Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και τα καλάμια θέλουν τον τρόπο τους...

Εικόνα του άρθρου Και τα καλάμια θέλουν τον τρόπο τους...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/04/2017, 17:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Διαχείριση καλαμώνα της λίμνης»: Από τις πιο εύκολες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια για τη βελτίωση των συνθηκών στο οικοσύστημα. 

Από το 2004, το διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία της Παμβώτιδας αλλά και η πιο πρόσφατη μελέτη αποκατάστασης του οικοσυστήματος (2013) «φωνάζουν» για τον καλαμώνα. Η «αποφασιστικότητα» των τοπικών αρχών, όλα αυτά τα χρόνια, περιορίστηκε σε μεμονωμένες παρεμβάσεις κοπής καλαμιών και στο ξερίζωμα καλαμιών σε μεγάλη έκταση στην Αμφιθέα για τη δημιουργία στίβου θαλάσσιου σκι. Και βέβαια, υπάρχουν πάντα και οι περιπτώσεις που οι πολίτες βάζουν φωτιά στα καλάμια, όπως έγινε πριν από λίγο καιρό. Γ

ια όσες παρεμβάσεις έγιναν, δεν προϋπήρχε κάποια ολοκληρωμένη επιστημονική μελέτη διαχείρισης του καλαμώνα της λίμνης. Αυτό το κενό έρχεται να συμπληρώσει, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, μια προγραμματική σύμβαση μεταξύ του δήμου Ιωαννιτών και του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας,που αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ (από το ταμείο του Δήμου), οι δύο φορείς ευελπιστούν ότι το οικοσύστημα θα γίνει λίγο πιο «υγιές» και ότι η εικόνα της παραλίμνιας περιοχής θα είναι καλύτερη, με τον δήμο Ιωαννιτών να έχει στο μυαλό του και τη δυνατότητα να αποτελέσουν τα ενδιαιτήματα των καλαμώνων πόλο έξης επισκεπτών και τουριστών. Σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση, για την όλη παρέμβαση, ο Δήμος θα διαθέσει προσωπικό αλλά και το περίφημο μηχάνημα water-master, τον πλωτό εκσκαφέα. 

Όπως έχει καταγραφεί σε διάφορες μελέτες, ο καλαμώνας είναι μια κατηγορία βλάστησης που πρέπει να υπάρχει. Αποτελεί τον τόπο διαβίωσης και αναπαραγωγής των ψαριών, των αμφίβιων και των πουλιών. Όταν όμως υπάρχει υπερανάπτυξη ενός καλαμώνα, τότε έχουμε πρόβλημα. Η απουσία διαχείρισής του οδηγεί νομοτελειακά στη βαθμιαία υποχώρηση ενός υγροτόπου. Οι καλαμώνες συνηθίζουν να αποτελούν το πρώτο στάδιο για τη μετατροπή ενός οικοσυστήματος από υδάτινο σε χέρσο. Όταν τα καλάμια κάνουν τον κύκλο της ζωής τους, καταλήγουν νεκρή οργανική ύλη που αποτίθενται στο υπόστρωμα ενός καλαμώνα. 


* Η φωτογραφία είναι του Στυλιανού Κανακάρη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back