Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από σήμερα Ιωάννινα-Ελευθεροχώρι (αντί Ελληνικό)

Εικόνα του άρθρου Από σήμερα Ιωάννινα-Ελευθεροχώρι (αντί Ελληνικό)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/12/2018, 18:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα πρώτα του δρομολόγια με προορισμό το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης έκανε από σήμερα ο Δήμος Ιωαννιτών, o οποίος και παράγει τα περισσότερα σκουπίδια στην Ήπειρο. Μέχρι το μεσημέρι, 23 απορριμματοφόρα είχαν αδειάσει το περιεχόμενο στη σύγχρονη μονάδα, η οποία ξεκίνησε τη δοκιμαστική της λειτουργία.

Τις… συνήθειές τους στα δρομολόγια άλλαξαν κι άλλοι Δήμοι. Μέχρι στιγμής, δεν έχει γνωστό αν όλοι οι Δήμοι μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Σημειωτέον ότι η μεγάλη «πληγή» για τους μακρινούς Δήμους είναι η μη ολοκλήρωση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων –ένα έργο που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου και το οποίο εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να υλοποιηθεί- και στη συνέχεια η διαχείριση των σταθμών αυτών.

Όσον αφορά τη μονάδα, η oποία έχει κατασκευαστεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), εκτιμάται ότι θα χρειαστεί κάποιες μέρες μέχρι να ξεκινήσει την επεξεργασία των απορριμμάτων, τα οποία άρχισαν να συσσωρεύονται. Υπενθυμίζεται ότι το υπόλειμμα, ένα 30-35% των επεξεργασμένων απορριμμάτων, θα καταλήγει στον ΧΥΤΑ Ελληνικού και στους υπόλοιπους ΧΥΤΑ της Ηπείρου.

Για την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου, αναφορά έκανε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που διεξάγεται στα Γιάννενα, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. «Είμαστε περήφανοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο, που οφείλεται στη συνεργασία. Στις δύσκολες στιγμές ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, συνήψε αυτή τη συμφωνία και πλέον η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει να φοβηθεί για την επιβολή κανενός προστίμου από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το 2019. Είναι μεγάλη επιτυχία και ευχαριστώ όλους και ιδιαίτερα την αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη που έχει ‘χρεωθεί’ το θέμα», ανέφερε.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back