Πολλές φορές θα έχετε σκεφτεί ποια είναι η πιο δύσκολη γλώσσα για να μάθει κανείς. Κι η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη όσο νομίζετε. Μετά από μια εκτεταμένη έρευνα η απάντηση είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική και εξαρτάται επίσης από τη μητρική γλώσσα ενός ατόμου.

Ads

Ειδικότερα, η απάντηση για ένα άτομο μπορεί να είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με ένα άλλο. Αυτό ισχύει και για ομιλητές της ίδιας γλώσσας. Ένα άτομο, του οποίου η μητρική γλώσσα είναι τα αγγλικά, μπορεί να μάθει πολύ γρήγορα τα κορεάτικα αλλά να δυσκολευτεί πολύ να μάθει τα Ιαπωνικά. Ένας άλλος αγγλόφωνος, ωστόσο, μπορεί να μην έχει θέμα με τα ιαπωνικά αλλά να δυσκολεύεται να μάθει τα κορεάτικα.

Ωστόσο, παρά την υποκειμενικότητα της απάντησης, υπάρχουν μερικά αντικειμενικά πράγματα που μπορούμε να εξετάσουμε και να αναλύσουμε. Μπορούμε επίσης να δούμε το χρονικό διάστημα που χρειάζεται ο κόσμος κατά μέσο όρο για να μάθει μια γλώσσα.

Παρόλο που καμία γλώσσα δεν είναι απλή στην εκμάθηση, αυτές που σχετίζονται στενά με τη μητρική σας γλώσσα θα είναι πιο εύκολο να τις μάθετε από άλλες. Για παράδειγμα, ένα αγγλόφωνο άτομο θα έχει λιγότερα προβλήματα (κατά μέσο όρο) να μάθει γερμανικής προέλευσης γλώσσες (νορβηγικά, ολλανδικά, σουηδικά, γερμανικά). Οι γλώσσες που σχετίζονται στενά έχουν παρόμοια συστήματα γραφής και λεξιλόγιο. Αυτό μειώνει τη δυσκολία και το χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να αποκτήσει ευχέρεια.

Ads

Γλώσσες όπως το αραβικό, το μανταρινικό και το ιαπωνικό χρησιμοποιούν ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα γραφής που προσθέτει έξτρα δυσκολία για όσους έχουν τα αγγλικά ως μητρική γλώσσα. Ενώ η εκμάθηση ενός νέου, «εξωτικού» συστήματος γραφής μπορεί να θεωρηθεί πρόκληση, δεν είναι απαραίτητο ότι κάνει μια γλώσσα πιο δύσκολη. Η δομή της γραμματικής και της φράσης παίζει συχνά τον μεγαλύτερο ρόλο στην αντιληπτή δυσκολία, σύμφωνα με το zidbits.com.

Η πιο δύσκολη γλώσσα για μάθηση

Χρησιμοποιώντας τους λίγους αντικειμενικούς παράγοντες που έχουν στη διάθεσή τους, οι εμπειρογνώμονες υπάρχουν πέντε γλώσσες που θεωρούνται ως οι πιο δύσκολες. Αυτές είναι τα Κορεάτικα, τα Καντονέζικα, τα Ιαπωνικά, τα Αραβικά και τα Μανδαρινικά. Ενώ απαιτούν περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα για να αποκτήσει κάποιος την ευχέρεια να κατανοήσει την κάθε γλώσσα, μία από αυτές διαφέρει ελάχιστα από τις άλλες τέσσερις.

Σύμφωνα με το NVTC και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Υπηρεσιών, το ιαπωνικό είναι, κατά μέσο όρο, αναμφισβήτητα η πιο δύσκολη γλώσσα για να μάθει ένας Άγγλος ομιλητής. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά ισχύουν για όσους έχουν μητρική γλώσσα τα αγγλικά.

Δείτε σε ποια θέση βρίσκονται οι άλλες γλώσσες: 

image

image

image