Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η εικόνα των κέντρων φιλοξενίας στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Η εικόνα των κέντρων φιλοξενίας στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2018, 17:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην πιο πρόσφατή της έκθεση για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα, με κριτήριο τα σημεία εγκατάστασής τους, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ καταγράφει πληθυσμό, εθνικότητες, κατανομή και φυσικά, προβλήματα που υπάρχουν.

Στην Ήπειρο,  λειτουργούν πέντε καταυλισμοί-σημεία φιλοξενίας. Ο πληθυσμός που διαμένει εκεί είναι ο εξής:

Δολιανά: 105 άτομα (70% Συρία, 16% Ιράκ, 5% Υεμένη, 1% Παλαιστίνη, 8% χωρίς αναφορά)

Επίσης, 35% είναι άνδρες, 25% γυναίκες, 40% παιδιά.

Φιλιππιάδα: 260 άτομα (27% Αφγανιστάν, 26% Ιράκ, 38% Συρία, 4% Ιράν, 5% Πακιστάν)

33% άνδρες, 27% γυναίκες, 40% παιδιά

Κόνιτσα: 71 άτομα (100% Συρία) 26% άνδρες, 20% γυναίκες, 54% παιδιά

Αγία Ελένη (Γιάννενα): 364 άτομα (45% Συρία, 195 Ιράκ, 7% Κουβεϊτ, 5% Αφγανιστάν, 24% άλλο)

16% άνδρες, 30% γυναίκες, 54% παιδιά

Κατσικάς (Γιάννενα): 378 άτομα (42% Συρία, 25% Αφγανιστάν, 20% Ιράκ, 7% Κουβέιτ, 6% Ιράν)

34% άνδρες, 21% γυναίκες, 45% παιδιά

Η πιο προβληματική εγκατάσταση είναι ο Κατσικάς. Στις παρατηρήσεις, η Ύπατη Αρμοστεία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι ανεπαρκής η αποκομιδή απορριμμάτων, ενώ αρκετά είναι τα σημεία αναφοράς για την υγειονομική περίθαλψη. Ελλείψεις επίσης καταγράφονται στην εκπαίδευση των παιδιών, στην προσφερόμενη απασχόληση κ.α. Τέλος, δεν υπάρχει επαρκής σύνδεση με το διαδίκτυο. Κάποια από αυτά τα σημεία είναι εκείνα που αναφέρουν οι πρόσφυγες στην κινητοποίησή τους, από προχτές. Η μεταβατική περίοδος στη διαχείριση του καταυλισμού (έχει περάσει στην ASB πλέον), έχει αφήσει αρκετά κενά, για τα οποία πάντως δίνονται διαβεβαιώσεις ότι θα καλυφθούν.

Η κατάσταση στην Αγία Ελένη είναι σαφώς καλύτερη (παρατηρήσεις για ανεπάρκειες υπάρχουν για την αποχέτευση μόνο), ενώ πάνω από το 60% των παιδιών πάνε σχολείο. Στην Κόνιτσα το ίδιο ποσοστό κυμαίνεται, αλλά και πάλι οι παρατηρήσεις δεν είναι καίριες (πλην των λουτρών για ΑμεΑ που λείπουν).

Αρκετά σημεία παρατηρεί η Ύπατη Αρμοστεία στη Φιλιππιάδα (έλλειψη μεταφραστών για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ ένα 25% περίπου των παιδιών πάει σχολείο) και ελλείψεις σε λουτρά κ.λπ.

Στα Δολιανά, η Ύπατη Αρμοστεία καταγράφει μεταξύ άλλων «συχνές εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων», αλλά στον αντίποδα, υπάρχει η ικανοποιητική κάλυψη της εκπαίδευσης για τα παιδιά.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back