Από τον Τρίτωνα των Σεπολίων, στους Bucks του Μιλγουόκι και στα μεγαλύτερα γήπεδα του NBA. Και από κει στον «θρόνο». MVP. Πολυτιμότερος παίκτης. Ο Έλληνας Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ads

Ο Greek Freak, όπως τον αποκαλούν στις ΗΠΑ, παίρνοντας το βραβείο του, ευχαρίστησε όλους όσους έπρεπε, την ομάδα και την οικογένειά του, αλλά δεν ξέχασε την Ελλάδα.

Και δεν την ξεχνά διαρκώς είτε διαφημίζοντάς τη με την παρουσία του, είτε ανεβάζοντας στα social media μια φωτογραφία μέσα στο λεωφορείο που έπαιρνε καθημερινά όταν ζούσε εδώ, είτε κατεβαίνοντας να παίξει «ένα μπασκετάκι» με τα παιδιά της γειτονιάς του.

Το έχει ήδη κάνει και θα το ξανακάνει το ερχόμενο Σάββατο. Θα παίξει στον Τρίτωνα με τα αδέλφια και τους φίλους του παίρνοντας παράλληλα την πρωτοβουλία για να αναμορφωθεί το ταλαιπωρημένο γηπεδάκι που όμως τόσο αγαπούν τα παιδιά στα Σεπόλια.

Ads

Το παιδί αυτό, όταν πήγε στο NBA δέχτηκε τις επιθέσεις των ακροδεξιών, των χρυσαυγιτών και ρατσιστών που δυστυχώς βρήκαν εύφορο έδαφος, με τη στήριξη και μερίδας του μιντιακού συστήματος, και ξεπήδησαν στον καιρό της κρίσης. Γι’ αυτούς δεν ήταν Έλληνας. Προσπάθησαν να τον προσβάλλουν και να τον μειώσουν. Δεν τα κατάφεραν.  Το μέγεθος του ήταν μεγάλο. Όχι μόνο το αθλητικό αλλά και της ψυχής του. Ποτέ δεν απάντησε με κορώνες. Απαντούσε μέσα στο γήπεδο και με τις πράξεις του.

Αυτή η χώρα δεν του έδωσε αυτό που του χρωστούσε όταν έπρεπε. Ο Αντώνης Σαμαράς πρωθυπουργός το 2013 μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ είχε κάνει λόγο για «άοπλη εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων λαθρομεταναστών», εκφράζοντας έμμεσα τη θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης». Τρεις ημέρες μετά αναγκαζόταν να υποδεχτεί τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Μέγαρο Μαξίμου για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του στα ντραφτ του NBA.
Τον Γιάννη, που μόλις πριν λίγο καιρό είχε καταφέρει λόγω των αθλητικών του επιτευγμάτων να πάρει την ελληνική ιθαγένεια αν και την δικαιούνταν από την αρχή. Όπως και τόσα άλλα παιδιά που δεν θα γίνουν σταρ. Πρόκειται για ίδια παιδιά, όπως ο Γιάννης, που κατά τον υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Κυρανάκη, δεν δικαιούνται επιδόματος, καθώς αυτό αφορά μόνο τα «Ελληνόπουλα», τα «παιδιά Ελλήνων γονιών».

Ευτυχώς ο Greek Freak κατάφερε μέσω της ιστορίας του να αντιπαλέψει τον ρατσισμό και να καταδείξει την υποκρισία αυτών που τον αναγνώρισαν μόνο όταν έγινε διάσημος. Είχε συμμάχους, όλους αυτούς που μάχονται τις διακρίσεις. Και όσο υπάρχει ο ρατσισμός, με «γραβάτες» ή με σβάστικες, ο αγώνας συνεχίζεται.