Είκοσι και πλέον χώρες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους σε μια διεθνή αποστολή, να φυτέψουν ένα τεράστιο τείχος δέντρων που θα διασχίζει όλη την αφρικανική ήπειρο.

Ads

Το έργο για τη φύτευση δέντρων, το οποίο έχει ονομαστεί ” Μεγάλο πράσινο τείχος της Αφρικής”, εκτείνεται σε περίπου 6.000 χιλιόμετρα εδάφους, στο νότιο άκρο της ερήμου Σαχάρας, μια περιοχή γνωστή ως Σαχέλ.

Η περιοχή αυτή ήταν κάποτε μια πλούσια όαση από πράσινο και δέντρα αλλά, η αύξηση του πληθυσμού, η μη βιώσιμη διαχείριση της γης και η αλλαγή του κλίματος, κατέστησαν την περιοχή, άγονη και υποβαθμισμένη.

Το έργο Great Green Wall ξεκίνησε από 11 χώρες το 2007 και ύστερα από μία και πλέον δεκαετία, έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία.

Ads

Ήδη έχουν φυτευθεί περισσότερα από 30 εκατομμύρια δέντρα και εννέα ακόμη χώρες, οι οποίες έχουν αναλάβει να φυτέψουν σε ολόκληρο το πλάτος της ηπείρου, ανθεκτικά στην ξηρασία, δέντρα ακακίας. Αν και το τείχος έχει φτιαχτεί κατά ποσοστό 15%, ωστόσο, η ύπαρξή του έχει επηρεάσει δραματικά τις συμμετέχουσες χώρες.

Διαβάστε επίσης: Σουπερμάρκετ αντικαθιστούν τη χρήση πλαστικού με φύλλα μπανάνας (φωτογραφίες)

Πάνω από 12 εκατομμύρια στρέμματα (5 εκατομμύρια εκτάρια) υποβαθμισμένων εκτάσεων έχουν αποκατασταθεί στη Νιγηρία. Περίπου 30 εκατομμύρια στρέμματα δένδρων ανθεκτικών στην ξηρασία έχουν φυτευτεί στη Σενεγάλη και μια τεράστια έκταση 37 εκατομμυρίων στρεμμάτων γης, έχει αποκατασταθεί στην Αιθιοπία – για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα οφέλη, στα εμπλεκόμενα κράτη.

Το νέο περιβαλλοντικό τοπίο περιλαμβάνει επίσης, πολλά υπόγεια πηγάδια υδάτων, γεμισμένα με πόσιμο νερό, αγροτικές περιοχές που καλλιεργούν πρόσθετα είδη διατροφής και νέες θέσεις εργασίας και εισοδήματα για τους κατοίκους των χωριών, χάρη στην ανάγκη συντήρησης των δέντρων.

Η συνέχιση της ανάπτυξης του τοίχου υποστηρίζεται, επί του παρόντος, από κυβερνήσεις διαφόρων κρατών και ομάδες διατήρησης από όλο τον κόσμο – και μόλις ολοκληρωθεί ο τοίχος, θα είναι η μεγαλύτερη ζωτική δομή στον πλανήτη, τριπλάσια του μεγέθους του Great Barrier Reef.

“Υπάρχουν πολλά παγκόσμια θαύματα, αλλά το Μεγάλο Πράσινο Τείχος θα είναι μοναδικό και ο καθένας μπορεί να αποτελεί μέρος της ιστορίας του”, δήλωσε ο Δρ Dlamini Zuma, πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης. “Μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον των αφρικανικών κοινοτήτων στο Σαχέλ”.

Πηγή: Εναλλακτικός