι η σχετική πρόταση θα έρθει προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα υπογράμμισε ότι η δημοτική αρχή δείχνοντας ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στους επαγγελματίες για τους οποίους για ένα διάστημα ίσχυσαν υπέρογκα τέλη προτείνει τη μείωση τους. Επίσης δημιουργεί μια σειρά νέων κατηγοριών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ειδικότερα σε συνέντευξη τύπου υπογράμμισε τα παρακάτω:

“Πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις προχωράμε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο στην κατάθεση πρότασης για τη μείωση των δημοτικών τελών. Η δημοτική αρχή θα προτείνει στο Δημοτικό συμβούλιο μετά από σχετική συνεννόηση με το Επιμελητήριο της Καρδίτσας τη δραστική μείωση των δημοτικών τελών που αφορούν επιχειρήσεις και επαγγελματικές στέγες για τις οποίες θεωρούμε ότι η επιβάρυνση είναι υπέρογκη. Επίσης θα προτείνουμε τη μείωση των δημοτικών τελών σε αρκετές κατηγορίες συνδημοτών μας οι οποίες ανήκουν σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες. Ως παράδειγμα θα αναφέρω τους πολύτεκνους για τους οποίους διευρύνουμε τα όρια ένταξης τους ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι ενώ δημιουργούμε σειρά νέων κατηγοριών μειωμένων τελών που αφορούν τους τρίτεκνους, τα ΑμεΑ, τους απόρους, τις μονογονεϊκές οικογένειες κλπ. Από τις μειώσεις των δημοτικών τελών που ανακοινώνουμε οι επιπτώσεις στα έσοδα των ανταποδοτικών τελών είναι μικρές. Ωστόσο θεωρούμε ότι τα οφέλη που θα προκύψουν για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες θα είναι σημαντικά σε μια στιγμή που είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι η δημοτική αρχή με τις ελαφρύνσεις τελών που ανακοινώνει για μια σειρά ευπαθών κοινωνικών ομάδων έρχεται να στηρίξει τους συνδημότες μας που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι λαμβάνουμε και ένα ακόμη ευνοϊκό μέτρο που αφορά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στην προσπάθεια μας να στηρίξουμε και αυτό τον κλάδο όπως έχουμε δεσμευτεί μειώνουμε κατά 5 ευρώ το τετραγωνικό το τέλος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Πρόκειται για μια συμβολική αλλά και ουσιαστική θα έλεγα κίνηση που δείχνει ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να στηρίζει το επιχειρείν. Όπως έχω ξαναπεί ο σωστός επιχειρηματίας, ο σωστός επαγγελματίας θα μας βρίσκει συμμάχους του. Τέλος θέλω να τονίσω ότι η πρόθεση μας είναι να επανεξετάσουμε όλο το πλαίσιο των δημοτικών τελών όμως φέτος εξ αιτίας του γεγονότος ότι αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ουσιαστικά προς το τέλος του έτους, δεν υπήρχε ο απαραίτητος χρόνος να συμβεί κάτι τέτοιο. Ωστόσο το 2020 θα έχουμε το περιθώριο να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες μειώσεις και δικαιότερες χρεώσεις θα έλεγα για όλους τους δημότες μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι όλοι μας να πληρώνουμε αναλογικά ότι μας αντιστοιχεί. Ωστόσο αυτά τα θα δούμε την επόμενη χρονιά”.

Αναλυτικά η πρόταση για τις μειώσεις τελών

ι) Κύριες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. (ίσχυαν τα 100τμ) στις οποίες διαμένουν πολύτεκνες οικογένειες με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000,00 € (ίσχυε εισόδημα 12.000 ευρώ) και έχουν τουλάχιστον ένα ανύπαντρο ανήλικο παιδί ή φοιτητή ή σπουδαστή (που φοιτά σε αναγνωρισμένη δημόσια σχολή) ή στρατευμένο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ, προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

Νέες κατηγορίες

ια) Κύριες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. στις οποίες διαμένουν άτομα με αναπηρία σε ποσοστό από 80% και άνω με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000,00 €, προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

ιβ) Κύριες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. στις οποίες διαμένουν μονογονεϊκές οικογένειες δηλαδή όσες αποτελούνται από έναν γονιό (χωρίς γάμο ή σε κατάσταση χηρείας) με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000,00 € και έχουν τουλάχιστον ένα ανύπαντρο ανήλικο παιδί ή φοιτητή ή σπουδαστή (που φοιτά σε αναγνωρισμένη δημόσια σχολή) ή στρατευμένο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ, προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

ιγ) Για τους άπορους δημότες όπως αυτοί οροθετούνται από την κείμενη νομοθεσία, τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 50%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

ιδ) Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Καρδίτσας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, προτείνεται για όσες επιχειρήσεις ή επαγγελματίες δραστηριοποιούνται στην πόλη της Καρδίτσας και έχουν υιοθετήσει στην καθημερινή τους λειτουργία ή προβάλλουν – προωθούν τέτοιες λύσεις κινητικότητας όπως χρήση ποδηλάτου ή cargo – bike για τις επαγγελματικές μετακινήσεις – μεταφορές τους, την εξυπηρέτηση των πελατών του κοκ, τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 20%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα και πάντα σε συνεννόηση με την αρμόδια Δ/νση Προγραμματισμού του Δήμου.

Προσθέτουμε επίσης και περίπτωση ιε) ως ακολούθως:

ιε) Κύριες κατοικίες μέχρι 150 τ.μ. στις οποίες διαμένουν τρίτεκνες οικογένειες με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα πραγματικό, εκκαθαρισμένο κατά το προηγούμενο του έτους ένταξης οικονομικό έτος, μικρότερο των 15.000,00 € και έχουν τουλάχιστον ένα ανύπαντρο ανήλικο παιδί ή φοιτητή ή σπουδαστή (που φοιτά σε αναγνωρισμένη δημόσια σχολή) ή στρατευμένο τέκνο ή προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ, προτείνεται τα τέλη να είναι μειωμένα σε ποσοστό 40%. Η μείωση θα γίνεται κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων προς το Τμήμα Εσόδων και Ακίνητης Περιουσίας του Δήμου προσκομίζοντας τα αντίστοιχα έγγραφα.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι, οι ανωτέρω κατηγορίες μειώσεων δεν μπορούν να ισχύσουν σωρευτικά.

Για τις επαγγελματικές στέγες (εκτός σχεδίου πόλης)

Επίσης στην περίπτωση 2ε) και για επαγγελματικές στέγες με επιφάνεια έως 1.000 τμ, προτείνουμε η μείωση να αυξηθεί από 30% σε 60%. Η χρέωση των τελών δηλ. από 1.24 ευρώ / τμ να γίνει 0,71 ευρώ / τμ.

Β. ΤΕΛΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης