Η Αμοργός ζει σε ρυθμούς απέραντου γαλάζιου.  Τριάντα χρόνια απο την κυκλοφορία της ταινίας Le Grand bleu, ενός ύμνου στη θάλασσα και την ελευθερία, η φετινή επετειακή διοργάνωση, ξυπνάει μνήμες και αισθήσεις.

Ads

Το 2ο Διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης, που θα διεξαχθεί 16 με 23 Σεπτεμβρίου, στο κυκλαδίτικο νησί,θα έχει καινοτομίες και παράλληλες δράσεις.

Εξέδρα στη θάλασσα

Αυτή τη φορά οι θεατές θα μπορέσουν να ζήσουν τον αγώνα δίπλα στους κορυφαίους αθλητές. Το Authentic Big Blue 2 καινοτομεί παγκοσμίως και δίνει τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να δούνε απο  κοντά τις βουτιές της μιας ανάσας να επιβιβαστούν σε παραδοσιακό καίκι και να βρεθούν δίπλα στους πρωταγωνιστές του βυθού για να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία. Παράλληλα, όπως και πέρυσι, η Αμοργός θα διοργανώσει φεστιβάλ γαστρονομίας,  ενώ και οι Τέχνη θα έχει σημαντικό ρόλο.

Ads

Στο μονοπάτι της Τέχνης

Σε συνεργασία με τον Δήμο Αμοργού και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, δημιουργείται ένα εικαστικό μονοπάτι όπου Αμοργιανοί καλλιτέχνες, κυρίως εκπρόσωποι της λαογραφικής τέχνης, σε συνεργασία με εικαστικούς από άλλες περιοχές της Ελλάδας, εκπρόσωπους της σύγχρονης τέχνης, θα συνεργαστούν για να δημιουργήσουν εικαστικά έργα στην Αμοργό.

Δέκα καλλιτέχνες εικαστικοί, έξι performer και δύο μουσικοί θα δημιουργήσουν μια διαδρομή με εγκαταστάσεις – κατασκευές , αξιοποιώντας την ιστορία και τις μνήμες του τόπου, το φυσικό τοπίο και τις πρώτες ύλες που αυτό προσφέρει. (πέτρα, άμμο, βότσαλο, άργυλο κ.α.) .

Στις 9 Σεπτέμβρη 2018, θα ανοίξει το μονοπάτι στο ευρύ κοινό και για δύο μήνες θα είναι στην διάθεση του κόσμου.
Συμμετέχουν:

  • η Αννα Συνοδυνού, κεραμίστρια , με μείγματα πυλού που δημιουργεί από το υπέδαφος της Αμοργού
  • Βαγγέλης Σάββας, εικαστικός, απόφοιτος πλαστικών τεχνών, με συμμετοχές σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό
  • Ορέστης Μαυρουδής, εικαστικός, απόφοιτος της Καλών Τεχνών, εργάζεται πάνω στην εικόνα, το land art και την  παρέμβαση στον δημόσιο χώρο
  • Δημήτρης Τζικόπουλος, εικαστικός, απόφοιτος πλαστικών τεχνών, ζει και εργάζεται σαν γλύπτης στην Ισπανία
  • ο Γιώργος Κουτρούμπας με γλυπτικές κατασκευές από υλικά που ξεβράζει η θάλασσα
  • Ισαβέλλα Βελλισαρίου και Αγγελική Παράσχου, αρχιτέκτονες, με σπουδή πάνω στην Κυκλαδίτικη ιστορία και αρχιτεκτονική
  • Μαρία Καραθάνου, ζωγράφος, γλύπτρια, σκηνογράφος της Καλών Τεχνών με έργα της να περιλαμβάνονται σε συλλογές και σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη
  • Ελένη Σπανού, ζωγράφος που έχει μελετήσει τον κυκλαδικό πολιτισμό  και ζει και εργάζεται στην Αμοργό

Το σύνολο των έργων που θα εκτεθούν θα μείνουν στο μονοπάτι τουλάχιστον για ένα μήνα από την έναρξη της έκθεσης και κάποια απο αυτά, με τη σύμφωνη πάντα γνώμη των καλλιτεχνών, θα παραμείνουν μόνιμα στο μονοπάτι. Να σημειωθεί  πως  τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι φυσικά και δεν θα επιβαρύνουν την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου.

«Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα – με μια ανάσα»

Για τον Στέφανο Κόντο η υποβρύχια φωτογραφία με άπνοια αποτελεί την  απόλυτη έκφραση της φωτογραφίας δράσης και άγριας ζωής…

Γεννημένος στα Ιωάννινα και μεγαλωμένος στην Αθήνα, σπούδασε στο τμήμα Επιχειρήσεων και Μάρκετινγκ του πανεπιστημίου UNLV Καλιφόρνιας και στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών και τελικά ακολούθησε τη μεγάλη αγάπη του για τον κόσμο του βυθού. Ελεύθερος δύτης, εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και φωτογράφος/κινηματογραφιστής παρουσιάζει μια διαφορετική έκθεση φωτογραφίας στην Αμοργό, στο πλαίσιο του Authentic Big Blue και μας μιλάει γι αυτή χωρίς ανάσα.

«Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από το 2014 και σαν στόχο έχει, να συνεχίσει και για τα επόμενα χρόνια και να «ταξιδέψει» στο εξωτερικό προβάλλοντας με μια εικαστική και οικολογική ματιά την ομορφιά των Ελληνικών θαλασσών και του βυθού μας , καθώς και την ελεύθερη κατάδυση και την επαφή του ανθρώπου με την θάλασσα. Η έκθεση φωτογραφίας/ art installation, “Greece underwater – on a single breath” – «Η Ελλάδα κάτω από την θάλασσα – με μια ανάσα» απαρτίζεται από τρεις – εικαστικές – συλλογές , Ύφαλος, βυθός και Μύθος και παρουσιάζεται με την μορφή μιας ολοκληρωμένης εγκατάστασης που προσομοιώνει μια εμπειρία κατάδυσης για τον επισκέπτη.

Η εγκατάσταση, με την χρήση ήχων, φωτισμού και οπτικών εφέ, πλαισιώνει τα έργα που είναι τυπωμένα με μια ειδική μέθοδο σε μέταλλο και προσπαθεί να μας ταξιδέψει όσο πιο κοντά γίνεται στον βυθό. Περιμετρικά του πυρήνα της έκθεσης που φιλοξενεί την «υποβρύχια» εγκατάσταση παρουσιάζεται και εκπαιδευτικό σκέλος για την ελεύθερη κατάδυση και την σχέση του ανθρωπίνου σώματος με το υποβρύχιο περιβάλλον.

Το 2015 η έκθεση παρουσιάστηκε στο Ευγενίδιο Πλανητάριο με μεγάλη επιτυχία και έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη σε επισκεψιμότητα στην ιστορία του ιδρύματος, πίσω μόνο από την «συλλογή Κωστάκη», έχοντας μεγάλη απήχηση σε σχολεία και σε οικογένειες, πέρα από το εικαστικό κομμάτι, αποτέλεσε μια ευκαιρία για να μάθουν και να ενδιαφερθούν τα παιδιά για την θάλασσα και τον ασφαλή τρόπο με τον οποίο μπορούμε να προσεγγίζουμε τον βυθό.

Το θέμα της έκθεσης είναι το υποβρύχιο ελληνικό τοπίο, ο υποβρύχιος φυσικός πλούτος και η ομορφιά των ελληνικών νησιών έτσι όπως μόνο ο υποβρύχιος φακός μπορεί να συλλάβει. Επιπλέον, όλες οι φωτογραφίες και όλη η δουλειά που βρίσκεται πίσω από το έργο αυτό, έχει γίνει και συνεχίζει να γίνεται, μοναχά με μία ανάσα, χωρίς αναπνευστικούς εξοπλισμούς και με απόλυτο σεβασμό και αγάπη για τη φύση.

Οι φωτογραφίες αυτές που έχουν τραβηχτεί έτσι –με άπνοια, σε ελεύθερη κατάδυση – αποκτούν μια ιδιαίτερη δυναμική και ένα ξεχωριστό χαρακτήρα διότι η παρουσία μας δεν διαταράσσει καθόλου το υποβρύχιο οικοσύστημα, αλλά αντίθετα, σαν αμφίβια θηλαστικά, μπορούμε να προσεγγίσουμε και να αποθανατίσουμε την ελληνική φυσική ομορφιά με ένα μοναδικό τρόπο. Έχοντας προσθέσει και νέα έργα από περισσότερα νησιά και με την χρήση ακόμη πιο εξελιγμένου εξοπλισμού, σχεδιάζω μια ιδέα που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε όλο τον κόσμο.

Τον επόμενο Σεπτέμβριο, στοχεύω να μεταφέρω την έκθεση και να την εγκαταστήσω κάτω από την θάλασσα σε μια αμφιθεατρική σπηλιά στην Αμοργό. Η μορφολογία του σημείου επιτρέπει την επίσκεψη σε όλες τις μορφές δυτών καθώς και σε απλούς κολυμβητές διότι είναι εμφανής, σε συγκεκριμένο σημείο και από την επιφάνεια. Την ίδια εποχή που θα διεξάγεται ο διεθνής αγώνας ελεύθερης κατάδυσης “Authentic big blue” και σε συνεργασία με τους διοργανωτές, όλοι οι αθλητές και ομάδες από όλο τον κόσμο θα επισκεφθούν την έκθεση και θα καταδυθούν σε αυτήν στο πλαίσιο ενός ειδικού event, πάντα, μόνο με μια ανάσα! Η έκθεση έχει την αιγίδα του Ελληνικού υπουργείου τουρισμού.»