Τραγανό φύλλο, χειροποίητη ζύμη και δεκάδες προτάσεις για κάθε ουρανίσκο με αγνές πρώτες ύλες. Στο χέρι ή σε τραπεζάκια, οι παρακάτω πίτες μοσχοβολούν παράδοση.

Ads

Αυτές είναι οι καλύτερες διευθύνσεις για να απολαύσετε χειροποίητες πίτες στην Αθήνα.

Οι πίτες της Σοφίας
Αγίου Αλεξάνδρου 30, Παλαιό Φάληρο, τηλ.: 213 0700444

image

Ads

Φτιάχνουν καθημερινά απίθανες πίτες με υλικά από μικρούς έλληνες παραγωγούς στην ανοιχτή τους κουζίνα. Δοκιμάστε κασερόπιτα με τομάτα, κοτόπιτα του κηπουρού ή πρασόπιτα «Βάλια Κάλντα» και για κάτι πιο γλυκό, γαλατόπιτα και μπουγάτσα μήλο. Φυσικά, δεν λείπουν οι κλασικές χορτόπιτες, τυρόπιτες, κιμαδόπιτες και μανιταρόπιτες, αλλά και ό,τι άλλο φτιάξουν με βάση εποχιακές πρώτες ύλες.

Pie Shop
Ηρακλείου 3-5 , Χαλάνδρι και Βουλής 16, Σύνταγμα

image

Οι χειροποίητες πίτες που επιμελείται ο Γάλλος σεφ Dominique Perrot μας ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη – Αγγλία, Ισπανία, Ρωσία, Κορέα, Κορσική και αλλού – μέσα από αλμυρές λιχουδιές όπως η ισπανική Hornazo de Salamanca με jamón, χοιρινό φιλέτο και λουκάνικο chorizo ή η κορεάτικη Tomato Τart με ντοματίνια, μοτσαρέλα, τσένταρ, φρέσκο κρεμμυδάκι και βασιλικό. Οι λάτρεις των γλυκών από την άλλη πλευρά δε θα μείνουν ανικανοποίητοι και θα εκτιμήσουν δεόντως επιλογές όπως μια blueberry pie με φρέσκα μύρτιλλα ή μια αφράτη τάρτα λεμόνι.

Fillo
Καραγιώργη Σερβίας 14, κέντρο, τηλ.: 210 3215373

image

Οι πίτες του έρχονται απευθείας από μικρούς γυναικείους συνεταιρισμούς σε όλη την Ελλάδα: Βιολογική τσουκνιδόπιτα από τη Μαγνησία, Κιμαδόπιτα από την Πέλλα, Χορτόπιτα Τρικάλων, Σπανακοπρασόπιτα Χανίων, Μαραθόπιτα και Γκιουζλεμές από τη Λέσβο, και πάει λέγοντας. Συνοδεύονται ιδανικά με καφεδάκι, και απολαμβάνονται στο χέρι, ή στα γλυκύτατα σερβίτσια επάνω στα τραπεζάκια του Fillo.

Άριστον
Βουλής 10, κέντρο, τηλ.: 210 3227626

image

Δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα, μιας και αποτελεί κάτι σαν… μνημείο της Αθήνας. Στο Άριστον βρίσκουμε την καλύτερη τυρόπιτα κουρού εν Αθήναις με «σκληρή» ζύμη χωρίς λιπαρά, που κάποιοι την λένε και… γκουρού, αλλά και δεκάδες ακόμα είδη παραδοσιακής πίτας από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Οι πίτες της γιαγιάς Ευριδίκης
Κύπρου 25, Βριλήσσια, τηλ: 21 0803 0088

image

Συνεχίζουμε με ελληνική παράδοση και τις κλασικές, πεντανόστιμες πίτες της «γιαγιάς» όπως σερβίρονται σε αυτό το μαγαζάκι των Βριλησσίων. Στον κατάλογό της θα βρείτε αρκετές επιλογές, από τις πιο κλασικές όπως σπανακοτυρόπιτα, τυρόπιτα και κιμαδόπιτα, μέχρι πιο «δυσεύρετες» όπως μελιτζανόπιτα, χορτόπιτα με χόρτα εποχής, κοτόπιτα αλλά και κρητικά καλτσούνια. Οι γλυκές εκδοχές είναι και εδώ παρούσες, και νοστιμότατες: μπουγάτσα, γαλατόπιτα, γλυκιά κολοκυθόπιτα κ.α.

Αλεύρων Έργα
Σοφοκλέους 135, Καλλιθέα, τηλ: 21 1408 1501

image

Και.. τι έργα. Σε αυτό το εργαστήρι στην Καλλιθέα ζυμώνουν και απλώνουν καθημερινά φύλλο βέργας στο χέρι, με το οποίο φτιάχνουν πεντανόστιμες δημιουργίες σε μεγάλη ποικιλία. Παραδοσιακή πολίτικη σουτζουκόπιτα και παστουρμαδόπιτα, πίτα με βοδινό καβουρμά και πρασοκιμαδόπιτα είναι μερικές από τις κορυφαίες αλμυρές δημιουργίες, ενώ δεν λείπουν και οι γλυκές πίτες, όπως η εξαιρετική γαλατόπιτα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα ετοιμάζουν και μαγειρευτά, αλλά και διαφόρων ειδών γλυκά όπως κέικ και τάρτες.

Πηγή: in2life.gr