Το ελεύθερο κάμπινγκ κερδίζει συνεχώς έδαφος τα τελυταία χρόνια. Αν το δοκιμάσεις μία φορά γίνεται εθισμός, αφού δίνει την ευκαιρία να έρθεις σε επαφή με τη φύση και να ζήσεις στιγμές χαλάρωσης μακριά από τους έντονους ρυθμούς της πόλης και τη φασαρία.

Ads

Πρωινό κολύμπι σε κρυστάλλινα νερά, ατελείωτες συζητήσεις με θέα τη θάλασσα, φωτιές και μαγείρεμα στις παραλίες και ύπνος κάτω από  τα αστέρια.

Το μοναδικό πρόβλημα με το ελεύθερο κάμπινγκ είναι ότι θεωρείται παράνομο κι αν σας πιάσουν με τη σκηνή σας θα πρέπει να πληρώσετε το όχι μικρό ποσό των 300 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετοί δήμοι στα νησιά και τα ηπειρωτικά παράλια που κάνουν τα στραβά μάτια και επιδεικνύουν ανοχή στους σκηνίτες.

Εδώ σας παρουσιάζουμε κάποιους από τους δημοφιλέστερους προορισμούς πυο είναι camping friendly για φέτος.

Ads

Γαϊδουρονήσι

image

Eξωτικές παραλίες με ψιλή χρυσαφένια αμμουδιά και τουρκουάζ νερά δίπλα στους αιωνόβιους κέδρους, συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό τοπίο που η αύρα του σου δημιουργεί την αίσθηση ότι εδώ ο χρόνος έχει σταματήσει. Η Χρυσή ή αλλιώς Γαϊδουρονήσι βρίσκεται νότια της Κρήτης και ειδικότερα νότια της Ιεράπετρας και έχει το μεγαλύτερο φυσικό κεδρόδασος της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ακατοίκητο νησί με παραδεισένιες παραλίες που δίνει τη εντύπωση στον επισκέπτη ότι βρίσκεται σε κάποιο εξωτικό νησί. Η απόσταση από τη βόρεια στη νότια πλευρά του νησιού είναι περίπου δέκα λεπτά, ενώ το μήκος του νησιού φτάνει μόλις τα 5 χλμ. Εδώ κατασκηνώνετε ελεύθερα όπου θέλετε, εκμεταλλευόμενοι τις σκιές των κέδρων.

Τήλος

image

Η Εριστός και η Πλάκα αποτελούν δύο από τις αγαπημένες επιλογές των ελεύθερων κατασκηνωτών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι εδώ δεν θα χρειαστεί να ανησυχείτε για πρόστιμο, αφού το νησί είναι free camper friendly. Μάλιστα με τις ευλογίες των ντόπιων έχουν φτιάξει τουαλέτες και ντουζιέρες.

Ελαία, Μεσσηνία

image

Αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των ελεύθερων κατασκηνωτών.  Η πραγματικά τεράστια αυτή παραλία έχει καταγάλανα νερά, αλλά και δυόμισι χιλιόμετρα μονοπατιών που ελίσσονται μέσα σε ένα φαντασμαγορικό πευκοδάσος. Ωστόσο δεν είναι πάντα κρυστάλλινα λόγω των αέρηδων. Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχετε άφθονη σκιά και χώρο όπου μπορείτε να στήσετε το «νοικοκυριό» σας. Επίσης όσο κόσμο κι αν έχει η παραλία, ποτέ δε θα νιώσετε ότι είστε «αγκαλιά» με τους δίπλα.

Καϊάφας, Ηλεία

image

Εδώ το σκηνικό είναι παρόμοιο με την Ελαία. Στην τεράστια αμμουδερή παραλία, που βρίσκεται απέναντι από την λίμνη  θα βρείτε άφθονη σκιά για να στήσετε τη σκηνή σας. Αρκετά κοντά βρίσκεται και η Ζαχάρω για τις βασικές προμήθειες, ταβέρνες και πολλά καφέ. 

Γαύδος

image

Εδώ το σκηνικό θυμίζει αρκετά το Γαϊδουρονήσι. Στη Γαύδο, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, σάς περιμένουν παραδείσιες παραλίες (Σαρακήνικο, Αι – Γιάννης, Πύργος, Ποταμός, Τρυπητή), κεδροδάση που ακουμπούν στη θάλασσα και καλοχαραγμένα μονοπάτια για περιήγηση στους λιγοστούς οικισμούς. Το καλοκαίρι κατακλύζεται κυρίως από κατασκηνωτές που θέλουν να νιώσουν την απόλυτη ελευθερία και τη ξεχωριστή ενέργεια του τόπου. Το νησάκι συνδέεται με καραβάκια από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια και τη Χώρα Σφακίων.