Τροχοί & TIR

Επιστρέφει το αυτόνομο λεωφορείο των Τρικάλων

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, νέα αυτόνομα λεωφορεία θα κινούνται εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, διαθέτοντας εξελιγμένη τεχνολογία 5G. Θα εκτελούν δίχως οδηγό μια κυκλική δι
Πέμπτη 25/04/2019 - 12:14
Κοινοποίηση στα Social Media
Με εξελιγμένη τεχνολογία 5G, νέα αυτόνομα λεωφορεία θα κινούνται από τον προσεχή Σεπτέμβριο εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων (στη φωτό το λεωφορείο της προηγούμενης περιόδου).
Με εξελιγμένη τεχνολογία 5G, νέα αυτόνομα λεωφορεία θα κινούνται από τον προσεχή Σεπτέμβριο εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων (στη φωτό το λεωφορείο της προηγούμενης περιόδου).

Από τον προσεχή Σεπτέμβριο, νέα αυτόνομα λεωφορεία θα κινούνται εντός και εκτός του αστικού ιστού της πόλης των Τρικάλων, διαθέτοντας εξελιγμένη τεχνολογία 5G. Θα εκτελούν δίχως οδηγό μια κυκλική διαδρομή, που θα συνδέει το κέντρο της πόλης (οδός Όθωνος) με το υπεραστικό ΚΤΕΛ, το οποίο βρίσκεται στις παρυφές των Τρικάλων.

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Τρικάλων εξετάστηκε η προοπτική της ενσωμάτωσης αυτόματων οχημάτων στον κυκλοφοριακό ιστό μιας ελληνικής πόλης και η επίδειξη αυτών μέσα από μια προσεκτικά σχεδιασμένη διαδρομή στην πόλη. Οι στόχοι του έργου, όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση στο πλαίσιο σχετικής εισήγησης, είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της εγκατάστασης μιας γραμμής λεωφορείων χωρίς οδηγό στον κυκλοφοριακό ιστό της πόλης των Τρικάλων. Στους στόχους του έργου εντάσσονται και οι διαδικασίες αδειοδότησης σε τεχνικό και νομοθετικό επίπεδο, η αποτίμηση των αποτελεσμάτων ως προς τον κυκλοφοριακό ιστό, τη λειτουργικότητα, την αποδοχή από το κοινό, την οικονομική βιωσιμότητα και την επεκτασιμότητα. Επίσης, στόχος είναι, όπως αναφέρθηκε, η διάχυση των αποτελεσμάτων τόσο στον ελληνικό όσο και στον παγκόσμιο χώρο που θα μπορεί να προάγει την αυτόνομη οδήγηση ως μέρος μιας μελλοντικής «έξυπνης» πόλης.

«Το να σκεφτόμαστε και να πράττουμε διαφορετικά αποτελεί την αρχή την αναγέννησης της πόλης και της περιοχής. Καμία αλλαγή δεν θα πετύχει αν πρώτα δεν αλλάξουμε εμείς. Και τα Τρίκαλα αλλάζουν», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Στο μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στα Τρίκαλα εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας, προκειμένου να ενημερωθούν από τα στελέχη της e-trikala που υλοποιεί το πρόγραμμα, για τις λεπτομέρειες του όλου εγχειρήματος. Σημειώνεται πως το αυτόνομο λεωφορείο εντάσσεται στο ερευνητικό έργο «AVINT», το οποίο χρηματοδοτείται από τον κύκλο «ερευνώ-καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας Τεχνολογίας και στοχεύει στην ενσωμάτωση αυτόνομων λεωφορείων στον αστικό συγκοινωνιακό ιστό.

PreviousNext