Στις καλένδες παραπέμπεται η προεκλογική εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και ενδεχομένως δεν θα γίνει ποτέ πράξη.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει το μέτρο στη ΔΕΘ παρουσιάζοντάς το ως μια πολύ σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία, ωστόσο, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, δεν θα γίνει πράξει, αφού διακηρύχθηκε χωρίς καμία επεξεργασία και τώρα προκύπτουν τα προβλήματα που θα δημιουργήσει, εφόσον προχωρήσει, σε πολλούς δήμους της χώρας, προβλήματα για τα οποία δεν έχουν βρεθεί λύσεις. 

Αυτό που ουσιαστικά είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ήταν η είσπραξη και ο καθορισμός του ΕΝΦΙΑ να περάσει στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησής τους.

Το αποτέλεσμα θα ήταν, ωστόσο, να δημιουργηθούν μεγάλες ανισότητες μεταξύ δήμων. Δήμοι με μεγάλης αξίας ακίνητα θα αύξαναν κατακόρυφα τα έσοδα (π.χ. Φιλοθέη – Ψυχικό κατά 431%), ενώ λαϊκοί δήμοι θα είχαν ραγδαία μείωση εσόδων (π.χ. Αιγάλεω 74%) και θα οδηγούνταν σε αύξηση δημοτικών τελών.

Ads

Η κυβέρνηση βλέποντας ότι το μέτρο θα οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία πολλούς δήμους, κάνει βήματα οπισθοχώρησης με απώτερο στόχο η «σημαντική μεταρρύθμιση» να μη γίνει ποτέ. 

Έτσι παρότι ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή προανήγγειλε την εφαρμογή του μέτρου το 2021, ακολούθησε το καλοκαίρι δήλωση του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, ότι η μεταφορά του φόρου θα γίνει «μέσα στην τετραετία».