Το 2015 ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγορούσε από το βήμα της Βουλής την κυβέρνηση που ετοιμαζόταν να αποδώσει την περιοχή του παλιού εργοστασίου των Λιπασμάτων στους δημότες της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, λέγοντας πως «κλείνει το μάτι» στους «συντρόφους» της και την τοπική κοινωνία.

Ads

Όπως ο ίδιος είχε πει «κλείνοντας το μάτι» σε επιχειρηματίες που επιβουλεύονταν την περιοχή, ανησυχούσε για την αλλαγή χρήσης γης και την επικείμενη παραχώρηση 86 στρεμμάτων στον Δήμο, καθώς το παράκτιο μέτωπο της Δραπετσώνας ήταν σύμφωνα με εκείνον μια μεγάλη «ευκαιρία» επενδύσεων.

Πριν λίγες μέρες ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφτηκε το Κερατσίνι, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο, που επανεξελέγη με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως διέρρευσαν πηγές της ΝΔ, επρόκειτο για μια συμβολική επίσκεψη με την οποία ήθελε να σηματοδοτήσει τη δέσμευσή του ότι ως πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες της χώρας, ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης. Επισκέφτηκε μάλιστα και τον χώρο των Λιπασμάτων, για τον οποίο «ανησυχούσε» στο παρελθόν…

«Την περασμένη Δευτέρα επισκέφθηκε τον Δήμο μας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Μητσοτάκης. Ως όφειλα θεσμικά, με την ιδιότητα του δημάρχου, τον υποδέχθηκα, όπως εξάλλου θα έκανα με τον κάθε αρχηγό κόμματος. Μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήσαμε μαζί του μια ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο δημάρχου. Έπειτα, επισκεφθήκαμε μαζί ένα τμήμα του πολυχώρου των Λιπασμάτων. Να υπενθυμίσω ότι η θέση του προέδρου της Ν.Δ. στη διάρκεια της συζήτησης στο ελληνικό κοινοβούλιο, για την εξαίρεση των 86 στρεμμάτων από τη σύμβαση παραχώρησης στην Cosco και για την παραχώρηση τους στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας, ήταν αρνητική», είπε στο tvxs.gr o Χρήστος Βρεττάκος, ερωτηθείς για τη συνάντηση. «Εκτιμώ ότι με παρουσία του στον χώρο και την επίσκεψή του σε αυτόν, ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία κυβέρνησης – Περιφέρειας – Δήμου, ήταν τελικά προς όφελος της πόλης και των ανθρώπων της», σημείωσε.

Ads

Αντιδράσεις για την προεκλογική επίσκεψη

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στα Λιπάσματα προκάλεσε την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με την επίσκεψή του αυτή, ο κος Μητσοτάκης μετανοών, φαίνεται ότι αναθεώρησε στην πράξη όσα είχε πει η Νέα Δημοκρατία γι’ αυτήν την παραχώρηση», δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης, για την επίσκεψη Μητσοτάκη στα Λιπάσματα και τον κάλεσε να αντιληφθεί ότι «άλλη είναι η δική του πολιτική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και άλλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

«Όψιμος υποστηρικτής της αξιοποίησης προς όφελος της κοινωνίας της λιμενικής έκτασης των Λιπασμάτων εμφανίζεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – μια υπόθεση που υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και για τη δικαίωση της οποίας εργάστηκε και εργάζεται με συνέπεια η σημερινή Περιφερειακή Αρχή της Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο και τους πολίτες, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη της διοίκησης της Περιφέρειας. Προφανώς στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας του, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι οι πολίτες έχουν ξεχάσει ότι η ΝΔ πρόβαλλε ισχυρές αντιρρήσεις και διαφωνίες με την ικανοποίηση αυτού του διαχρονικού αιτήματος των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημείωσε η απερχόμενη περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου. «Η “ευαισθησία” του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των Λιπασμάτων φανερώνει μόνο την πρόθεση της επίσκεψής του: να καπηλευθεί για ψηφοθηρικούς λόγους, τους αγώνες δεκαετιών των πολιτών, συλλογικοτήτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους οποίους ο ίδιος και το κόμμα του ήσαν απόντες», τόνισε η Ρένα Δούρου.

