Με διαφορετική «ατζέντα» συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου για το Προσφυγικό, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των εμπόρων, των Εργατικών Κέντρων και των άλλων συνδικαλιστικών και κλαδικών οργανώσεων, αντιρατσιστικές οργανώσεις και συλλογικότητες.

Ads

Με πάντα υπαρκτό τον κίνδυνο απόπειρας ρελάνς της ακροδεξιάς, ακόμη και οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων που επιδεικνύουν σαφή αντιπροσφυγική – αντιμεταναστευτική ρητορική μοιάζουν να περιορίζονται στο πλαίσιο της αντίδρασης στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, όπως έχει αποφασιστεί στα δημοτικά συμβούλια. Παραφωνία παρατηρείται στη Σάμο, όπου, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, τον τόνο δίνει μια αφίσα που κυκλοφόρησε και φέρει την υπογραφή των επαγγελματιών εστίασης και των Εμπορικών Συλλόγων σε Καρλόβασι και πόλη της Σάμου και απεικονίζει μια κρεμάλα! «Απαιτούμε να προστατέψετε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να μας δώσετε πίσω το νησί μας», αναφέρουν οι εμπνευστές της, καλώντας τον κόσμο στη συγκέντρωση στην πλατεία Πυθαγόρα και ζητώντας τους να μαυροφορεθούν!

Η γενική εικόνα πάντως που φτάνει από τα νησιά είναι ότι η αποχή από κάθε επαγγελματική και οικονομική δραστηριότητα είναι καθολική. Οι συγκεντρώσεις σε Λέσβο και Χίο ήταν μαζικές με τους κατοίκους να κατηγορούν την κυβέρνηση για το χάος που έχει δημιουργηθεί και να απαιτούν άμεσες απαντήσεις και λύσεις στο πρόβλημα. «Άμεση αποσυμφόρηση, καμιά νέα δομή», ήταν το κεντρικό σύνθημα. «Δεν θέλουμε καμία υπάρχουσα και καμία άλλη αποθήκη πίσω. Θέλουμε τα νησιά μας πίσω, θέλουμε τις ζωές μας, πίσω» είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης. Από την ομιλία του δεν έλειψαν οι πατριωτικές κορώνες αλλά και αμφισβήτηση το ρόλου των ΜΚΟ.

Μαζικότατη ήταν και η συγκέντρωση στη Χίο με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων. «Η ΒΙΑΛ πρέπει να κλείσει, εδώ και χθες», ανέφερε από το βήμα ο Δήμαρχος Χίου, Σταμάτης Κάρμαντζης. «Δεν θα δεχτούμε ανάπτυξη καμίας νέας δομής, εκτος από μια μικρή για ταυτοποίηση όσων βγαίνουν στις ακτές μας, ενώ το μαρτύριο της ΒΙΑΛ έπρεπε από χθες να σταματήσει», σημείωσε με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Παντελής Μπουγδάνος.

Ads

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και την Πέμπτη στην Αθήνα, όπου οι αιρετοί του Βορείου Αιγαίου καλούνται από τον Κώστα Μουτζούρη να βρεθούν στο Μέγαρο Μαξίμου στις δέκα το πρωί, για να επιδώσουν σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας που απευθύνεται στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος όμως θα απουσιάζει. Το ίδιο ψήφισμα θα επιδοθεί και στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Παράλληλα, προγραμματίζεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα, έπειτα από ένα μικρό χρονικό διάστημα που θα δοθεί ως πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση.

