ΗΠΕΙΡΟΣ

Ένα μουσείο με έργα του Θεόφιλου στον Λια Θεσπρωτίας

Εικόνα του άρθρου Ένα μουσείο με έργα του Θεόφιλου στον Λια Θεσπρωτίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2018, 13:06
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το μουσείο τέχνης που στρεγάζεται στον Λια, στη Μουργκάνα, θα εγκαινιάσει στις 13 Αυγούστου ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ. Το μουσείο φιλοξενεί τρία έργα του γνωστού λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και πίνακες που δημιουργήθηκαν ειδικά για τη περίσταση από τον επίσης γνωστό σύγχρονο καλλιτέχνη Σωτήρη Σόρογκα, του οποίου οι οικογενειακές ρίζες είναι από την περιοχή.

Το κόστος της κατασκευής του μουσείου καλύφθηκε με χορηγία του επιχειρηματία Αλέκου Υφαντή, του οποίου η οικογένεια κατάγεται από το χωριό. Ο κ. Υφαντής, ο αδερφός του Χαράλαμπος και άλλα μέλη της οικογένειας θα παρευρεθούν στα εγκαίνια. Τον σχεδιασμό του μουσείου επιμελήθηκε η αρχιτέκτονας μηχανικός κ. Μαγδαλένα Πανταζή, σε συνεργασία με την αρχαιολόγο Βαρβάρα Παπαδοπούλου.

Το μουσείο φέρει το όνομα «Μουσείο Υφαντή» προς τιμή των δωρητών και θα φιλοξενεί την μόνιμη έκθεση των Θεόφιλου και Σόρογκα. Οι εικόνες του Θεόφιλου είναι τρεις και φυλάσσονταν στην εκκλησία του χωριού. Θεωρούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του ζωγράφου, ο οποίος πέθανε το 1934. Η προσφορά του ζωγράφου Σ. Σόρογκα αποτελείται από τέσσερις πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν ειδικά για το μουσείο στον Λια, την γενέτειρα της γιαγιάς του από την πλευρά του πατέρα του.

Εκτός από τα έργα των δύο ζωγράφων, που εκτίθενται σε δύο χώρους του μουσείου, στους διαδρόμους του υπάρχουν επίσης φωτογραφίες που απεικονίζουν σκηνές της ζωής στην περιοχή κατά τον περασμένο αιώνα, όπως και φωτογραφίες διάσημων επισκεπτών στο χωριό τα τελευταία χρόνια.

Στα εγκαίνια θα παραβρεθούν επίσης ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο κ. Σόρογκας, ο Γιάννης Χουλιαράς, προϊστάμενος ΕΦΑ Άρτας, ο Νίκος Γκατζογιάννης, πρώην πρόεδρος οργανώσεων αποδήμων κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back