Τις σθεναρές αντιρρήσεις της ΝΔ στο έργο υπενθύμισε και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, σημειώνοντας πως η στάση Μητσοτάκη, επαναφέρει τη νέα διαφωνία των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών φορέων της περιοχής σχετικά με την έγκριση του Επιχειρησιακού σχεδίου (master plan) του ΟΛΠ / Cosco, το οποίο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Cosco, είχε σπεύσει να υιοθετήσει, αγνοώντας τις θέσεις των φορέων. «Για μια ακόμα φορά, ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να αγνοεί την δικαιολογημένη αγωνία όλων για τα αποτελέσματα του master plan τόσο στην ποιότητα ζωής και τη λειτουργία της πόλης όσο και στο μονοπωλιακό – προνομιακό πλεονέκτημα που διεκδικεί η Cosco σε βάρος της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής και των εργαζομένων. Ελπίζουμε ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη φορά να ταχθεί συντομότερα με την πλευρά της πόλης, των κατοίκων και των επαγγελματιών της», σημείωσε.

«Να το σκεφτούν καλά πριν απλώσουν χέρι…»

Στις αρχές Μαΐου το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αποφάσισε την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 204 στρεμμάτων του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα. Πρόκειται για έκταση που περιλαμβάνει τα μοναδικά σωζόμενα κτίρια του ιστορικού εργοστασίου (Μονάδα Υαλουργείου, Ινστιτούτο Χημείας και Γεωργίας) και η ανάπλασή της θα έρθει ως συνέχεια των ήδη διαμορφωμένων 84 στρεμμάτων του παραλιακού μετώπου.

«Για εμάς είναι καθαρό ότι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης των Λιπασμάτων, αλλά και η υπό απαλλοτρίωση έκταση των 204 στρεμμάτων της Εθνικής Τράπεζας στη συγκεκριμένη περιοχή, αποτελούν για τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι πραγματική ανάσα ζωής και έργο πνοής», δηλώνει στο tvxs.gr ο δήμαρχος, Χρήστος Βρεττάκος.

Και προειδοποιεί: «Είναι δεδομένο ότι οποιοσδήποτε τολμήσει να αμφισβητήσει την κατάκτηση μετά από 10ετίες αγώνων της τοπικής κοινωνίας, αυτής της περιοχής, θα βρει αντιμέτωπους όχι μόνο τη Δημοτική Αρχή, αλλά ολόκληρο τον λαό της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Όποιος διανοηθεί να απλώσει χέρι στη γη και τα συμφέροντα των πολιτών του Δήμου μας, θα πρέπει, για καλό του, να το σκεφτεί δυο και τρεις φορές».

Όσον αφορά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Βρεττάκος σημειώνει πως «για εμάς είναι ιδιαίτερα σημαντικό όλα τα κόμματα που θα ζητήσουν την ψήφο των συνδημοτών μας σε λίγες ημέρες, να ξεκαθαρίσουν πριν τις εκλογές ποια είναι η σαφής θέση τους για την απομάκρυνση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων από την ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων». «Τα καλούμε όλα να τοποθετηθούν στο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου, των φορέων και των συλλόγων, αλλά και όλων των πολιτών για ένα άμεσο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση της Oil One, των δεξαμενών των ΕΛΠΕ και της τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge , μέσα στην επόμενη 6ετία από την περιοχή», λέει.

Όταν στη Δραπετσώνα δεν είχαν ζωή

Είναι μια περιοχή που για σχεδόν έναν αιώνα σήκωσε στους ώμους της τη βαριά βιομηχανία της χώρας, επιβαρύνοντας τους ανθρώπους της. Στην Δραπετσώνα για περισσότερα από 100 χρόνια δεν είχαν ζωή. Αυτοί που ζούσαν κι εργάζονταν εκεί βιώνουν μέχρι και σήμερα τις συνέπειες της έκθεσής τους στους ρύπους των εργοστασίων της περιοχής, στην οποία είναι διαχρονικά αυξημένα τα κρούσματα οφθαλμολογικών κι αναπνευστικών παθήσεων, αλλά και καρκίνων.

Το εργοστάσιο των Λιπασμάτων ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1910 σε μια έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων για να επεκταθεί μέσα σε λίγες δεκαετίες σε ένα μεγαθήριο. Επρόκειτο για την Ανώνυμο Ελληνική Εταιρεία Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (ΑΕΕΧΠΛ), η οποία παρήγαγε οξέα, λιπάσματα και φυτοφάρμακα και ήταν και αυτή που φρόντισε να διαδώσει τα συγκεκριμένα χημικά προϊόντα στην ελληνική γεωργία. Και δεν ήταν μόνο τα Λιπάσματα, καθώς την περίοδο μετά τον πόλεμο στο θαλάσσιο μέτωπο της Δραπετσώνας εκτείνονταν οι εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ, ένα εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ που χρησιμοποιούσε μαζούτ για τη λειτουργία του, ενώ λίγο πιο δίπλα βρίσκονταν οι δεξαμενές καυσίμων και ορυκτελαίων της πρώην ΒΗΕΕΕ που εξαγοράστηκαν στη συνέχεια από τη ΒΡ), ένα εργοστάσιο παραγωγής γύψου και τα «Ταμπάκικα» που ήταν βυρσοδεψεία.

Το εργοστάσιο των Λιπασμάτων είχε ιδρύσει ο Νίκος Κανελλόπουλος, για να περάσει τη δεκαετία του ’40 στα χέρια του Αθανάσιου Μποδοσάκη και να παραμείνει σε αυτά μέχρι το 1993 που η ιδιοκτησία του περιήλθε στην Εθνική Τράπεζα. Έκλεισε οριστικά το 1999 και πίσω έμεινε το κουφάρι του να περιμένει να αξιοποιηθεί.

Κάποιοι θέλησαν να το αξιοποιήσουν επιχειρηματικά, στήνοντας μια πόλη μέσα στην πόλη που θα στέγαζε το εφοπλιστικό λόμπι ή ακόμα και μια πίστα για αγώνες της Formula 1. Κάποιοι άλλοι πάλεψαν και απαίτησαν να αναπλαστεί και να αποδοθεί στους κατοίκους της περιοχής.

Τελικά κέρδισαν οι δεύτεροι! Όχι όμως εύκολα…

image

Όνειρα… καπιταλισμού

Όταν μπήκε το οριστικό λουκέτο στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων και ειδικά μετά το 2003 που αυτό κατεδαφίστηκε, η Εθνική Τράπεζα μέσω της θυγατρικής της εταιρείας με την επωνυμία Πρότυπος Κτηματική Α.Ε. εκπόνησε ένα σχέδιο για να μετατρέψει την έκταση σε ένα ναυτιλιακό city. Είναι άλλωστε μια τεράστια έκταση 254 στρεμμάτων.

Με τις ευχές της κυβέρνησης Καραμανλή, η εταιρεία πρότεινε τη δημιουργία ενός Ναυτιλιακού Επιχειρηματικού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας που θα αποτελούσε την έδρα εφοπλιστικών εταιρειών. Παράλληλα η μελέτη πρότεινε τη δημιουργία δύο οικιστικών ζωνών, όπου θα χτίζονταν υπερπολυτελείς ουρανοξύστες για να φιλοξενούν τα golden boys των ναυτιλιακών, αλλά και την ανέγερση μιας ξενοδοχειακής μονάδας – μαμούθ για τη φιλοξενία των υψηλών προσκεκλημένων τους. Σε αυτή την μικροπόλη θα λειτουργούσαν παράπλευρα εμπορικά κέντρα και εστιατόρια και βέβαια μια μεγάλη μαρίνα για τα γιοτ Η πρόταση για το ναυτιλιακό city της Δραπετσώνας ατόνησε όμως κάτω από τους έντονους αγώνες της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της κρίσης που στο μεταξύ είχε ξεσπάσει.

Μέχρι που το 2012, το ζήτημα της αξιοποίησης ήρθε ξανά στην επιφάνεια, όταν η Οil One του Δημήτρη Μελισσανίδη εξαγόρασε την έκταση της ΒP HELLAS στον χώρο. Ένα μήνα πριν την εξαγορά, το τότε περιφερειακό Συμβούλιο υπό τον Γιάννη Σγουρό είχε εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία μονάδας παραγωγής, παραλαβής, αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαίου, ανάμιξης και συσκευασίας λιπαντικών και επεξεργασίας υγρών πετρελαιοειδών αποβλήτων, παρ’ ότι η έκταση της πρώην βιομηχανικής περιοχής της Δραπετσώνας είχε χαρακτηριστεί ως χώρος «ανάπλασης» και αποχαρακτηριστεί ως χώρος βιομηχανικής δραστηριότητας από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας τόσο το 1997 όσο και το 2007. Στη συνέχεια υπήρξε και τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Έτσι ο Μελισσανίδης μπόρεσε να τοποθετήσει στο σημείο αποθήκες διάθεσης πετρελαιοειδών και λιπαντικών για πλοία.

