Μία πρωτόγνωρη εικόνα για την τοπική κοινωνία του Ευόσμου αντίκρυσαν όσοι παραβρέθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου (στη δυτική Θεσσαλονίκη) την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, καθώς λίγες δεκάδες ακροδεξιών οπαδών που φώναζαν συνθήματα κατά των συγκεντρωθέντων για την πρώτη επίσημη παρουσία της δημοτικής παράταξης Συμμαχία Πολιτών Κορδελιού Ευόσμου και του υποψηφίου Δημάρχου Νίκου Ζυγά.

Ads

Παρά τη μαζικότητα της εκδήλωσης, η παρουσία ακροδεξιών στοιχείων αμαύρωσε τη δημοκρατία, καθώς επανέφερε σκηνές από το παρελθόν, όταν το παρακράτος οργάνωνε αντισυγκεντρώσεις, και σε μία πόλη που πλήρωσε με αίμα αυτές τις πρακτικές. Στην πρωτοφανή για τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου αντισυγκέντρωση οι λίγοι διαδηλωτές προκαλούσαν με ύβρεις και βωμολοχίες τους δημότες που προσήλθαν στη διακήρυξη της δημοτικής παράταξης. Στο στόχο τους πολιτικά στελέχη της κυβέρνησης, όσοι ήταν παρόντες και βεβαίως το «μακεδονικό».

Αμέσως μετά την εκδήλωση και αναφορικά με το θέμα ο Νίκος Ζυγάς δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν σε μία προεκλογική περίοδο να παρεμποδίζονται με τέτοιο τρόπο δημοκρατικές συναθροίσεις πολιτών. Τέτοιες αντισυγκεντρώσεις θυμίζουν άλλες εποχές, εποχές αίματος για τη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι θέλουν να τρομοκρατήσουν τους δημότες. Ας μάθουν όμως ότι δεν απειλούμαστε. Και αν η παρουσία της αστυνομίας απέτρεψε έκτροπα, εμείς σιγά μη φοβηθούμε. Θα συνεχίσουμε τον δίκαιο αγώνα μας για έναν Δήμο με ισχυρή πολιτική δύναμη, δύναμη προωθητική για τη λύση προβλημάτων και την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, ενάντια στη ρύπανση της ατμόσφαιρας, για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών. Η ακροδεξιά τρομοκρατία δεν μας ακουμπά. Δεν τρομοκρατούμαστε από τις προβοκάτσιες όσων θέλουν να σιωπήσουμε, ό,τι πρόσχημα κι αν βρίσκουν.

Παρόμοιες προσπάθειες που δημιουργούν ένα κλίμα μισαλλόδοξο, εμπνευσμένο από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην χώρα δεν πρόκειται να μας πτοήσουν, αντίθετα με γνώμονα τον δημοκρατικό διάλογο με τους πολίτες θα προχωρήσουμε μαζί με αυτούς σε όλη την προεκλογική περίοδο.
Σε ότι αφορά την παρουσία της αστυνομίας, μας προξένησε έκπληξη το γεγονός της ισχυρής παρουσίας της τη στιγμή που από εμάς δεν είχε ζητηθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο ζητήσαμε την απομάκρυνσή της.

Ads

Η στοχοποίηση της παράταξής μας και εμού προσωπικά δεν πρόκειται να πετύχει, το πρόγραμμά μας, η διακήρυξή μας και η βούλησή μας για μια Πόλη σύγχρονη που θα αφήνει πίσω της τις χρόνιες καθυστερήσεις των διοικήσεων που όλοι και όλες οι συμπολίτες γνωρίζουν πολύ καλά, θα είναι οι οδηγοί μας και η δύναμή μας στην προσπάθεια αλλαγής σελίδας στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου».