Η πτώση δύο ισραηλινών τηλεκατευθυνόμενων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βηρυτό συνιστά απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα που αυξάνει τις εντάσεις, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι χαρακτηρίζοντας το περιστατικό ανοιχτή επίθεση στην εθνική κυριαρχία της χώρας.

Ads

Ο Χαρίρι είπε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν για το ποια θα πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα σε αυτό που χαρακτήρισε «νέα επιθετικότητα». Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει έντονη παρουσία αεροσκαφών στον εναέριο χώρο πάνω από την πρωτεύουσα και τα προάστιά της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του.

Νωρίτερα σήμερα, ο στρατός του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι ένα ισραηλινό, τηλεκατευθυνόμενο, μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέπεσε και ένα άλλο εξερράγη στο νότιο προάστιο Νταχίγε της Βηρυτού, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.

Λίγο πριν, το λιβανέζικο, σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι από την έκρηξη ενός εκ των δύο ισραηλινών drones υπέστη υλικές ζημιές ένα κέντρο μέσων ενημέρωσης του κινήματος.

Ads

Από την πλευρά του ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι δεν σχολιάζει ξένες αναφορές.

Το Ισραήλ θεωρεί τη Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν, μεγάλη απειλή και ανησυχεί για την αυξανόμενη επιρροή της Τεχεράνης στη Συρία, όπου προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στη Δαμασκό.

Η ανακοίνωση για τα δύο drones στη Βηρυτό έγινε λίγες ώρες αφού ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι αεροσκάφος του έπληξε ιρανικές δυνάμεις και μια σιιτική πολιτοφυλακή κοντά στη Δαμασκό οι οποίες σκόπευαν να εξαπολύσουν «drones δολοφόνους» στο Ισραήλ.