Σε διάβημα διαμαρτυρίας προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας την πρέσβη της Αλβανίας για να διαμαρτυρηθεί σχετικά με το θάνατο του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία χθες στο χωριό Βουλιαράτες.

Ads

Την ίδια στιγμή αρμόδιες πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ούτε μαρτυρίες, που να συνδέουν την ένοπλη συμπλοκή στην Αλβανία, κατά την οποία έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Αλβανών αστυνομικών ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την ύψωση της ελληνικής σημαίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει από ασυνομικές πηγές, ο ομογενής είχε συλληφθεί το 2008 για κατοχή και διακίνηση άνω του μισού κιλού χασίς, στο Χαλάνδρι.

Όπως έγινε γνωστό, από την πρώτη στιγμή υπήρξε επικοινωνία για το περιστατικό μεταξύ του αρχηγού της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγου Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με τον Αλβανό ομόλογο του – στο πλαίσιο της συνεργασίας που υπάρχει – και ενημερώθηκε για το συμβάν, ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική πλευρά στις έρευνες για την πλήρη διαλεύκανση των αιτίων της συμπλοκής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν δρομολογηθεί μέσω της διπλωματικής οδού όλες οι ενέργειες για τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς στις έρευνες, προκειμένου να ενημερώνεται και παράλληλα να παρέχει στις αλβανικές Αρχές οποιαδήποτε συνδρομή κριθεί απαραίτητη.

Ads

Διαβάστε επίσηςΣυνεχίζονται οι έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του ομογενούς στην Αλβανία

Πάντως, όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συμμετείχε στον σημαιοστολισμό στους Βουλιαράτες, όπου αναρτήθηκαν δεκάδες σημαίες, ενόψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, χωρίς να ανακύψει κάποιο θέμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, φορώντας στολή παραλλαγής, ήταν οπλισμένος με καλάσνικοφ, αρχικά πυροβόλησε στον αέρα και μετά κατά διερχόμενου περιπολικού της αστυνομίας, το οποίο δέχτηκε τουλάχιστον τρεις σφαίρες (υπάρχουν και φωτογραφίες), ενώ στο σημείο βρέθηκαν 17 κάλυκες. Στη συνέχεια διέφυγε. Έγιναν αναζητήσεις και τελικά εντοπίστηκε σε μία βουνοπλαγιά, στην περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι του. Η αλβανική αστυνομία διέταξε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στην περιοχή. Σημειώθηκαν πυροβολισμοί με συνέπεια τον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Δίπλα στον νεκρό βρέθηκαν οκτώ κάλυκες, μία τσάντα με περίπου 100 σφαίρες καλάσνικοφ, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου και θηλιά στρατιωτικού τύπου.

Το ΜΑΒΗ, οι ένοπλες επιθέσεις και το άλλοθι του Μάκη Βορίδη

Την ίδια ώρα νέες πτυχές από το προφίλ του 35χρονου βγαίνουν στην επιφάνεια. Ειδικότερα, όπως δείχνουν αναρτήσεις που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας εντασσόταν στην «σκληροπυρηνική» νεολαία της Βόρειας Ηπείρου, ενώ μεταξύ των posts του υπάρχει και μία φωτογραφία με τη σημαία της ΜΑΒΗ περιστοιχισμένη με όπλα.

Όσον αφορά για το ΜΑΒΗ (Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείου Ηπείρου), πρόκειται για μία παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στη δεκαετία του ‘90 και η οποία ήταν υπεύθυνη για μία σειρά επιθέσεων σε Αλβανία και Ελλάδα. Δρούσε με «σημαία» την απελευθέρωση της Βόρειας Ηπείρου, με δημοσιεύσεις προκηρύξεων και φωτογραφιών κατά το πρότυπο της 17 Νοέμβρη, με τη σημαία της ομάδας και οπλισμό.

Αν και στην αρχή της δράσης της συγκεκριμένης οργάνωσης, η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για «προβοκάτσια Μπερίσα», μετά από ένα «χτύπημα» το 1994 στο αλβανικό στρατόπεδο νεοσυλλέκτων στην Άνω Επισκοπή, όπου σκοτώθηκαν δύο Αλβανοί στρατιώτες, το ΜΑΒΗ άρχισε να «εμφανίζεται» στο προσκήνιο.

Έναν χρόνο μετά, η ελληνική αστυνομία συλλαμβάνει στο Δελβινάκι επτά άτομα «οπλισμένα μέχρι τα δόντια». Στα σπίτια ορισμένων συλληφθέντων, καθώς και των ομοϊδεατών φίλων τους, βρέθηκαν αντίτυπα της προκήρυξης του ΜΑΒΗ για την επιχείρηση στην Επισκοπή, ενώ ο Στέλιος Παπαθεμελής σε συνέντευξή του στην ΕΤ-1 εξηγούσε ότι τα καλάσνικοφ που είχαν, ήταν αυτά που εκλάπησαν από το στρατόπεδο της Επισκοπής. Η κυβέρνηση τότε δήλωνε πως εξαρθρώθηκε το ΜΑΒΗ (αν και πριν θεωρείτο οργάνωση-«φάντασμα»).

Κομβικό ρόλο στην όλη υπόθεση φαίνεται πως έπαιξε και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής του Ελληνικού Μετώπου. Πιο συγκεκριμένα, το άλλοθι του επικεφαλής των συλληφθέντων Γιώργου Αναστασούλη ήταν πως την ημέρα της επίθεσης στην Επισκοπή βρισκόταν στο ιδρυτικό συνέδριο του «Ελληνικού Μετώπου», κάτι που ήρθε να επιβεβαιώσει στην κατάθεσή του κι ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης. Με αυτό τον τρόπο οι συλληφθέντες του ΜΑΒΗ, παρότι αρχικά ήταν αντιμέτωποι με σοβαρά αδικήματα, κατέληξαν να κατηγορούνται για απλή οπλοκατοχή με αποτέλεσμα να υποστούν και τις αντίστοιχες ποινές και τελικά να αποφυλακιστούν μετά από λίγους μήνες.