Ασυνόδευτοι ανήλικοι που έρχονται στην Ελλάδα. Παιδιά-μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που κατάγονται κυρίως από το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Ιράκ. Παιδιά το πολύ μέχρι 16 χρονών πέφτουν θύματα trafficking, χωρίς καμία προστασία από το κράτος και τη διεθνή νομοθεσία.

Ads

Σύμφωνα με έρευνα της Human Rights Watch, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα έχουν έρθει στην Ελλάδα έως και 1.000 ανήλικοι. Η πλειοψηφία των ασυνόδευτων ανήλικων είτε συλλαμβάνεται κατά την είσοδο στη χώρα –συνήθως σε λιμάνια- είτε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «σκούπας» της ελληνικής αστυνομίας. Οι μαρτυρίες ανηλίκων που έχουν συλληφθεί είναι συγκλονιστικές. Μιλάνε για χαστούκια, κλοτσιές και απόπειρες πνιγμού από αστυνομικούς και λιμενικούς. Ένα ανήλικο αγόρι δήλωσε ότι αστυνομικός του Λιμενικού στην Πάτρα το υπέβαλε σε «εικονική εκτέλεση». Τα παιδιά που συλλαμβάνονται πολλές φορές κρατούνται σε ίδια κελιά με ενηλίκους, πράγμα παράνομο. Οι διαδικασίες ταυτοποίησης είναι το λιγότερο προβληματικές, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να πέφτουν θύματα διακίνησης και οι αρχές να μην το γνωρίζουν καν. Στα κέντρα κράτησης συνήθως δεν υπάρχουν διερμηνείς και οι ανήλικοι δεν περνάνε ούτε από συνέντευξη για να καταγραφεί η ύπαρξή τους. Η Simone Troller, που πραγματοποίησε την έρευνα για τη Human Rights Watch, αναφέρει ότι ένα αγόρι λιγότερο από 12 χρονών ρωτήθηκε πόσο χρονών είναι, απάντησε 18 γιατί αυτό του είχε πει ο λαθρέμπορος που τον μετέφερε στην Ελλάδα και καταγράφηκε από τις αρχές σαν ενήλικας.

Το πρόβλημα των μεταναστών και αιτούντων άσυλο περιορίζεται ακόμα περισσότερο από το διεθνές νομοθετικό πλαίσιο. Σύμφωνα με τον κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», υπάρχει μόνο μία δυνατότητα αίτησης ασύλου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα οι αιτήσεις γίνονται στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στην οδό Πέτρου Ράλλη. Μαρτυρίες παιδιών αναφέρουν ότι εάν καταφέρουν να μπουν για συνέντευξη, τις περισσότερες φορές είναι ασυνόδευτα και συνομιλούν με τους υπεύθυνους για λίγα λεπτά, χωρίς αυτοί να καταγράψουν βασικές πληροφορίες για την κατάστασή τους. Η επιβίωση από κει και πέρα είναι θέμα τύχης. Συνήθως μένουν σε «ξενοδοχεία» των 3 ευρώ, κάτω από τριτοκοσμικές συνθήκες και αναγκάζονται να πιάσουν δουλειά, χωρίς να μπορούν να πάνε σχολείο. Όσα παιδιά επιλέξουν να φύγουν από την Ελλάδα προς ανεύρεση ενός καλύτερου προορισμού, καταλήγουν συνήθως στην Ιταλία. Δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δεύτερη αίτηση για άσυλο και επαναπροωθούνται στην Ελλάδα (βάσει του κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ» τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να στείλουν πίσω στη χώρα αίτησης ασύλου ακόμα και ασυνόδευτα παιδιά).

Και η γραφειοκρατία συνεχίζεται. Οι θέσεις στέγασης που έχουν δημιουργηθεί για ανήλικους πρόσφυγες είναι ελάχιστες. Το αποτέλεσμα είναι τα περισσότερα παιδιά να λαμβάνουν διαταγή απέλασης. Είναι υποχρεωμένα να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, χωρίς καμία κρατική μέριμνα και, εάν παραμείνουν παράνομα, κινδυνεύουν να συλληφθούν εκ νέου. Εάν επιλέξουν να μείνουν, απλώς πρέπει να καταφέρουν να επιβιώσουν, ζώντας σε μια χώρα που απλά δεν υπολογίζει ότι υπάρχουν.

Ads

Η Human Rights Watch δημοσίευσε έρευνα σχετικά με το ζήτημα των ασυνόδευτων ανήλικων στην Ελλάδα. Την ευχαριστούμε πολύ για τα στοιχεία και την ηχητική συνέντευξη.