Σμιλεμένη στον βράχο σαν γλυπτό, η μαγευτική βυζαντινή καστροπολιτεία της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, μοιάζει να έχει βγει από παραμύθι με τα πέτρινα πυργόσπιτα, τα στενά λιθόστρωτα, τα θολωτά σοκάκια και τα αρχοντικά.

Ads

Στη Μονεμβασιά, γνωστή και ως Γιβραλτάρ της Ελλάδας, δεν χρειάζεται κανείς χάρτη! Ακολουθήστε τα πλακόστρωτα δρομάκια και αφεθείτε στη μαγεία της ιστορίας ενός οικισμού που κάποτε «φιλοξενούσε» όλους τους αυτοκράτορες του Βυζαντίου.

Περιηγηθείτε στην Καστροπολιτεία, η οποία χωρίζεται στην Άνω και στην Κάτω Πόλη, και θαυμάστε τα καλοδιατηρημένα πέτρινα κτίσματα που τώρα στην πλειοψηφία τους λειτουργούν ως ξενοδοχεία και εστιατόρια. Αυτό σημαίνει ότι στη Μονεμβασιά έχετε την μοναδική ευκαιρία να διανυκτερεύσετε σε κάποιο μεσαιωνικό πύργο ή να απολαύσετε ένα ρομαντικό δείπνο στην οροφή κάποιου πυργόσπιτου!

Στην Κάτω Πόλη θα ανακαλύψετε περπατώντας πολλά ιστορικά κτίρια, μεταξύ αυτών και ένα μουσουλμανικό τέμενος – διατηρητέο κτίριο του 16ου αιώνα όπου τώρα στεγάζεται η Αρχαιολογική Συλλογή του οικισμού –, καθώς και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες.

image

Ads

image

Φτάνοντας στην Άνω Πόλη μην παραλείψετε να ανεβείτε στο Γουλά («επάνω Κάστρο») για να απολαύσετε τη συγκλονιστική, πανοραμική θέα της πόλης.

image

image

image