Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Δύο αναγορεύσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Δύο αναγορεύσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2019, 17:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Έναν επίτιμο και έναν ομότιμο καθηγητή θα αναγορεύσει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων την Τετάρτη 22 Μαΐου.

Το μεσημέρι, στις 12.30, θα αναγορευτεί σε επίτιμο καθηγητή του Φιλολογικού, ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου και διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης Θρησκευτικών Ρητορικών Κειμένων της Αρχαιότητας (CARRA), Λωράν Περνό. Τον τιμώμενο θα προσφωνήσει ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης και τον έπαινο θα αναγνώσει η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας, Ελένη Χουλιαρά-Ράιου. Ο τιμώμενος θα μιλήσει με θέμα «L’ histoire de la rhetorique greque antique: actualite de la recherché et nouvelles perspectives- Η ιστορία της αρχαίας ελληνικής ρητορικής: ερευνητική επικαιρότητα και νέες προοπτικές».

Το απόγευμα στις 19.30, θα αναγορευτεί σε ομότιμο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού ένας «παλιός γνώριμος», ο καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας Βαγγέλης Χρυσός. Ο κ. Χρυσός ήταν επί σειρά ετών καθηγητής του τμήματος και σε αυτά τα χρόνια θα αναφερθεί στην ομιλία του με θέμα «Αναπολώντας τα χρόνια μου στα Γιάννενα». Τον έπαινο θα αναγνώσει ο πρόεδρος του τμήματος, Παναγιώτης Αντωνόπουλος.

Και τις δύο εκδηλώσεις, που θα γίνουν στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» στην πανεπιστημιούπολη, θα συνοδεύσει μουσικά η Καμεράτα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Ο κ. Περνό γεννήθηκε το 1955 στην πόλη Saumur της βορειοδυτικής Γαλλίας και σπούδασε στην École Normale Supérieure (ENS) και κατέχει τους τίτλους: Agrégé des lettres, Docteur de 3ème cycle και Docteur d’État. Υπηρέτησε ως Maître de conférences στο Πανεπιστήμιο Lyon III και αργότερα στην ENS· το 1994 εκλέχτηκε καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και μετά διευθυντής του εκεί Ινστιτούτου Ελληνικών Σπουδών.

Ο κ. Χρυσός γεννήθηκε το 1938 στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και  στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου ειδικεύθηκε στη Ρωμαϊκή και Βυζαντινή Ιστορία. Το 1964 αναγορεύτηκε διδάκτωρ magnacum του Πανεπιστημίου της Βόννης. Το 1974 εγκρίθηκε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η επί υφηγεσία διατριβή του (ήταν ο πρώτος υφηγητής του νεότευκτου Πανεπιστημίου). Υπηρέτησε ως καθηγητής μέχρι το 1996, οπότε και συνέχισε την καριέρα του στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.

Στις 19:00 το λεωφορείο του Πανεπιστημίου με αφετηρία την Περιφέρεια, θα κάνει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παραστούν στην τελετή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back