Το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Λατζ Λι, «Οι Άθλιοι», που απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο 72 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, συμμετέχει στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του επετειακού 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Στην καρδιά ενός προαστίου στο Παρίσι, όπου κυριαρχούν οι ταξικές και κοινωνικές ανισότητες, μια ομάδα αστυνομικών καλείται να επιβάλλει την τάξη. Ένας από αυτούς δεν αργεί να βγει εκτός ελέγχου την ώρα που ένα παιδί κινηματογραφεί την έκρηξή του, γεγονός που δυναμιτίζει το ήδη έκρυθμο κλίμα της περιοχής, οδηγώντας την κατάσταση στα άκρα.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Γάλλος σκηνοθέτης, γεννημένος στο Μαλί, με εμπειρία στο ντοκιμαντέρ, μεταπηδά στη μυθοπλασία με ένα ρεαλιστικά ωμό και πολιτικά φορτισμένο φιλμ.

Οι «Άθλιοι» (Les Misérables – 2019), βασίζονται στην ομότιτλη μικρού μήκους του Λατζ Λι, όπου άτυπα πρωταγωνιστεί το Μονφερμέιγ, η γειτονιά όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, ο ίδιος.

Ads

image

Ο σκηνοθέτης γνωρίζει από προσωπική εμπειρία τις εντάσεις, καθώς και τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στα προάστια, έχοντας μάλιστα καταγράψει τις βίαιες διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2005.

Τότε την εξέγερση προκάλεσε ο θάνατος δύο παιδιών από ηλεκτροπληξία, όταν αστυνομικοί τα παγίδευσαν σε κολόνα ηλεκτρισμού. Στους «Άθλιους» του Λι η αλήθεια είναι σκληρή και χωρίς να φιλτραριστεί κοιτάει με ειλικρίνεια στα μάτια τον θεατή.

H ταινία «Άθλιοι» (Les Misérables – 2019) του Λατζ Λι, μετά την προβολή της στις 25ες Νύχτες Πρεμιέρες, θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας Seven Films.

image

Διαβάστε επίσης:

Οι Άθλιοι / Les Misérables
Σκηνοθεσία: Ladj LY
Σενάριο: Ladj LY, Alexis Manenti, Giordano Gederlini
Πρωταγωνιστούν: Damien Bonnard, Djebril Zonga, Jeanne Balibar, Alexis Manenti, Steve Tientcheu
Φωτογραφία: Julien Poupard
Μουσική: Pink Noise
Μοντάζ: Flora Volpeliére
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Έτος Παραγωγής: 2019
Διάρκεια: 103 λεπτά
Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου στις 22:00, στον Κινηματογράφο Ιντεάλ
Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Δαναός 2

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πραγματοποιείτε από την Τετάρτη 18, μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και της φετινής διοργάνωσης.