Επτά νεκροί – μεταξύ τους δυο παιδιά – δεκάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της φονικής καταιγίδας που έπληξε χθες το βράδυ τη Χαλκιδική. Ξεριζωμένα δέντρα, διαλυμένα αυτοκίνητα, κατεστραμμένα σπίτια και καταστήματα είναι οι εικόνες που συνθέτουν την επόμενη ημέρα. Ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και οι τρεις πληγέντες δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση. Προσπάθειες γίνονται για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. 

Ads

Έξι τουρίστες, μεταξύ των οποίων δυο παιδιά βρήκαν τραγικό θάνατο. Μία 54χρονη γυναίκα και ο 8χρονος γιος της, Ρουμάνοι υπήκοοι, καταπλακώθηκαν από στέγαστρο ταβέρνας στα Νέα Πλάγια του δήμου Νέας Προποντίδας. Στη Σωζόπολη, ζευγάρι Τσέχων τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν ανατράπηκε το τροχόσπιτό τους, λόγων των ισχυρών ανέμων. Ένας 39χρονος Ρώσος και ο 2χρονος γιος του καταπλακώθηκαν από δέντρο στη Νέα Ποτίδαια.

Στους έξι προστέθηκε ακόμη ένα θύμα της χθεσινής θεομηνίας. Πρόκειται για τον 62χρονο αλιέα που αγνοείτο από εχθές το απόγευμα στη θαλάσσια περιοχή της Νέας Καλλικράτειας. Σήμερα στις 13:35 εντοπίστηκε μια σορός από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού 6,8 ναυτικά μίλια του αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής. Τελικά η σορός ανήκει στον αλιέα αφού αναγνωρίστηκε από τους συγγενείς του. Επιπλέον 108 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα καιρικά φαινόμενα. Μια γυναίκα βρίσκεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Πέντε παιδιά τραυματίστηκαν από αιωρούμενα αντικείμενα. Από χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διασώσεις από κατοικίες και οχήματα. 

Θύμισε το φονικό μπουρίνι του 1983

Τα δεδομένα της φονικής κακοκαιρίας που σάρωσε χθες βράδυ την Χαλκιδική θύμισαν στους μετεωρολόγους το φονικό μπουρίνι που είχε πλήξει την Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του 9 νεκρούς. Για «κατάσταση – καρμπόν», μίλησε ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς. Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.

Δείτε: 

Σύσκεψη υπό τον Χρυσοχοΐδη

Στην περιοχή μετέβη από το πρωί κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Έκτακτη σύσκεψη έγινε στα Νέα Μουδανιά με τη συμμετοχή της Περιφέρειας, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της κατάστασης.

Ads

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος.

«Θέλω να εκφράσω την οδύνη μου εκ μέρους όλων. Θρηνούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών και είμαστε αλληλέγγυοι στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους που έχασαν τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους», τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και πρόσθεσε: «Θα είμαστε αλληλέγγυοι και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ως χώρα για να συμπαρασταθούμε για την απώλεια αυτών των ψυχών».

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής των ζημιών. Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι οι τρεις πληγέντες δήμοι Νέας Προποντίδας, Κασσάνδρας και Σιθωνίας θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι ο στρατός θα στείλει δυνάμεις και μηχανήματα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Άμεσο έλεγχο σε επιχειρήσεις τουρισμού θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Σοβαρά προβλήματα σε δρόμους και ηλεκτροδότηση 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν καταστροφές σε υποδομές στο οδικό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής αλλά και στο δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές να βυθιστούν στο σκοτάδι και να παραμένουν έως και τώρα χωρίς ρεύμα. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΑΔΜΗΕ, εξαιτίας της κακοκαιρίας έπεσαν δύο ιστοί υψηλής τάσης στην περιοχή της Διώρυγας της Ποτίδαιας, ενώ σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης που συνδέει τον Υποσταθμό Μουδανιών με τον Υποσταθμό Κασσάνδρας.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης γίνεται σταδιακά. Σε ό,τι αφορά στην περιοχή της Κασσάνδρας, τα συνεργεία της Εταιρίας εργάζονται πυρετωδώς σε συνεργασία με τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, προκειμένου, αφού αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές υψηλής τάσης, να επανηλεκτροδοτηθεί και το Δίκτυο της μέσης και χαμηλής τάσης.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι αποκαταστάθηκαν οι βλάβες στις περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Έδεσσας, Κοζάνης, Κατερίνης, Καστοριάς και Φλώρινας. Προβλήματα ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα σε περιοχές της Κομοτηνής και της Βέροιας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε ότι το υπουργεί αναζητά λύσεις με την εγκατάσταση ηλεκτρογεννητριών μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στο δίκτυο. Θα δοθεί, όπως πρόσθεσε, προτεραιότητα στην κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών για το νερό, τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πληθυσμού.

Διαβάστε επίσης:

Φωτογραφίες από την μεγάλη καταστροφή: 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Βόρεια Ελλάδα

Καταιγίδα με ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχόπτωση έπληξε και τη Θεσσαλονίκη, όπου έπεσαν δέντρα σε Αγία Τριάδα και Άσσηρο. Πτώσεις δέντρων σημειώθηκαν  και στην Κεντρική Μακεδονία. Προβλήματα κλήθηκαν επίσης και στη Ροδόπη, όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία χρειάστηκε να επέμβει για κοπές δέντρων και αντλήσεις υδάτων.

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη για κοπές δέντρων σε 17 περιπτώσεις σε Κομοτηνή, Σάπες, Ίασμο και ΒΙΠΕ Κομοτηνής. Επίσης, οι πυροσβέστες προχώρησαν σε αντλήσεις υδάτων σε 6 περιπτώσεις στον Ίασμο και σε δύο στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

image

Αλεξανδρούπολη: Μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις από το χαλάζι

Λίγα λεπτά έντονης χαλαζόπτωσης, στη διάρκεια καλοκαιρινού μπουρινιού που ξέσπασε περίπου στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης, ήταν αρκετά για να προκληθούν, μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και οχήματα.

image

Οι κάτοικοι και επιχειρηματίες των οικισμών της Μάκρης, των Δικέλλων, της Μεσημβρίας, δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως είδαν να θρυμματίζονται τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων τους, οι βιτρίνες των καταστημάτων τους, παράθυρα και τζαμαρίες των σπιτιών τους, από τις μπάλες χαλαζιού, που όπως λένε ήταν σε μέγεθος μήλου. Στην πλατεία της Μάκρης οι αστυνομικές Αρχές καταγράφουν ήδη τις ζημίες των οχημάτων, ενώ επί ποδός βρίσκεται η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και η πυροσβεστική.