Βουνό ή θάλασσα; Αν ανήκετε στους αναποφάσιστους ή σε αυτούς που θέλουν να συνδυάσουν και τα δύο, η καλύτερη επιλογή για διακοπές είναι το Πήλιο. Γνωστό και ως το Βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, βρίσκεται ανάμεσα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σε απόσταση μιας περίπου ώρας από το Βόλο.

Ads

Συνδυάζοντας όμορφες παραλίες, καταπράσινες πλαγιές, γραφικά χωριά και διαδρομές μέσα σε υπέροχη φύση, το Πήλιο δεν είναι τυχαία ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς στην Ελλάδα.

Το βουνό, είναι γεμάτο διαδρομές για τους λάτρεις τις πεζοπορίας και του ποδήλατου, όπως επίσης και για τους λάτρεις του σκι. Τα Χάνια είναι είναι ένας μικρός παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 1.200 μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου.

Αξίζει να επισκεφτείτε την Τσαγκαράδα ένα από τα πιο δημοφιλή και γραφικά μέρη, που προσφέρει καταπληκτική θέα στο Αιγαίο. Παλιά αρχοντικά, στενά δρομάκια, πετρόχτιστα καλντερίμια και πολλές καστανιές, συνθέτουν το όμορφο σκηνικό του χωριού. Μη διστάσετε να πιείτε καφέ, κάτω από την παχιά σκιά του μεγάλου πλατάνου, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία.

Ads

Σε κοντινή απόσταση από την Τσαγκαράδα βρίσκεται ο “κήπος της Εδέμ”, η Ζαγορά, ένα ήσυχο χωριό με παραγωγή 15 εκατομμύρια κιλά μήλα από 8.500 στρέμματα. Εκκλησιές, πέτρινα γεφύρια και πηγές με τρεχούμενα νερά, χαρίζουν όμορφες εικόνες στον επισκέπτη.

Για τους λάτρεις της φωτογραφίας, οι Μηλιές αποτελούν τον ιδανικό προορισμό. Ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός μέσα στη φύση και η αυθεντική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με πυργόσπιτα και αρχοντικά, συνθέτουν ένα κινηματογραφικό σκηνικό απείρου κάλλους.

Αυτοί που επιθυμούν λίγο περισσότερο ζωή, θα πρέπει να επισκεφτούν την Πορταριά. Παραδοσιακοί ξενώνες, ταβερνάκια και καφέ στην γραφική πλατεία Μελίνας Μερκούρη, καταστήματα με σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης, δημιουργούν έναν ολοκληρωμένο τουριστικό προορισμό για όλα τα γούστα.

Επίσης, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ιστορικό χωριό της Μακρινίτσας, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτα τα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά του στοιχεία και σήμερα αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με τα όμορφα αρχοντικά, τα λιθόχτιστα σπίτια, τις περίτεχνες βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια. Πανύψηλα πλατάνια και λουλούδια στολίζουν κάθε γωνιά του οικισμού.

Μην παραλείψετε να δοκιμάστε τα παραδοσιακά εδέσματα στα ταβερνάκια του εκάστοτε χωριού και να πιείτε ντόπιο τσίπουρο και κρασί.  Περνώντας από τη Βυζίτσα επισκεφτείτε τον αγροτουριστικό συνεταιρισμό γυναικών «Εσπερίδες», που αριθμεί 13 μέλη, ηλικίας από 23 έως 76 ετών. Στο φροντισμένο εργαστήριό τους θα βρείτε όλα τα φρούτα της περιοχής μεταποιημένα σε μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, τσάι και βότανα.

Οι καλύτερες παραλίες του Πηλίου

  • Μυλοπόταμος
  • Άγιος Ιωάννης
  • Παππα Νερό
  • Πλάκα
  • Χορευτό
  • Άγιοι Σράντα
  • Νταμούχαρη
  • Πλατανιάς
  • Φακίστρα