Όλοι στους δρόμους, διαφορετικά τα μηνύματα…

Σημειώνεται πως στη Χίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ, έπειτα από έντονες πιέσεις, ο Κώστας Μουτζούρης υποχώρησε και έδωσε την άδεια στον τοπικό αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο να διαμορφώσει ελεύθερα το πάνελ των ομιλητών της εκδήλωσης στην κεντρική πλατεία Πλαστήρα, με αποτέλεσμα φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ Χίου και άλλοι επαγγελματικοί και συνδικαλιστικοί, με προεδρεία που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, να μην πραγματοποιήσουν την απειλή τους και μόλις 24 ώρες πριν από τη σημερινή συγκέντρωση να οριστικοποιήσουν τη συμμετοχή τους σε αυτήν και όχι σε κάποια ξεχωριστή συγκέντρωση, όπως είχε διαφανεί τη Δευτέρα το βράδυ.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε και σε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, Επιμελητηρίου Χίου, Τεχνικού Επιμελητηρίου και Εργατικού Κέντρου, που θα εκπροσωπηθούν στο βήμα. Ωστόσο, οι φορείς αυτοί προσέδωσαν ένα διαφορετικό περιεχόμενο στην κινητοποίηση, σε αντίθεση με την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Είναι χαρακτηριστικό το πλαίσιο του Νομαρχιακού Τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ, που μεταξύ άλλων ζητά «να καταργηθεί το αίσχος των “hot spots” και για το νησί μας η “ΒΙΑΛ”. Κανένα νέο κέντρο!».

  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες, για να απεγκλωβιστούν από τα νησιά και να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, για όσο καιρό παραμένουν. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή Υγείας, Παιδείας και Πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες με κρατική μέριμνα.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών».

Ακόμη πιο έντονη είναι η αντιπαράθεση στην Λέσβο, με το Εργατικό Κέντρο του νησιού να καταγγέλει τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρη, ότι με τις θέσεις που εκφράζει για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό «και με την απόλυτη συμφωνία του με την επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ, αποδεικνύει περίτρανα ότι είναι υπέρ του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών, την λειτουργία των “hot spot”, αλλά και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων κράτησης».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «σκοπός της συγκέντρωσης που έχουν προγραμματίσει Περιφερειάρχης και Δήμαρχοι για τις 22 Γενάρη είναι ουσιαστικά η προάσπιση των πολιτικών των προηγούμενων Κυβερνήσεων και της τελευταίας της Νέας Δημοκρατίας που εγκλωβίζουν ανθρώπινες ψυχές στα νησιά μας, που προσπαθούν να μας πείσουν και με την απαράδεκτη αφίσα που κυκλοφόρησαν ότι οι πρόσφυγες και μετανάστες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι οι θύτες, ενώ στον αντίποδα άχνα δεν βγάζουν για τους πραγματικούς υπαίτιους, τους πραγματικούς θύτες, που δεν είναι άλλοι από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ που αιματοκυλίζουν τους λαούς».

Καταλήγοντας, υπογραμμίζει ότι απέκλεισαν και αποκλείουν όλους τους φορείς από τις ομιλίες σε όλα τα νησιά, καθώς «επιθυμούν λοιπόν να ελέγξουν και να παγιδεύσουν τις λαϊκές διαμαρτυρίες εντός των αντιδραστικών επιλογών, που καταδικάζουν τα νησιά να έχουν μόνιμα στρατόπεδα συγκέντρωσης χιλιάδων εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών».

Επιπλέον, οι προσκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιοικητικές παρατάξεις σε Δήμο Ανατολικής Σάμου, Μυτιλήνης και Χίου, αλλά και Περιφέρεια κυκλοφόρησαν δική τους αφίσα και καλούν σε προσυγκέντρωση στα γραφεία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, λίγα μέτρα μακριά από το Δημοτικό Θέατρο όπου έχει οριστεί το ραντεβού. Αντίστοιχη είναι και η θέση αντιφασιστικών, αντιρατσιστικών φορέων και συλλογικοτήτων που συνυπογράφουν κείμενο με τίτλο «Στο μίσος απαντάμε με αλληλεγγύη».

Το κείμενο, που υπογράφουν οι Αντιφασιστική Κίνηση Σάμου (Σάμος), Ανεξάρτητη Συμμαχία (Χίος), Άπαντα – Κοινότητα ΛΟΑΤΚΙΑ+ Ατόμων Λέσβου και Υποστηρικτ(ρι)ών (Μυτιλήνη), Κίνηση για τα Ανθρώινα Δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες (Σάμος), Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ Λέσβου (Μυτιλήνη), Φοιτητικό στέκι Αλγόριθμος (Σάμος), Χιακή συμπολιτεια (Χίος), ανένταχτοι κάτοικοι των νησιών της Μυτιλήνης, της Σάμου, της Χίου, έχει ως εξής:

«Με το σύνθημα “Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τις ζωές μας” καλεί η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε μαζικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια διαμαρτυρίας για το μεταναστευτικό σε Λέσβο, Χίο και Σάμο. Καλεί τους πολιτιστικούς και κοινωνικούς φορείς του νησιού να πάρουν μέρος σε μια κινητοποίηση που δεν βλέπει κόμματα και ιδεολογίες – για το “καλό του τόπου”. Μπορεί να παραβλέπεται επίτηδες το πολιτικό πλαίσιο των καλεσμάτων, αλλά δεν χρειάζεται και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς τι είδους ρητορική κρύβεται από πίσω: Μια αφίσα γεμάτη φωτογραφίες από μετανάστες κακοστοιβαγμένους σε τρύπια φουσκωτά που προσπαθούν να ξεφύγουν από την φτώχια, την εξαθλίωση και τον πόλεμο, παρουσιάζονται στην χειρότερη σαν “εισβολείς”, στην καλύτερη σαν ένα πρόβλημα που δεν θέλουμε να το βλέπουμε, να φύγει, να πάει στον γείτονα.

Εμείς όμως, οι εργάτες και οι εργαζόμενοι, ντόπιοι, φοιτητές, μαθητές, άνεργοι, δεν τσιμπάμε! Δεν θα κάτσουμε να φωνάξουμε για “καλύτερη φύλαξη των συνόρων” γιατί καταλαβαίνουμε πως αυτό σημαίνει περισσότερα λεφτά σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, φράχτες, θερμικές κάμερες παρακολούθησης και ιδιώτες παντός είδους. Σημαίνει περισσότερα ναυάγια, θάνατοι με τη βοήθεια της Frontex και του Λιμενικού. Αρνούμαστε να θέσουμε τα αιτήματα που θέλουν αυτοί που μας δημιούργησαν το πρόβλημα να θέσουμε. Γιατί, δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου και καταλαβαίνουμε κάποια πράγματα:

  • Ποια ακριβώς ζωή μας ζητάει η περιφέρεια να πάρουμε πίσω; Ποια ζωή ακριβώς που είχαμε μας έκλεψαν οι μετανάστες;
  • Οι μετανάστες φταίνε για τα μνημόνια που διαδέχονται το ένα το άλλο; Την ανεργία και την ανασφάλεια των νέων για το μέλλον;
  • Οι μετανάστες φταίνε για την υποστελέχωση των νοσοκομείων; Που δεν υπάρχουν οδηγοί ΕΚΑΒ και κόσμος πεθαίνει στους δρόμους;
  • Οι μετανάστες φταίνε που δεν υπάρχουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους μαθητές από τα απομακρυσμένα χωριά στα σχολεία τους;
  • Οι μετανάστες φταίνε για τις μεσαιωνικού τύπου εργασιακές συνθήκες στα τουριστικά θέρετρα; Για τα 12ωρα κάτω από τον ήλιο, τα μισά ένσημα, το ψείρισμα του μπουρμπουάρ;
  • Οι μετανάστες φταίνε για την αραιή ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Αθήνα;

Ευχαριστούμε την Περιφέρεια για το ενδιαφέρον της, δεν θα πάρουμε όμως! Για εμάς, όποιος από τον “προοδευτικό χώρο” συμμετέχει σε τέτοιου είδους συγκεντρώσεις -ακόμα και με διαφορετικά πλαίσια- γίνεται η βενζίνη για την φασιστική μηχανή. Σε κάθε συγκέντρωση μίσους, εμείς θα απαντάμε με συγκεντρώσεις αλληλεγγύης. Σε κάθε επίκληση για καλύτερη φύλαξη των συνόρων εμείς θα κατεβαίνουμε στους δρόμους για να σταματήσουν οι θάνατοι στο Αιγαίο».