Στη συνέχεια, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης με απόφασή – αστραπή, μετέτρεψε την περιοχή της «Ανάπλασης» σε «Μητροπολιτικής Παρέμβασης» και την παραλία σε «Λιμενοβιομηχανική ζώνη», όπου επιτρέπονται χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, τριτογενούς τομέα. Επιπλέον ο μέσος συντελεστής δόμησης αυξήθηκε από 0,4 σε 0,6 δίνοντας τη δυνατότητα να χτιστούν επιπλέον 130.000 τ.μ. τσιμέντου στο σημείο.

image

Η φόρμουλα της αποτυχίας…

Στο μεταξύ το καλοκαίρι του 2011, ένα ακόμη ανεδαφικό σχέδιο αξιοποίησης του χώρου είχε πέσει στο τραπέζι. Η εταιρεία DIELPIS του Αθανασίου Παπαθεοδώρου είχε εκπονήσει μελέτη και είχε καταθέσει πρόταση για να γίνει η περιοχή των Λιπασμάτων πίστα για αγώνες της Formula 1. H  DIELPIS πρότεινε πέραν της πίστα να μετατραπεί όλο το παραλιακό μέτωπο σε μια ατελείωτη μαρίνα για τα γιοτ των επισκεπτών των αγώνων, την ανέγερση ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχείου, ενός ανάλογης πολυτέλειας εμπορικού κέντρου καθώς και αθλητικών εγκαταστάσεων που θα εξυπηρετούσαν τον προσδοκώμενο τουρισμό.

Αν και η πρόταση υποστηρίχθηκε τόσο από τις κυβερνήσεις της εποχής, όσο και από την τότε δημοτική αρχή, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων γιατί κανείς δεν φαίνεται να είχε ενδιαφερθεί για τον αντίκτυπο που θα είχε η ηχητική και ατμοσφαιρική ρύπανση που θα επέφερε η παρουσία της Formula 1 στον οικιστικό ιστό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Να σημειωθεί ότι και στις δύο περιπτώσεις οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργούνταν θα ήταν σε μεγάλο βαθμό εποχικές και χαμηλά αμειβόμενες, καθώς θα αφορούσαν κυρίως σε υπηρεσίες.

Όταν στη Δραπετσώνα απέκτησαν και πάλι ζωή

Οι κάτοικοι της περιοχής σε συνεργασία με διάφορους φορείς έδωσαν για χρόνια έναν αέναο αγώνα για να κάνουν το όνειρο ενός δημοσίου χώρου πρασίνου, αναψυχής και άθλησης με ελεύθερη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, πραγματικότητα. Και δεν ήταν ένας αγώνας εύκολος, καθώς σε όλη τη διάρκειά του αναγκάστηκαν να συγκρουστούν, όπως αποδεικνύουν τα παραπάνω, με πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2015, στην προεκλογική του ομιλία στο Κερατσίνι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει πως μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το σχέδιο νόμου ενάντια στην τσιμεντοποίηση του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων, ήταν έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή. Ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη. Η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύθηκε τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ και υπήρξε θετικό αποτέλεσμα, αφού κατάφερε να εξαιρεθεί από την παραχώρηση, όλο το παράκτιο μέτωπο και η έκταση των Λιπασμάτων. Σε ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της θητείας της, με τη συνδρομή της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας, ρυθμίστηκε και η οριστική απόδοση του θαλάσσιου μετώπου στο Δήμο Κερατσινίου -Δραπετσώνας, ακυρώθηκε η δυνατότητα που είχε θεσπίσει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να εγκατασταθούν στην περιοχή βιομηχανικές, μεταποιητικές και άλλες χρήσεις και ορίστηκαν οι χρήσεις πρασίνου, αναψυχής, εκπαίδευσης, υγείας, αθλητισμού και πολιτισμού. Τον Ιούλιο του 2016 παραχωρήθηκε οριστικά η λιμενική ζώνη των Λιπασμάτων στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Κι από τότε η Δραπετσώνα απέκτησε ξανά ζωή…

