ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Γέφυρα Πλάκας: Πέτρα-πέτρα μέχρι τον Δεκέμβριο

Εικόνα του άρθρου Γέφυρα Πλάκας: Πέτρα-πέτρα μέχρι τον Δεκέμβριο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2019, 12:08
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Κυριακή μεσημέρι, και το Γεφύρι Πλάκας, «αρματωμένο» με σίδερα, ικριώματα και σκαλωσιές, περιμένει με ανυπομονησία την ημέρα που θα μπει η τελευταία πέτρα… Τα μαστόρια δεν σταματούν να φτιάχνουν τον μεταλλότυπο, το καλούπι, το υπόβαθρο για το χτίσιμο του κεντρικού τόξου του γεφυριού. Μέχρι το βράδυ θα είχε τελειώσει…

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο της αποκατάστασης του γεφυριού πάνω από τον Άραχθο, στα Τζουμέρκα, πρέπει να τελειώσει τον Φεβρουάριο του 2020. Το έργο έχει αναλάβει η εταιρία «ΝΗΡΙΚΟΣ» η οποία έχει συμπράξει με την εταιρία «Αφοί Ηλιόπουλοι». Επιτόπου, ο «Τύπος Ιωαννίνων» συνάντησε τον Χρήστο Ηλιόπουλο, αρχιτέκτονα και εργοταξιάρχη τεχνικών λύσεων. Ο κ. Ηλιόπουλος μάς μεταφέρει την εκτίμηση ότι το γεφύρι θα έχει χτιστεί μέχρι τον Δεκέμβριο. «Παρόλο που έχουμε τη δυνατότητα να τελειώσουμε τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να τελειώσουμε νωρίτερα, μέχρι τον Δεκέμβριο. Κι αυτό επειδή οι τελευταίοι μήνες μάς είναι άχρηστοι. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε με χαμηλές θερμοκρασίες (σ.σ. παγώνουν τα κονιάματα κ.λπ.)…» αναφέρει.


Αυτή τη στιγμή, ο μεταλλότυπος είναι έτοιμος, ενώ τα μαστόρια δουλεύουν και με τις πέτρες πάνω από το ανατολικό μεσόβαθρο και βάθρο.

Για το χτίσιμο του κεντρικού τόξου θα απασχοληθούν δύο συνεργεία πετράδων –το καθένα θα «περπατήσει» πάνω στη θολωτή κατασκευή και θα αναλάβει τη δική του αποστολή. Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, έχει υπολογιστεί ότι το κάθε συνεργείο θα χτίζει περίπου 60 εκατοστά την ημέρα. Το άνοιγμα του τόξου είναι 35 μέτρα –και το συνολικό μήκος του γεφυριού φτάνει τα 40 μ. Όσο για το φορτίο του κεντρικού τόξου, αυτό εκτιμάται γύρω στους 600 τόνους. Το απαραίτητο δομικό υλικό, η πέτρα, έχει προέλθει από λατομείο της Δαφνούλας. Πρόκειται για υλικό που προσεγγίζει κατά πολύ το αυθεντικό υλικό, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει (διαβάστε περισσότερα εδώ για τα χαρακτηριστικά του γεφυριού).

Με την ολοκλήρωση του κεντρικού τόξου, θα ακολουθήσουν οι συμπληρωματικές εργασίες για την αποκατάσταση του μνημείου και σημείου αναφοράς για την περιοχή των Τζουμέρκων και της Ηπείρου. Η ανάδοχος εταιρία, την ίδια ώρα, παρακολουθεί και τη συμπεριφορά του δυτικού βάθρου. Το δυτικό βάθρο, μετά την κατάρρευση μεγάλου μέρους του γεφυριού τον Φεβρουάριο του 2015, είχε παρουσιάσει κάποιες ρωγμές. Πριν αρχίσει το βασικό έργο της αποκατάστασης, στο βάθρο αυτό έγιναν συρραφές. Μέχρι στιγμής, όλα βαίνουν καλώς.

Όπως είχε ανακοινωθεί, τα «αποκαλυπτήρια» του γεφυριού θα γίνουν μετά τον χειμώνα. Ο μεταλλότυπος θα παραμείνει για λίγο καιρό μετά το χτίσιμο του κεντρικού τόξου για λόγους καταγραφής της συμπεριφοράς του «νέου» γεφυριού.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back