Τοπικά

Οδηγίες για την υλοτομία και διακίνηση Χριστουγεννιάτικων δέντρων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει εγκριθεί η υλοτομία, η μεταφορά και η διακίνηση δενδρυλλίων  ελάτης – ψευδοτσούγκας, καθώς και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Σε ότι αφορά την περιοχή του Νομού Τρικάλων, έχει εγκριθεί η υλοτομία Χριστουγεννιάτικων δένδρων κατ’ αριθμό, είδος και κατά Δασαρχείο ως παρακάτω:

Α)  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

1)    3.930  δενδρύλλια ελάτης

2)      370  δενδρύλλια ψευδοτσούγκας

Β)  Για το  ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ : Δεν θα υλοτομηθούν δενδρύλλια κατάλληλα για Χριστουγεννιάτικα το τρέχον έτος.

Τα παραπάνω δενδρύλλια, προοριζόμενα για διακόσμηση ως Χριστουγεννιάτικων δένδρων κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων θα προέλθουν από ιδιωτικές φυτείες  που έχουν δημιουργηθεί σε αγροκτήματα και θα διατεθούν προς εμπορία τόσο σε αγορές του Ν. Τρικάλων όσον και εκτός όπως Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κέρκυρα και αλλού.

Η μεταφορά των εξελεγχθέντων και σφραγισθέντων δενδρυλίων και κλώνων από τους καθορισθέντες τόπους συγκέντρωσης αρχίζει από τις 29 Νοεμβρίου και λήγει 24 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Κατ΄ εξαίρεση ημερομηνία για την  μεταφορά και διακίνηση των εξελεγχθέντων και σφραγισθέντων δενδρυλλίων και κλώνων από το Δασαρχείο Τρικάλων για την πολιτιστική εκδήλωση «Μύλος των Ξωτικών» του Δήμου Τρικκαίων, θα ξεκινήσει 15 Νοεμβρίου και λήγει 24 Δεκεμβρίου τρέχοντος έτους.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι θα προβούνε στην αγορά Χριστουγεννιάτικου δένδρου να προσέχουν, ότι προκειμένου να είναι νόμιμο το Χριστουγεννιάτικο δένδρο θα πρέπει απαραίτητα να φέρει ειδική μολυβδοσφραγίδα η οποία θα είναι προσδεμένη πλησίον της κορυφής του δένδρου και ακόμα να φέρει σφραγίδα με δασική σφύρα στην επιφάνεια τομής του, δηλαδή στην βάση του.

 

Για την παρακολούθηση της μεταφοράς – διακίνησης και εμπορίας των  Χριστουγεννιάτικων  δένδρων που θα υλοτομηθούν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και  προκειμένου να αποκλεισθεί το φαινόμενο λαθροϋλοτομίας και παράνομης διακίνησης των, τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας μαζί και με την Δ/νση Δασών του Νομού  θα διενεργούν σε καθημερινή βάση περιπολίες σε επίμαχα σημεία στα οποία θα συμμετέχουν Δασικοί  υπάλληλοι, προβαίνοντας σε εντατικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους προκειμένου ν’ αποκλεισθούν φαινόμενα παράνομης υλοτομίας και μεταφοράς Χριστουγεννιάτικων  δένδρων.

Στην προσπάθεια μας αυτή ευελπιστούμε να έχουμε την συμπαράσταση – βοήθεια των συμπολιτών μας.

 

Τρίκαλα   Νοέμβριος  2019

Ο

Αναπληρωτής  Προϊστάμενος

της Δ/νσης Δασών  Τρικάλων

 

Χρήστος  Αλεξ. Κουτσονάσιος

Δασολόγος με Α΄βαθμό

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης