Στην «κατάψυξη» η χώρα από το νέο κύμα κακοκαιρίας «Ζηνοβία», που αναμένεται να ενταθεί το βράδυ και σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά στοιχεία της Κυριακής 28/12 θα επηρεάσει τον καιρό της χώρας μας έως την Τρίτη, Παραμονή Πρωτοχρονιάς.

Ads

Την Τρίτη, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, τα φαινόμενα αναμένεται να περιοριστούν στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα, με παράλληλη πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού στις υπόλοιπες περιοχές.

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες με την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με τη Ζηνοβία και τα φαινόμενα που θα το συνοδεύουν, καθώς και προγνωστικοί χάρτες υετού (βροχοπτώσεις/χιονοπτώσεις) υψηλότερης ανάλυσης.

Παράλληλα πολύ θυελλώδεις άνεμοι βορείων διευθύνσεων θα επικρατήσουν στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους την Κυριακή 29/12 να φτάνουν τα 9 μποφόρ και τη Δευτέρα 30/12 κατά τόπους και τα 10 μποφόρ, όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί για τη Δευτέρα 30/12.

Πιο αναλυτικά ως προς τα φαινόμενα:

Την Κυριακή 29/12, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τα Δωδεκάνησα, όπου θα ενισχυθεί, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα, στα ανατολικά κυρίως τμήματα των Κυκλάδων και στα νότια κυρίως τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, με χιονοπτώσεις στα ορεινά των παραπάνω περιοχών και κατά τόπους στα ημιορεινά της Κρήτης. Παράλληλα, βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Κεντρική Στερεά, την Εύβοια και τις Σποράδες, όπου θα χιονίσει ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Ads

Τη Δευτέρα 30/12 το βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να οπισθοδρομήσει προς τις Κυκλάδες, προκαλώντας σημαντική ενίσχυση των φαινομένων στην Αττική, στη Βοιωτία, στη Φθιώτιδα, στην Εύβοια, στη Μαγνησία και στις Σποράδες, όπου κατά τόπους θα εκδηλωθούν καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί σε τμήματα του οδικού δικτύου της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας λόγω της κακοκαιρίας, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης (μέσω Καστανιάς) και στην παλαιά εθνική οδό Βέροιας-Κοζάνης.

Αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου «Βόρας».

Στη Δυτική Μακεδονία, απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βίγλας), καθώς και στις επαρχιακές οδούς Φλώρινας-Καστοριάς (μέσω Βιτσίου), Αμυνταίου-Καστοριάς και Αετού-Νυμφαίου.

Διακοπές κυκλοφορίας είναι σε ισχύ σε τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου στη Χαλκιδική λόγω καθίζησης οδοστρώματος (επαρχιακή οδός Πολυγύρου – Ιερισσού, παραλιακή οδός οικισμού «Γαλήνη» Νέας Καλλικράτειας, παραλιακή οδός Νικητής) και στη διασταύρωση Βαρβάρας-Ολυμπιάδας, λόγω κατολίσθησης πρανών.

Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία λόγω καθίζησης στην επαρχιακή οδό Κερασιάς-Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα στην Πέλλα και Κορυφής-Λιανοβεργίου στην Ημαθία, λόγω καθίζησης
.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στη νέα εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας που είχε απαγορευτεί νωρίτερα λόγω χιονόπτωσης στο Σχηματάρι, ενώ γινόταν αναστροφή στα διόδια Αφιδνών. Την ίδια ώρα μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην παλαιά εθνική οδό Αθήνας- Θήβας, που είχε διακοπεί το πρωί στη Μάνδρα.

Ωστόσο διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Χασιάς από το ύψος της Μονής Κλειστών και στα δύο ρεύματα, ενώ παραμένει κλειστή και η λεωφόρος Πάρνηθος.

Προβλήματα σε τμήματα του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Κορινθίας Αρκαδίας και Λακωνίας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για την κίνηση των οχημάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στην Αχαΐα, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις εθνικές οδούς Καλαβρύτων-Πούντας (μέσω Μεγάλου Σπηλαίου), Καλαβρύτων -Πατρών (μέσω Χαλανδρίτσας) και Καλαβρύτων – Αιγίου (μέσω Φτέρης).

Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στις επαρχιακές οδούς, Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών και μέσω Πριολίθου, από το 5ο έως το 16ο χιλιόμετρο του δρόμου που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο, καθώς και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων.

Στο νομό Κορινθίας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα παρακάτω σημεία:

  • Στην επαρχιακή οδό Τρικάλων -Καρυάς, από το 1ο έως το 4ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων, από το ύψους του 14ου χιλιομέτρου, έως και τα Τρίκαλα.
  • Στην επαρχιακή οδό Κιάτου – Γκούρας, από το 10ο χιλιόμετρο, έως και την Γκούρα.
  • Στην Αρκαδία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στις εξής περιοχές:
  • Στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 16ο έως το 23ο χιλιόμετρο.
  • Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Αγίου Πέτρου, από το ύψος του 20ου χιλιομέτρου.
  • Στην επαρχιακή οδό ‘Αστρους – Καστάνιτσας, από το 17ο χιλιόμετρο, έως την Καστάνιτσα.
  • Στην Λακωνία, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην εθνική οδό Τρίπολης – Σπάρτης, από το 23ο έως το 40ο χιλιόμετρο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιοχές επιχειρούν εκχιονιστικά μηχανήματα των περιφερειών και των δήμων, προκειμένου να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι και τον παγετό.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Συνεχίζονται τα προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.

Από τον Πειραιά δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες καθώς και τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό. Επίσης από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για Κυκλάδες και Μαρμάρι. Κλειστές είναι οι πορθμειακές γραμμές ΑγίαΜαρίνα-Νέα Στύρα, Αρκίτσα-Αιδηψός και Γλύφα Φθιώτιδας. Σε ισχύ είναι απαγόρευση απόπλου στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Όσοι πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές και τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Κανονικά και χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο, επαρχιακό και εθνικό της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων ρίχνουν συνέχεια αλάτι στους παγωμένους δρόμους, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ το σύνολο του μηχανισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα στο ενδεχόμενο νέας επιδείνωσης του καιρού.

Συνθήκες παγετού επικρατούν στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, μετά τη χθεσινή πτώση της θερμοκρασίας και την ασθενή χιονόπτωση που σημειώθηκε σε ορισμένες περιοχές.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Χρήστος Καλομπάτσιος σημείωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας χθες και σήμερα το πρωί έριξε αλάτι στο οδικό δίκτυο των περιοχών: Σκοπιά Φαρσάλων, Σπηλιά Κισσάβου, Σκλήθρο Αγιάς, Ανατολή Αγιάς, Καλλιπεύκη Τεμπών και στα παράλια του δήμου Αγιάς.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και των δήμων της περιοχής, παρακολουθούν τα φαινόμενα και βρίσκονται σε ετοιμότητα για την πιθανότητα έλευσης ενός νέου κύματος από το βράδυ της Κυριακής.

Σημειώνεται, πως οι δρόμοι σε όλο το οδικό δίκτυο παραμένουν ανοιχτοί και η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται κανονικά.
Επί ποδός και ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, με συνεργεία και εκχιονιστικά μηχανήματα να εργάζονται όλη τη νύχτα για τη διάνοιξη δρόμων σε περιοχές που παρατηρήθηκαν έντονα προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπως στις λεωφόρους Πάρνηθας και Πεντέλης, στα Βίλια, στο Κριεκούκι, το Πόρτο Γερμενό και την Κάντζα.

Που χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής

Λόγω της χιονόπτωσης και των προβλημάτων που προκάλεσε κάποιοι εγκλωβίστηκαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα:
Στις 5:10, απεγκλωβίστηκαν από το αυτοκίνητό τους πέντε άτομα στα Βίλια. Την ίδια ώρα, απεγκλωβίστηκαν άλλα τρία άτομα στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Στις 6:05, απομακρύνθηκε ένα άτομο από το αυτοκίνητό του στην παλιά εθνική οδό Αθηνών – Θηβών
Επίσης, νωρίς το πρωί, με την βοήθεια της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκε από το ΙΧ του και ένα άτομο στα Καλάβρυτα.