Μπορεί η πανδημία να ανέδειξε τη σημασία των κρατικών υποδομών για κάθε χώρα, στην περίπτωση της Ελλάδας όμως, απλώς “φρέναρε” προσωρινά το πλάνο της κυβέρνησης για μαζικές και ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις, που μπήκε και πάλι σε εφαρμογή. 

Ads

Δεν πέρασαν λίγες μέρες από τα “χειροκροτήματα” για το ΕΣΥ και ο Πρωθυπουργός επανήλθε στις “συμπράξεις με ιδιώτες”, το σχήμα αυτό δηλαδή που το δημόσιο πληρώνει ακριβές υπηρεσίες σε ιδιώτες και αυτοί με τη σειρά τους εκμεταλλεύονται υποδομές και προσωπικό του δημοσίου “για ψίχουλα”.  Άλλωστε, παρά τις σοβαρές ανάγκες η κυβέρνηση συνεχίζει να αφήνει τη δημόσια υγεία και την πρωτοβάθμια περίθαλψη να καταρρέουν. 

Το νέο επεισόδιο είναι η ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών που αποκαλύπτει το tvxs.gr Ένας τομέας, που οι ιδιώτες ορέγονται χρόνια αλλά αντικατοπτρίζει και την ευθύνη του κράτους να προστατεύει και να παρέχει υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες του, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές. Η κυβέρνηση θα ισχυριστεί ότι θα αποδεσμεύσει τις ένοπλες δυνάμεις και θα παράσχει καλύτερες υπηρεσίες αλλά δεν θα πει ότι το κόστος θα εκτιναχθεί προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και το κράτος θα υπονομεύσει την κοινωνική του αποστολή. 

Πριν λίγες μέρες αποκαλύφθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του νερού. Μια προοπτική που ξυπνά μνήμες λατινοαμερικανικής αποικιοκρατίας και προβάλει  ως εφιάλτης για τις επόμενες γενιές. Το νερό είναι δημόσιος πόρος και κοινωνικό αγαθό που παρέχεται σήμερα σε χαμηλή τιμή στον πολίτη ενώ η διαχείρισή του είναι κερδοφόρα. Η κοινή λογική επιβάλει ενίσχυση αυτού του μοντέλου αλλά η λογική της κυβέρνησης επιτάσσει ένα καταστροφικό μοντέλο ιδιωτικοποίησης, που έχουν εγκαταλείψει όλες οι χώρες της Δύσης και προκάλεσε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις . Όμως η Ελλάδα για τη ΝΔ, είναι μάλλον μια τριτοκοσμική επαρχία, όπου εφαρμόζονται όλα τα αποτυχημένα νεοφιλελεύθερα πειράματα. 

Το νερό ακολουθεί την τύχη της ενέργειας, ενός ακόμη “deal”, της κυβέρνησης που μιλά ανοιχτά και ανερυθρίαστα για τις ευκαιρίες που ανοίγει στις γερμανικές εταιρίες, αυξάνοντας το κόστος για τον πολίτη. Το γεγονός ότι οι Έλληνες πληρώνουν τις ακριβότερες τιμές της Ευρώπης σε μια σειρά από υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, είναι αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παρουσίαζαν ως “σωτηρία” προβάλλοντας το μύθο του  “σπάταλου κράτους”. Εδώ και χρόνια ξεπουλιούνται και οι κερδοφόρες δραστηριότητες, ιδιώτες εμφανίζονται παντού, ακόμη και για outsourcing υπηρεσιών με “λεόντειες” συμβάσεις και σκανδαλώδεις αναθέσεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει αταλάντευτα να κάνει bussiness, μοιάζει ως εντολοδόχος ιδιωτικών συμφερόντων που μισούν το δημόσιο, ωμνύουν στην ελεύθερη αγορά αλλά τρέφονται αποκλειστικά από το δημόσιο. Το αποτέλεσμα είναι δεδομένο: Εκτίναξη των τιμών, αύξηση τους κόστους και … ο λογαριασμός στους πολίτες