Ο πρώτος ηλιακός σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί είναι γεγονός – και βρίσκεται στην ακριτική Τήλο, το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, με τους 400 μόνιμους κατοίκους, που όπως είναι γνωστό, πολύ σύντομα θα καταφέρει να είναι και το πρώτο νησί της χώρας μας που θα κατακτήσει την ενεργειακή του αυτάρκεια, με ένα συνδυασμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά 200 kW+ ανεμογεννήτρια 800 kW) – ισχύς που επαρκεί για να καλύψει τη ζήτηση τους θερινούς μήνες, κατά τους οποίους ο πληθυσμός του νησιού πολλαπλασιάζεται λόγω του τουρισμού.
 
Στη σχετική επιστολή που λάβαμε από το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος (ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ), του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ΠΑ.Δ.Α. και συγκεκριμένα από τον Δρ Ι.Κ. Καλδέλλη, Καθηγητής ΠΑ.Δ.Α. αναφέρονται τα εξής:
 
«Η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.), αποτελούμενη από τους ερευνητές-Μηχανολόγους Μηχανικούς κ.κ. Χριστόπουλο Κων/νο και Γεώργιο Σπυρόπουλο ΕΔΙΠ του ΠΑ.Δ.Α., ολοκλήρωσαν με απόλυτη επιτυχία τον πρώτο ηλιακό σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε ελληνικό νησί, και συγκεκριμένα στο ακριτικό νησί της Τήλου.
 
Ο αυτόνομος φωτοβολταϊκός (Φ/Β) σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχει εγκατασταθεί στην οροφή δημοτικού κτιρίου του δήμου Τήλου (εικόνα 1). Ακολούθως εγκαταστάθηκε σε κεντρικό σημείο του παραθαλάσσιου οικισμού Λιβάδια και το αντίστοιχο σύστημα φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων χορηγία της εταιρείας “Schneider”.

Ads

image
 
Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και μέσα από τη διαδικασία του συμψηφισμού (net metering) η αναμενόμενη παραγωγή του Φ/Β σταθμού αναμένεται να  καλύψει αφενός τις ενεργειακές ανάγκες δύο ηλεκτρικών οχημάτων, αφετέρου να συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών ηλεκτροφωτισμού του παραλιακού πεζόδρομου «Τάσος Αλιφέρης» του οικισμού αλλά και των ενεργειακών καταναλώσεων του συγκεκριμένου δημοτικού κτηρίου.
 
Η καινοτόμος αυτή εγκατάσταση αποτελεί την υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας της δημάρχου Τήλου, Μαρίας Καμμά, και του Δ/ντή του Εργαστηρίου ΗΜΕ & ΠΡΟΠΕ καθηγητή κ. Ιωάννη Κ. Καλδέλλη, είχε δε την πλήρη στήριξη του Προέδρου της Διοικούσας του ΠΑ.Δ.Α. καθηγητή κ. Κων/νου Μουτζούρη και χρηματοδοτείται από την επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) του ΠΑ.Δ.Α., ως προσφορά του πρωτοποριακού Ευρωπαϊκού Προγράμματος TILOS – Horizon 2020 στην ακριτική μας Τήλο.»
 
Σημειώνουμε ότι το σχετικό υβριδικό project TILOS είχε βγει 1ο μεταξύ 80 ευρωπαϊκών προτάσεων, λαμβάνοντας χρηματοδότηση 11 εκ. ευρώ. Το TILOS έχει συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, προσέλκυσε δε τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.