Προβλήματα έχουν αρχίσει να παρατηρούνται από το νέο κύμα κύμα κακοκαιρίας με το όνομα Ωκεανίς που “χτυπάει” τη χώρα από το βράδυ της Παρασκευής.

Ads

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της Ωκεανίδας είναι η μεγάλη πρώτη της θερμοκρασίας έως και 12 βαθμούς, οι θυελλώδεις άνεμοι, οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια σε ορεινά, ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ωκεανίς ξαναντύνει τη Θεσσαλονίκη στα λευκά, αφού από το πρωί του Σαββάτου χιονίζει ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Εντυπωσιακή είναι η πτώση της θερμοκρασίας  που κατέγραψαν οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr,  καθώς σε κάποες περιοχές της πόλης φτάνει μέχρι και τους 12 βαθμούς.

Εξίσου σημαντική είναι η πτώση της θερμοκρασίας και σε πολλές άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπως η Νάουσα, το Κιλκίς, η Αλεξανδρούπολη, η Φλώρινα και η Σαμοθράκη.

Ads

Καθυστερήσεις στις αφίξεις των αεροπορικών πτήσεων σημειώνονται στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης λόγω της χαμηλής νέφωσης σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή. Συγκεκριμένα μία πτήση από Λάρνακα δεν προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αθήνα και καθυστερήσεις παρατηρούνται σε αφίξεις από άλλους προορισμούς, ενώ οι αναχωρήσεις διεξάγονται κανονικά.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα βρίσκονται σε ετοιμότητα, αλλά δεν χρειάστηκε να παρέμβουν, καθώς η χιονόπτωση ξεκίνησε σχετικά αργά. Το πρόβλημα παραμένει η χαμηλή νέφωση, σύμφωνα με εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Ταυτόχρονα, χιονίζει στα περισσότερα ορεινά χωριά της Λέσβου ενώ αναμένεται επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα. Σύμφωνα με ενημέρωση που έχει το lesvospost.com η κατάσταση στο οδικό δίκτυο είναι πολύ καλή αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Χιονίζει σε Αγιασο, Σκαλοχωρι, Βατουσα, Μεγαλωχορι, Παλαιοχωρι, Βαφειο, Αμπελικο αλλά και χαμηλότερα ενώ σε περιοχές που ρίχνει χιονόνερο αναμένεται να το γυρίσει σύντομα σε χιόνι καθώς οι θερμοκρασίες θα πέσουν κι άλλο.

Οι αρχές συνιστούν οι μετακινήσεις να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά της δυτικής, βόρειας και κεντρικής Λέσβου.

Παράλληλα, στα λευκά έχουν «ντυθεί» ορισμένες ορεινές περιοχές του νομού Λάρισας, από το χιόνι που έφεραν η κακοκαιρία και οι χαμηλές θερμοκρασίες.
Στην περιοχή της Σπηλιάς Κισσάβου το χιόνι φτάνει τα 20 εκατοστά, ενώ παρόμοιο φαινόμενο σημειώνεται στη Καλλιπεύκη του δήμου Τεμπών, όπως και σε Μελιβοία, Καρίτσα, Σκλήθρο του δήμου Αγιάς.

Μηχανήματα των δήμων του νομού, αλλά και της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιχειρούν όπου χρειάζεται, ενώ δεν εντοπίζονται μέχρι στιγμής προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Έντονη είναι η χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά των δήμων Πύλης και Μετεώρων στο νομό Τρικάλων, όπου το χιόνι σε ορισμένα σημεία έχει φτάσει τα 20 εκατοστά.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της Ωκεανίδας. Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Πριν από λίγο, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, διακόπηκε λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην λεωφόρο Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω.

Επιπρόσθετα, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα για Κυκλάδες, ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές: Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη και Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένα Θάσου.

Στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.  συνεχής είναι η  ενημέρωση για τις διακοπές κυκλοφορίας  και την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, λόγω χιονόπτωσης καθώς και με συμβουλές οδικής ασφάλειας.