Η άνοιξη μπήκε. Τα λουλούδια αρχίζουν να ανθίζουν και η θερμοκρασία να ανεβαίνει. Τι καλύτερο από το να οργανώσετε μια εκδρομή την πιο όμορφη εποχή του χρόνου;

Ads

Η άνοιξη άλλωστε είναι η ιδανική εποχή για να γνωρίσει κανείς γραφικά χωριά και περιοχές της Ελλάδας. Είτε πιο κοντά είτε πιο μακριά από την Αθήνα, η χώρα μας κρύβει θησαυρούς που σας καλούν να τους εξερευνήσετε. Σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους πιο όμορφους προορισμούς για να αποδράσετε τα Σαββατοκύριακα ή και περισσότερες μέρες. 

Μονεμβασιά

image

Ads

Σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό, η μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι με τα πέτρινα πυργόσπιτα, τα στενά λιθόστρωτα, τα θολωτά σοκάκια και τα αρχοντικά. Στη Μονεμβασιά, γνωστή και ως Γιβραλτάρ της Ελλάδας, δεν χρειάζεται κανείς χάρτη! Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στη μαγεία της ιστορίας ενός οικισμού που κάποτε «φιλοξενούσε» όλους τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

Περιηγηθείτε στην Καστροπολιτεία, η οποία χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη, και θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα που τώρα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως ξενοδοχεία και εστιατόρια. Αυτό σημαίνει ότι στη Μονεμβασιά έχετε την μοναδική ευκαιρία να διανυκτερεύσετε σε κάποιο μεσαιωνικό πύργο ή να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο στην οροφή κάποιου πυργόσπιτου!

Λίμνη Δόξα

image

Η λίμνη Δόξα στην ορεινή Κορινθία βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα. Καταπράσινα βουνά, ρυάκια με γάργαρα νερά και γραφικά χωριουδάκια με πέτρινα σπίτια συνθέτουν το σκηνικό της γύρω περιοχής.

 
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη σε υψόμετρο 900 μέτρων, η οποία βρίσκεται στην Αρχαία Φενεό Κορινθίας. Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα ενθουσιαστούν με το μέρος, καθώς υπάρχουν πολλά μονοπάτια που μπορούν να ακολουθήσουν τόσο περιμετρικά της λίμνης, όσο και μέσα από το βουνό.

Πήλιο

image

Το βουνό των Κενταύρων έχει κάθε εποχή τη δική του ξεχωριστή ομορφιά. Αν και πολλοί το έχουν συνδυάσει με τις καλοκαιρινές του διακοπές επειδή έχει πανέμορφες παραλίες, το Πήλιο είναι πανέμορφο και το χεμώνα. Τα πεσμένα φύλλα, τα γραφικά χωριουδάκια, τα μικρά καφέ και οι όμορφες πλατείες συνδυάζονται τέλεια με την ομιχλώδη ατμόσφαιρα του χειμώνα.

image

 
Πορταριά, Μακρυνίτσα, Ζαγορά, Τσαγκαράδα, Μηλιές, Μούρεσι, Βιζίτσα και πολλά πολλά ακόμα χωριά, όλα στολισμένα με πλατάνια, μηλιές, καστανιές, βελανιδιές και οξιές. Η πηλιορείτικη αρχιτεκτονική δεσπόζει παντού. Πέτρινα αρχοντικά, πλακόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακοί ξενώνες, έτοιμοι να υποδεχτούν τους επισκέπτες κάθε εποχή. Οι λάτρεις τις φωτογραφίας θα ενθουσιαστούν με τα ρομαντικά τοπία, ενώ οι λάτρεις της πεζοπορίας μπορούν να ανακαλύψουν δεκάδες διαδρομές.

Ναύπλιο
image

Αν δεν είστε λάτρεις του βουνού, αλλά προτιμάστε τη θάλασσα, σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα θα συναντήσετε την όμορφη πόλη του Ναυπλίου. Με δύο ενετικά κάστρα, την Ακροναυπλία, το Παλαμήδι με τα 999 σκαλοπάτια, τα γραφικά καλντερίμια και τα ανθισμένα μπαλκόνια του, το Ναύπλιο φοράει τα χειμωνιάτικα του και είναι έτοιμο να το ανακαλύψετε. Κάντε τη βόλτα σας στην Παλιά Πόλη, μείνετε στους όμορφους ξενώνες της περιοχής, περάστε από τη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος με την πρώτη ελληνική βουλή, το σπίτι του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, το αρχαιολογικό μουσείο και το σημείο που δολοφόνησαν τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Ύδρα

 

image

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, αφού απέχει μόλις 50 λεπτά, βρίσκεται ένα κοσμοπολίτικο νησί που θα συναρπάσει με τη γραφικότητα και την αρχιτεκτονική του. Αφήστε στην άκρη τα αυτοκίνητα και απολαύστε τις βόλτες στα στενά του νησιού, μέχρι να φτάσετε Κοντυλένια ή την Μονή του Προφήτη Ηλία για να απολαύσετε την όμορφη θέα. H Ύδρα δεν φημίζεται για τις παραλίες της, ωστόσο μπορείτε να βουτήξετε στο Μανδράκι ή στις βραχώδεις Πλάκες Βλυχού και Καουμίθι, φτάνοντας σε αυτές με θαλάσσιο ταξί ή καραβάκι.