Αυτό που φοβούνταν και αυτό για το οποίο προειδοποιούσαν την κυβέρνηση οι οργανώσεις αρωγής προσφύγων οδεύει στο να γίνει αμείλικτη πραγματικότητα για χιλιάδες ανθρώπους με αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα:  Να πεταχτούν στον δρόμο.

Ads

Ένας «πρόλογος» για το τι πρόκειται να συμβεί εάν δεν ληφθούν μέτρα είναι η εκκένωση κτιρίου στα Εξάρχεια την περασμένη εβδομάδα όπου διέμεναν προσφυγικές οικογένειες – ακόμη και με βρέφη – τα οποία βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά στο ζοφερό ενδεχόμενο να κοιμηθούν στην πλατεία.

Την κατάσταση τότε έσωσαν τα δίκτυα αλληλεγγύης. Αλλά αυτή τη φορά ο λόγος γίνεται για χιλιάδες κόσμο, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να διώξει από τις δομές φιλοξενίαςκαι τα διαμερίσματα άμεσα, την ερχόμενη εβδομάδα.

Με αυτό το περιεχόμενο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Ads

Σε μια λακωνική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται, ότι «στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τρόποι περιορισμού των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στην πρωτεύουσα, καθώς και θέματα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο και ενσωμάτωσης όσων έχουν λάβει διεθνή προστασία».

Πάντως, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών,  στον Δήμο Αθηναίων αλλά και σε φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των δομών επικρατεί έντονος προβληματισμός «τόσο για τον τρόπο που θα γίνει η έξωση χιλιάδων προσφύγων όσο και για την επόμενη μέρα». Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα,  «κάποιοι πρόσφυγες δεν μπορούν να εντοπιστούν, αν και είναι καταγεγραμμένοι στις λίστες, ενώ στη θέση τους εμφανίζονται άλλοι. Κάποιοι είχαν αφαιρεθεί από τις λίστες, αλλά ξαναεντοπίζονται στις δομές. Ολοι εμφανίζονται απρόθυμοι να αποχωρήσουν και βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς δεν τους δίνεται καμία εναλλακτική για τη στέγασή τους, ενώ κόβεται και η πενιχρή οικονομική βοήθεια που θα τους επέτρεπε να αναζητήσουν λύσεις».

Ακόμη χειρότερα, η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στα σχέδια του υπουργείου είναι να γίνουν αστυνομικές επιχειρήσεις μέσα στις δομές και τα διαμερίσματα, για να πετάξουν έξω τους πρόσφυγες, ενδεχομένως από λίγους κάθε μέρα. Μάλιστα, σχετικές οδηγίες αναμένεται να πάρουν την ερχόμενη εβδομάδα οι νέοι διοικητές των δομών.

Αν συμβεί αυτό, τότε θα γίνουν περίπου 300 εξώσεις στον Ελαιώνα, συνολικά περίπου 2.500 σε δομές σε όλη την Ελλάδα. Συνολικά άλλοι περίπου 7.000 σε διαμερίσματα στην ενδοχώρα, από τους οποίους περισσότεροι από 2.000 στον δήμο της Αθήνας.

Για «άκαρδη ρατσιστική πολιτική που συναντά την κατακραυγή όλων» κάνει λόγο η ΚΕΕΡΦΑ. «Θα βρεθούν στον δρόμο ολόκληρες οικογένειες χωρίς κανένα επίδομα, γυναίκες και παιδιά που φοιτούν ήδη δυο-τρία χρόνια σε σχολεία, ακόμη και ανάπηροι.

Ενδεικτικά απειλούνται με εξώσεις 300 στον Ελαιώνα, 300 στο Σχιστό, 500 στον Σκαραμαγκά κ.λπ. Ηδη, εργαζόμενοι στα καμπ, στην ΕΑΤΑ και σε ΜΚΟ αντιδρούν σε αυτό το σχέδιο.

Η ΚΕΕΡΦΑ ζητά να μην αποβληθεί κανένας από τα καμπ αν δεν δοθεί σπίτι μέσα στις πόλεις, να μη διωχθεί καμία οικογένεια από σπίτια».