Με προσπάθεια και κόπο, οι δυνάμεις του Δήμου προχώρησαν στην ανάπλαση του χώρου θέλοντας να δημιουργήσουν την περιοχή που για χρόνια ονειρεύονταν οι άνθρωποί της, περιμένοντας ταυτόχρονα τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Περιφέρειας. Έτσι δημιουργήθηκε ένας χώρος πραγματικά δημόσιος, σχεδιασμένος με σκοπό να εξυπηρετεί τις συλλογικές ανάγκες των κατοίκων της Δραπετσώνας, του Κερατσινίου, του Πειραιά και όλου λεκανοπεδίου της Αττικής. Ένας χώρος που οι κάτοικοι θα μπορούν να νιώθουν άνετα κι ελεύθερα χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν με γεμάτο πορτοφόλι για να μην αισθάνονται «φτωχοί συγγενείς». Ένας χώρος που η χρήση όλων των εγκαταστάσεων είναι ελεύθερη και δωρεάν.

Τα Λιπάσματα και ο σπόρος μιας άλλης ζωής

Μέσα σε μόλις ένα εξάμηνο, στον άλλοτε εγκαταλελειμμένο χώρο φύτρωσαν όχι μόνο δέντρα αλλά και δύο γήπεδα κι ένα θεατράκι. Μέχρι σήμερα, στην περιοχή έχει διαμορφωθεί περιπατητικός χώρος στο πλάι ακριβώς της θάλασσας και ποδηλατόδρομος. Επίσης, έχει κατασκευαστεί παιδική χαρά για τους μικρούς πολίτες και έχουν τοποθετηθεί παγκάκια, ζαρτινιέρες και τουαλέτες. Μέσα στα Λιπάσματα λειτουργεί επίσης ένα αναψυκτήριο – προσιτό σε όλους- αλλά και περιοχή πάρκινγκ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών. Είναι επίσης ένας φιλικός χώρος για ΑΜΕΑ.

Μετά την ανάπλαση της περιοχής Κράκαρη, σειρά παίρνει το σημείο όπου βρίσκονται και οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Σιλό και της Καμινάδας. Στα μελλοντικά σχέδια για την περιοχή βρίσκονται: 1 γήπεδο ποδοσφαίρου άμμου, 1 Skate Park, αποδυτήρια, ένας χώρος θερινού κινηματογράφου και η επέκταση της πεζοδρόμησης και του ποδηλατόδρομου.

Μόλις ο καιρός ανοίγει, τα Λιπάσματα γίνονται πια σημείο συνάντησης για χιλιάδες επισκέπτες, με αποκορύφωμα το «Φεστιβάλ στη Θάλασσα» που οργανώνεται εκεί ήδη από το 2017 κι έχει προλάβει να γίνει θεσμός στα θερινά πολιτιστικά δρώμενα της Αττικής. Γνωστοί, λιγότερο γνωστοί και άγνωστοι καλλιτέχνες δίνουν τα τελευταία δύο καλοκαίρια το παρών στη μεγάλη γιορτή του Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου, που με χορούς και νότες ξορκίζει τα στοιχειά του βιομηχανικού παρελθόντος της περιοχής και μάλιστα εντελώς δωρεάν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το 2018 περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι επισκέφτηκαν το χώρο των Λιπασμάτων.

«Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι περισσότεροι χώροι πρασίνου της Αττικής υφίστανται συνεχείς και σημαντικές πιέσεις υποβάθμισης, όπως, παραχωρήσεις σε ιδιώτες, αλλαγή χρήσης και ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίησή τους, η υπόθεση των Λιπασμάτων αποτελεί σύμβολο αγώνα και μάχης για την υπεράσπιση και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου», λέει στο tvxs.gr ο Χρήστος Βρεττάκος.

«Αποτελεί επίσης παράδειγμα για τις μικρές νίκες που μπορούμε να πετυχαίνουμε στον δρόμο για τις μεγάλες», καταλήγει με νόημα.

Τα Λιπάσματα σήμερα μέσα από τον φωτογραφικό φακό:

image

image

image

image

image

image

image