ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έρευνες για υδρογονάνθρακες: μόνο εύκολη υπόθεση δεν θα είναι

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/11/2017, 22:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μόνο εύκολη υπόθεση δεν αποδεικνύεται η «κοινωνική ενσωμάτωση» της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ήπειρο. Μετά το Δήμο Ζαγορίου που ανέστειλε την αρχική του απόφαση να αδειοδοτήσει την πρόσβαση στην κοινοπραξία της (γνωστής στην Ήπειρο) Energean και της (νεοφερμένης) Repsol, του «γίγαντα» των πετρελαιοειδών, ακολούθησε ο Δήμος Σουλίου που ανέβαλε την αδειοδότηση, γιατί διαπιστώθηκε «πλήρης άγνοια» γύρω από το θέμα.

Πέμπτη βράδυ, ο Δήμος Ζίτσας αποφάσισε μεν να μην αναστείλει την αρχική του απόφαση για αδειοδότηση, αλλά να διοργανώσει και ημερίδα ενημέρωσης στη Ζίτσα, στις 10 Δεκεμβρίου το πιθανότερο. Είναι εμφανής η ανακολουθία του «πρώτα αποφασίζουμε και μετά ενημερωνόμαστε», ωστόσο η δημοτική αρχή αλλά και παρατάξεις που στήριξαν την αρχική αδειοδότηση, είπαν τώρα ότι εφόσον προκύψουν νέα δεδομένα, «το ξαναβλέπουμε».

Στη συνεδρίαση του συμβουλίου βρέθηκαν πολλοί κάτοικοι του Δήμου, οι οποίοι έχουν συστήσει επιτροπή και διαφωνούν σε διάφορους βαθμούς με την εξόρυξη. Ένας από αυτούς, ο Ηλίας Ευθυμίου, μόνιμος κάτοικος Πολυδώρου και μελισσουργός, τοποθετήθηκε στη συνεδρίαση, επικαλούμενος μεταξύ άλλων στη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υπογράφει ο καθηγητής του ΕΜΠ κ. Καλιαμπάκος, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές, τόσο περιβαλλοντικές, όσο και υγειονομικές. Είπε ακόμα ότι η εταιρία ουσιαστικά υπόσχεται μόνο 120 θέσεις εργασίας για τους επτά Δήμους που αφορά η εξόρυξη (οι υπόλοιπες 80 όπως είπε, είναι από εργολάβους) και όσο για τα χρήματα που θα ωφεληθεί η Περιφέρεια Ηπείρου, «είναι αστεία ποσά».

Αρχικά, η ενημερωτική ημερίδα ήταν να γίνει την προσεχή Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στη Βουτσαρά. Ωστόσο, εκεί δεν θα ήταν εύκολο ή και δυνατό να παραστούν επιστημονικοί φορείς, γι αυτό τελικά η ημερίδα θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου (στις 9, επιστήμονες θα βρίσκονται για τον ίδιο λόγο στο Ζαγόρι).

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος παραδέχθηκε ότι «αν μάθουμε κάτι που θα μας ανησυχήσει, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε». Βέβαια, η ανακολουθία «πρώτα αποφασίζουμε, μετά μαθαίνουμε ότι ενδεχομένως υπάρχει θέμα», παραμένει... Ο Χρυσόστομος Βούζας είπε ότι «η σειρά των γεγονότων είναι λάθος» και ότι θα πρέπει οι επιστήμονες που θα εκφέρουν άποψη να επιλεγούν από τους πολίτες, γιατί η εταιρία «θα πει αυτά που θέλει». Ο Βασίλης Γαρδίκος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης στάθηκε κάπου στη μέση, λέγοντας ότι «στο στάδιο της γεώτρησης θα χρειαστούν και άλλες άδειες. Εμείς σε αυτό το πλαίσιο συμφωνήσαμε». Ο κ. Ευθυμίου πάντως, επικαλέστηκε τμήματα της μελέτης που αναφέρουν ότι η επίπτωση θα είναι αισθητή ακόμα και στο πρώτο στάδιο των εργασιών. Οι κ.κ. Τζίμας και Ματσάγγας ζήτησαν να μη δοθεί άδεια ούτε για την έρευνα, στην κοινοπραξία και διατύπωσαν το ερώτημα «ακόμα και αν βρεθεί κάτι, ποιος θα το καρπωθεί; Όχι βέβαια οι εργαζόμενοι». Ο κ. Ματσάγγας είπε ότι θα πρέπει να αναλυθεί το νομικό πλαίσιο που διέπει τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Από τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και κάποιες στιγμές με φωνές και ήπιες αντεγκλήσεις. Το σίγουρο είναι ότι η υπόθεση των ερευνών για υδρογονάνθρακες, μόνο εύκολη δεν θα είναι.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back