Νέο βαρομετρικό χαμηλό πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά αυτή τη φορά τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους. Τα πλοία έχουν δέσει κάβους στα λιμάνια, πλημμύρες και κατολισθήσεις σημειώνονται σε πολλές περιοχές, ενώ ποτάμια φούσκωσαν και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης.

Ads

Η κακοκαιρία «Φοίβος» έπληξε με το πέρασμά της πολλές περιοχές της χώρας. Ισχυρές βροχές, χαλαζόπτωση, θυελλώδεις άνεμοι και λασποβροχή ήταν τα χαρακτηριστικά της.

Στη Μεσσηνία, οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν προβλήματα στην επαρχία Μεσσήνης. Ο ποταμός Άρης στο φράγμα Παμίσου κόντεψε να υπερχειλίσει, δημιουργώντας κίνδυνο για τις καλλιέργειες.

Τα πεδινά του νομού Βοιωτίας, που μετρούν ακόμα πληγές από την προηγούμενη κακοκαιρία, βρέθηκαν πάλι στο στόχαστρο. Στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς- Αράχωβας στο ύψος του Κούρου, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση. Τα προβλήματα που δημιούργησε αποκαταστάθηκαν άμεσα.

Ads

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αναμένεται να κηρυχθεί μέσα στην ημέρα ο δήμος Ξηρομέρου στην Αιτωλοακαρνανία μετά το αίτημα που υπέβαλε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Στην παράκτια περιοχή του Αστακού τα προβλήματα παρατηρήθηκαν από τα  έντονα καιρικά φαινόμενα. Η χαλαζόπτωση  αλλά και η έντονη βροχόπτωση προκάλεσαν πάρα πολλές ζημιές στο οδικό δίκτυο, το νερό της θάλασσας λόγω των ισχυρών ανέμων έφτασε κατά μήκος της παράκτιας  δημιουργώντας  προβλήματα σε καλλιέργειες , κτηνοτροφικές μονάδες και ποιμνιοστάσια και κυρίως σε υποδομές στο αγροτικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα προκάλεσε η συνεχής βροχόπτωση σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους  στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών. Γύρω στις 11.30 οι δυνατοί άνεμοι  είχαν ως αποτέλεσμα να σημειωθεί διακοπή ρεύματος στην περιοχή του Παγγαίου , από την Παλαιοκώμη έως το Ροδολίβος. Συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προσπαθούν να αποκαταστήσουν την βλάβη. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σερρών, μέχρι αυτή την ώρα,  δέχτηκε επτά κλήσεις για άντληση υδάτων από υπόγεια και αυλές στις δημοτικές κοινότητες Πρόβατα , Μονοκλησιάς και Νιγρίτα.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, λόγω της ανόδου της στάθμης των νερών του Πηνειού και άλλων ποταμών. Σύμφωνα με τις αρχές του νομού έχουν σημειωθεί πτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και μηχανήματα καθαρίζουν τους δρόμους.

Όλη η Κρήτη σκεπάστηκε με ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε 90 κλήσεις για άντληση υδάτων πανελλαδικά.

Απαγορευτικό απόπλου υπάρχει ακόμα από τη Ραφήνα και το Λαύριο ενώ κλειστές είναι και οι γραμμές

Αγία-Μαρίνα-Νέα Στύρα
Καβάλα-Πρίνος
Κεραμωτή- Λιμένας Θάσου

Κανονικά εκτελούνται από τις 21.00 (το βράδυ) τα δρομολόγια από Πειραιά.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και το Σάββατο ενώ βελτιωμένος θα είναι ο καιρός την Κυριακή.