Στην σύγκρουση Πολάκη – Στουρνάρα υπάρχουν δύο προφανή δεδομένα: Το πρώτο είναι πως η εκρηκτική κόντρα μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και του κεντρικού τραπεζίτη για το δάνειο Πολάκη εμπεριέχει στοιχεία ενός ευρύτερου πολιτικού πολέμου, με υπόγεια παιχνίδια, επιδιώξεις και σκοπιμότητες. Το δεύτερο είναι πως το Μαξίμου στηρίζει καθαρά – και αυτή τη φορά – τον Παύλο Πολάκη και στρέφεται κατά Στουρνάρα.

Ads

Πέραν τούτων όμως, η υπόθεση περιλαμβάνει δύσκολες «γωνίες» και για τις δύο πλευρές και αποκτά δυναμική περαιτέρω επιβάρυνσης, του ήδη τοξικού προεκλογικού κλίματος.

Σε πρώτο χρόνο, και παράλληλα με την εισαγγελική παρέμβαση που αφορά τη δημοσιοποίηση της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ των δύο και το εάν υπήρξε ή όχι παράνομη καταγραφή της, το Μαξίμου εστίασε στην, παγίως επιλεκτική, «ευαισθησία» του Γιάννη Στουρνάρα σε ό,τι αφορά την ανεξαρτησία των θεσμών. Και αφού επεσήμανε ότι η κυβέρνηση «σέβεται απολύτως» και σταθερά «την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος», άφησε σαφείς αιχμές για το κατά πόσο πράττει το ίδιο και ο κεντρικός τραπεζίτης: «Τον ίδιο όμως σεβασμό στην ανεξαρτησία και την αρχή της πολιτικής ουδετερότητας οφείλουν εμπράκτως να αποδεικνύουν όλες οι πλευρές», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Πρόκειται για αιχμές που έχουν να κάνουν με τη συνολική στάση Στουρνάρα την τελευταία τετραετία – μια στάση αρκούντως πολιτική παρά τον τεχνοκρατικό και θεσμικό χαρακτήρα που επιμένει να αποδίδει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στον ρόλο του. Εδώ, εκείνο που επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη είναι πως, από την αρχή της θητείας του, ο κεντρικός τραπεζίτης έδειξε προθέσεις ενεργού εμπλοκής στο πολιτικό παιχνίδι – από την ταραγμένη προεκλογική περίοδο του 2015 όταν ουσιαστικά τροφοδοτούσε bank run επισημαίνοντας τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έως τις τελευταίες, ηχηρές παρεμβάσεις του υπέρ της μείωσης των συντάξεων.

Ads

Σ’ αυτό το πολιτικό παιχνίδι πολλοί είναι εκείνοι στην κυβέρνηση που δεν ξεχνούν ούτε την κεντρική θέση που είχε το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα στα σενάρια της «αριστερής παρένθεσης» κατά το ταραχώδες πρώτο εξάμηνο του 2015, ούτε τα παράλληλα σενάρια περί ανάγκης για κυβέρνηση τεχνοκρατών στη βάση του μοντέλου Παπαδήμου. Και, παραπλεύρως, υπενθυμίζουν και τις ανοιχτές έρευνες για τα πεπραγμένα της εταιρίας της συζύγου του σχέση με τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Με δεδομένο αυτό το ιστορικό, τα ίδια κυβερνητικά στελέχη δεν θεωρούν άσχετη την επιμονή Πολάκη στην ανάδειξη της υπόθεσης ΚΕΕΛΠΝΟ με την «υψηλή ευαισθησία», όπως λένε χαρακτηριστικά, που έδειξε ο κ. Στουρνάρας για τον έλεγχο του δανείου των 100.000 ευρώ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Εξ ου και οι περισσότεροι υπουργοί και βουλευτές πήραν καθαρή και δημόσια θέση υπέρ του Παύλου Πολάκη, υπενθυμίζοντας – όπως και εκείνος – πως η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει επιδείξει ανάλογη ευαισθησία για τα δάνεια των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που έχουν πάρει στελέχη της ΝΔ όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Μαρία Σπυράκη.

Ως προς το σκέλος, ωστόσο, της υπόθεσης που αφορά την καταγραφή ή μη της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο κ. Πολάκης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος οι δημόσιες τοποθετήσεις είναι πιο προσεκτικές. Ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης δήλωσε τουλάχιστον τρεις φορές χθες ότι δεν κατέγραψε καμία συνομιλία. Στον αντίποδα, ο Γιάννης Στουρνάρας στην ανακοίνωσή του μιλά για αποτύπωση «με μηχανικό μέσο τηλεφωνικής συνομιλίας που δεν διεξήχθη δημόσια» και για επιλεκτική γνωστοποίηση «παραποιημένων αποσπασμάτων σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον». Την ίδια ώρα, από κύκλους κοντά στον κεντρικό τραπεζίτη υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας φέρεται να είπε στον Γιάννη Στουρνάρα, όταν τον πήρε τηλέφωνο, ότι γράφει τη συνομιλία.

Οι απαντήσεις θα δοθούν – εάν δοθούν – από την εν εξελίξει πλέον έρευνα της δικαιοσύνης. Έως τότε ισχύει το «ο λόγος μου κι ο λόγος σου» και στην κυβέρνηση μάλλον έχουν ισχυρά κίνητρα να δίνουν μεγαλύτερη βάση στον λόγο του Παύλου Πολάκη…