Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δημοτική αρχή… κατά συλλαλητηρίου

Εικόνα του άρθρου Δημοτική αρχή… κατά συλλαλητηρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2019, 19:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και όμως, η πλειοψηφία του Δήμου Κόνιτσας δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Κυριακής, ενάντια στις επιθέσεις νεοναζί κατά προσφυγόπουλων. Οι δικαιολογίες της κινούνται στο πεδίο του τοπικισμού, τονίζοντας αφενός ότι «ο επικεφαλής της συγκεκριμένης επίθεσης δεν έχει σχέση με την Κόνιτσα», αφετέρου ότι  «η επαναλαμβανόμενη και συνεχής αναφορά σε ένα μεμονωμένο συμβάν, αναμφισβήτητα δυσάρεστο, απαράδεκτο και καταδικαστέο από όλους, ανεξάρτητα από τις προθέσεις, προσδίδει στην τοπική κοινωνία εικόνα που δεν της αρμόζει και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την επιδειχθείσα στάση της μέχρι τώρα απέναντι στους πρόσφυγες».

Πρώτον, η δημοτική αρχή πριν από μερικές μέρες διατεινόταν ότι δεν γνώριζε τους υπαίτιους και πιέστηκε να πάρει θέση, ενώ κατηγορήθηκε ότι απλά «κάνει τα στραβά μάτια» προσπαθώντας να εξισορροπήσει την κατάσταση.

Δεύτερον, όλες οι ανακοινώσεις των φορέων επαναλαμβάνουν ότι η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας έχει σταθεί στο ύψος της και έχει υποδεχθεί τους πρόσφυγες με ανθρωπισμό και αλληλεγγύη και δεν στοχοποιούν την περιοχή.

Τρίτον, η δημοτική αρχή συλλαμβάνεται κλέπτουσα οπώρας, καθώς το περιστατικό δεν είναι «μεμονωμένο»: Έχουν προηγηθεί η επίθεση (με «καρτέρι» μάλιστα) στον καθηγητή Βασίλη Νιτσιάκο και ακόμα ένα περιστατικό το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια του θερινού σχολείου.

Για να συμπληρωθούν οι ελάσσονης σημασίας δικαιολογίες, μιας παράταξης που κατεβαίνει στις εκλογές του Μαΐου, αναφέρει ότι ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν ειδοποίησε το Δήμο για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η επανάληψη της καταδίκης της επίθεσης, στο ίδιο κείμενο, όπου τονίζεται «κάθε απόπειρα άσκησης βίας είναι απαράδεκτη, αδιανόητη και κατακριτέα» υποβαθμίζεται από τα υπόλοιπα της ανακοίνωσης…

Αντίθετα, η παράταξη «Κόνιτσα Τόπος να Ζω» δηλώνει συμμετοχή στην κινητοποίηση όπου παρεμπιπτόντως, συμμετέχουν και αυτοδιοικητικοί φορείς. «Θεωρήσαμε από την πρώτη στιγμή την παρουσία μας επιβεβλημένη σε μια τέτοια εκδήλωση για να εκφραστεί με καθαρότητα η άποψη της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου της Κόνιτσας» αναφέρει η παράταξη και προσθέτει ότι «θα έπρεπε αυτό να εκφραστεί με την παρουσία του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου στην εκδήλωση, είναι άλλωστε ο θεσμικός φορέας που εκφράζει όλη την περιοχή». Τέλος, καλεί τους κατοίκους της Κόνιτσας να δώσουν το παρόν στην εκδήλωση της Κυριακής «ώστε να δηλώσουμε με σαφήνεια ότι η Κόνιτσα ήταν και θα παραμείνει φωτεινή. Οι σκιές θα φύγουν».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η «Αριστερή Παρέμβαση» από την άλλη, βάλλουν κατά της περιφερειακής αρχής, με αφορμή το ψήφισμα που έκδωσε για τα γεγονότα. Η ΛΑΣ την κατηγορεί ότι επιχειρεί «να συγκαλύψει τη δράση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής στην περιοχή μας, όταν από την πρώτη στιγμή, πληθώρα καταγγελιών από την τοπική κοινωνία την στοιχειοθετούν, όταν η ταυτοποίηση τουλάχιστον ενός εκ τον δραστών την υποδεικνύουν. Αυτή η στάση ανοχής απέναντι στην Χρυσή Αυγή, έχει δώσει αέρα στα πανιά της» μεταξύ άλλων.

Η ΑΡΠΗ από την άλλη, καταγγέλλει τόσο την περιφερειακή αρχή, όσο και φορείς-συνδικαλιστές «προσκείμενους στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ», τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό πάει χέρι-χέρι με την απαλλαγή από την επιτροπεία των τραπεζιτών τοκογλύφων, με την κατοχύρωση του δικαιώματος στην εργασία, με την κατοχύρωση του κατώτατου μισθού πάνω από το όριο της φτώχειας για αξιοπρεπή διαβίωση, με τη μονομερή διαγραφή του χρέους και το σπάσιμο των δεσμών με την Ε.Ε. , με την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της χώρας μας, την απαλλαγή από το ΝΑΤΟ και το ξήλωμα των αμερικάνικων βάσεων με το χωρισμό εκκλησίας κράτους, με το σπάσιμο φασιστικών θυλάκων μέσα στην εκκλησία όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Κόνιτσας».  

Η ΑΡΠΗ καλεί σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back