Διπλωμάτες και στρατιωτικοί αναλυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία για ένα θερμό επεισόδιο της Τουρκίας με την Ελλάδα ή τη Γαλλία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, με τίτλο: «Πόσο άγρια μπορεί να γίνει η Τουρκία;» και υπότιτλο: «Η αποξένωση της Άγκυρας από τη Δύση μπορεί να έχει βίαιες συνέπειες».

Ads

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Πολ Τέιλορ, το γαλλικό ναυτικό περιπολεί τακτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοιχτά της Συρίας και του Λιβάνου, ενώ στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου πλέουν και ιταλικά πολεμικά πλοία. Υπενθυμίζεται πως η ιταλική πετραλαϊκή ΕΝΙ και η γαλλική Total έχουν λάβει άδειες για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, με την Τουρκία να διεκδικεί «μερίδιο» επικαλούμενη τους Τουρκοκύπριους. 

Οι σχέσεις μεταξύ του Γάλλου και του Τούρκου Προέδρου δεν ήταν ποτέ καλές. Ωστόσο η ένταση μεταξύ Μακρόν και Ερντογάν έχει κλιμακωθεί μετά τις εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις με αφορμή την εισβολή της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία. Ναύαρχος που υπηρετεί στη Μεσόγειο και τον οποίο επικαλείται το δημοσίευμα αναφέρει πως στην κορυφή της λίστας των κινδύνων, μαζί με μια επίθεση τζιχαντιστών σε πλοίο, βρίσκεται πλέον και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου ανοιχτά της Κύπρου. 

Εξάλλου αναλυτές υπογραμμίζουν πως ο Ερντογάν, που έχει αποδυναμωθεί στο εσωτερικό της Τουρκίας ιδιαίτερα μετά τις αποχωρήσεις ηγετικών στελεχών από το κόμμα του και την κακή κατάσταση της οικονομίας, συνηθίζει να ασκεί επιθετική εξωτερική πολιτική ως μια επίδειξη ισχύος θέλοντας να ενισχύσει το προφίλ του ηγέτη. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα πρώτα αποφάσισε την εισβολή στη Βόρεια Συρία και εν συνεχεία ανακοινωσε την πρόθεσή του να στείλει στρατό στη Λιβύη για την υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Σαράζ που πολεμά ενάντια στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος έχει τη στήριξη της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ρωσίας.

Ads

Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις, κυρίως από τη Ρωσία, και τις προτροπές να μην εμπλακεί στον πόλεμο της Λιβύης, ακόμη και από την τουρκική αντιπολίτευση, ο Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει, επισπεύδοντας μάλιστα τις διαδικασίες και λαμβάνοντας έγκριση από τη Βουλή σήμερα Πέμπτη, ημέρα που υπογράφεται και η συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί, υπογραμμίζει η Deutsche Welle, είναι πότε και υπό ποίες συνθήκες θα αποσταλούν τουκικά στρατεύματα στην Τρίπολη, αλλά και σε ποιό βαθμό θα εμπλακούν στις συγκρούσεις. Το σίγουρο είναι πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες, θα οξύνουν την ένταση στην περιοχή, αλλά και την αντίδραση των συμμάχων του Χαφτάρ.

Ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα για την παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο: «Εμείς σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και είμαστε υπέρ των καλών γειτονικών σχέσεων. Όταν δεν είναι όμως έτσι, επανειλλημένως είπαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα και δεν θα αφήσουμε να καταστρατηγηθούν τα δικά μας δικαιώματα και των αδελφών μας στην Κύπρο. Επιθυμούμε την δίκαιη διανομή του πλούτου της περιοχής. Η Κύπρος είναι εθνικό μας θέμα». Αντίστοιχο ήταν και το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος επικοινώνησε με τα δύο τουρκικά πλωτά γεωτρύπανα που βρίσκονται σε κυπριακά ύδατα και ενημερώθηκε για την πορεία των γεωτρήσεων. «Η Άγκυρα δεν θα απεμπολίσει τα δικαιώματά της», είπε και πρόσθεσε μάλιστα ότι εντός των προσεχών μηνών θα προχωρήσει ταχύτατα ο ορισμός τεμαχίων βάση της συμφωνίας με την Λιβύη για να ξεκινήσουν γεωτρήσεις.