ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Κόνιτσα

Εικόνα του άρθρου Αντιρατσιστική συγκέντρωση στην Κόνιτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2019, 11:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η επίθεση με σιδηρολοστούς σε ανήλικους πρόσφυγες στην Κόνιτσα δεν ήταν προφανώς ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Έχουν συμβεί κι άλλα επεισόδια, που εμπίπτουν στο πεδίο του ρατσισμού, όπως η περσινή επίθεση στον πανεπιστημιακό καθηγητή Βασίλη Νιτσιάκο.

Η Κόνιτσα είναι μια κωμόπολη με αντιθέσεις, όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά. Από τη μια κατάφερε να είναι από τις πρώτες περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα που φιλοξένησε πρόσφυγες το 2016 χωρίς πολλά προβλήματα, κι από την άλλη επιδεικνύει το άλλο της πρόσωπο όποτε υπάρχει ευκαιρία. Και σίγουρα αναλύσεις του τύπου ότι για όλα φταίει η οικονομική κρίση δεν αρκούν. Ο ρατσισμός προϋπάρχει, η οικονομική κρίση δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την πυροδότησή του. Όταν δε, καλλιεργείται το... κατάλληλο πεδίο, με τις ευχές ενός μητροπολίτη, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα.

Ωστόσο, στην κωμόπολη αυτή δεν παύει να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να απομονώσουν τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον φασισμό. Άλλοι από αυτούς αντιδρούν άλλοι σιωπούν από φόβο.

Την Κυριακή 31 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, θα γίνει αντιρατσιστική συγκέντρωση. Μια συγκέντρωση που έρχεται να αποτελέσει όχι μόνο μια απάντηση στο άλλο στρατόπεδο αλλά και μια στήριξη σε όσους Κονιτσιώτες αποφάσισαν ή θα αποφασίσουν να βάλουν ένα τέλος ή έστω έναν φραγμό στον ρατσισμό και εντέλει σε μια φοβική καθημερινότητα.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, τις δημοτικές αρχές, τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς να συμμετάσχουν ενεργά.

Σκοπός της συγκέντρωσης, όπως αναφέρεται, είναι η καταδίκη του ρατσισμού και των φασιστικών μεθόδων που αυτός χρησιμοποιεί, επιχειρώντας να επιβάλει την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί μια σαφέστατη ανακοίνωση από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Οι φασιστικοί εσμοί θα πρέπει να ξέρουν ότι το Πανεπιστήμιο, ως δημοκρατικός θεσμός, θα ορθώσει ψηλά το ανάστημά του απέναντι στις άθλιες πρακτικές τους, όπως έκανε και στο παρελθόν απέναντι σε εκείνους που επιχείρησαν να καταστείλουν τις ελευθερίες του λαού και να καταπατήσουν τα δικαιώματα των συμπολιτών και των συνανθρώπων μας»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back