Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και ιδιαίτερα της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου και του Περάματος βιώνουν μια ανυπόφορη κατάσταση, καθώς η έντονη δυσοσμία εμφανίστηκε και πάλι στην περιοχή. Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

Ads

Μάλιστα, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας καταγγέλλουν ότι δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, ενώ η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν άγνοια για την πηγή του προβλήματος και επομένως αδυναμία αντιμετώπισής του. 

Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται και τείνει να μετατραπεί σε μόνιμο. Μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο, τον Μάιο του 2018, ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Χρήστος Βρεττάκος, είχε αναγκαστεί να προχωρήσει στο κλείσιμο ακόμα και 16 σχολείων της περιοχής για προληπτικούς λόγους, καθώς το φαινόμενο παρουσίαζε έξαρση. Χθες ο Χρ. Βρεττάκος έκανε γνωστό ότι καλεί αύριο τους βουλευτές της Β’ Πειραιά σε σύσκεψη για το ζήτημα. Θα τους ζητήσει:

  • Να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες για νομοθετική ρύθμιση που θα καθιερώνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων της Oil One και της Lafarge.
  • Να βοηθήσουν ώστε, όταν παρατηρούνται φαινόμενα έντονης δυσοσμίας, το αρμόδιο υπουργείο να προχωράει αυτόματα σε ενέργειες διακοπής των εργασιών στις παραπάνω βιομηχανίες, όπως εξάλλου οφείλει να πράττει κατά τις προβλέψεις του σχετικού νόμου.
  • Να δείξουν με έμπρακτο τρόπο τη στήριξή τους στο αίτημα του λαού της πόλης για άμεση απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την περιοχή.
  • Να σταθούν στο πλευρό των κατοίκων οι οποίοι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις που θα οδηγούν, με δική τους πρωτοβουλία, αφού η Πολιτεία δεν το κάνει μέχρι στιγμής, ακόμη και στο κλείσιμο των εργοστασίων. 

Ο δήμαρχος, με μια χαρακτηριστική δήλωσή του που έχει τίτλο «Και όμως μυρίζει», αναφέρει ότι το πρόβλημα που βιώνουν οι κάτοικοι της Δραπετσώνας για περισσότερα από τρία χρόνια γίνεται συχνά, όπως τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, ανυπόφορο. «Οι οσμές δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορούν να προκαλέσουν στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους σε αυτήν» προσθέτει και υπενθυμίζει ότι στην προσπάθεια συγκάλυψης των αιτιών του προβλήματος, η Δημοτική Αρχή απάντησε με την τοποθέτηση και λειτουργία Σταθμού Μέτρησης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης στις εγκαταστάσεις του Πολυχώρου Λιπασμάτων, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, τον Νοέμβριο του 2018.

Ads

Μετά από 8 μήνες σχετικών μετρήσεων εκδόθηκε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση από το Αστεροσκοπείο (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης) στην οποία ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται ότι «από το σύνολο των μετρούμενων συστατικών, αρχικά δίνεται έμφαση στο βενζόλιο. Λαμβάνοντας υπόψη τα συνολικά αποτελέσματα των πρώτων 8 μηνών παρατηρείται ύφεση στα επίπεδά του σε σχέση με τις μετρήσεις της αρχικής περιόδου (Νοέμβριος – Δεκέμβριος) ενώ διερευνώνται τα περιστατικά εξάρσεων, σύντομης συνήθως διάρκειας, προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αίτια».

Δήλωση για το θέμα έκανε χθες και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Πειραιά «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας, ο οποίος ανέφερε ότι η δυσοσμία από τα πετρελαιοειδή και την ατελή επεξεργασία τους πνίγει για άλλη μια φορά τις γειτονιές του Πειραιά. «Οι δημοτικοί μας σύμβουλοι Μαρία Σταθάκη, Δημήτρης Γκερλές και Βάνα Μελά έθεσαν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά. Ο δήμαρχος ασχολήθηκε με άλλα θέματα. Η βιομηχανική δυσοσμία και η περιβαλλοντική ρύπανση των δυτικών συνοικιών δεν περιλαμβάνονται στην ατζέντα του. Δέκα χρόνια παίζουμε στον Πειραιά τις κουμπάρες. Από πού έρχεται η δυσοσμία; Ποιος να ξέρει».

Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2018 ένα ερευνητικό πρόγραμμα του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» παρακολούθησης της ατμόσφαιρας, το οποίο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής, και τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν τον Οκτώβριο.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών