Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Καλέσματα και ανακοινώσεις για το Πολυτεχνείο

Εικόνα του άρθρου Καλέσματα και ανακοινώσεις για το Πολυτεχνείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/11/2019, 15:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η 46η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι προ των πυλών και έχουν ξεκινήσει τα ψηφίσματα και οι προσκλήσεις για την πορεία της Κυριακής.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

«To Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 46η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Την Κυριακή, 17 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων

Με μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα «Νόμος και Τάξη», στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες. Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Το Εργατικό Κέντρο καταθέτει στεφάνια στις 12 το μεσημέρι του Σαββάτου 16/11 στη Δομπόλη και καλεί σε συγκέντρωση στις 17.00 της Κυριακής.

Ν. ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

Στις μέρες μας, παρατηρούμε την προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ξεθεμελιώσει όσα κερδήθηκαν με τους πολυετείς αγώνες του φοιτητικού κινήματος  όπως για παράδειγμα την παροχή Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας για όλους χωρίς διακρίσεις. Οι διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος εκείνης της εποχής, με κεντρικό σύνθημα το « Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», θυμίζουν και τροφοδοτούν τις σύγχρονες διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος που μεταξύ άλλων είναι η αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, η μη επαναφορά των αυταρχικών νόμων της βάσης εισαγωγής του 10 και τα ν+2 έτη σπουδών οι οποίοι το μόνο που εξυπηρετούν είναι τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας για ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης .

ΜέΡΑ 25 Ιωαννίνων

«Σήμερα η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει έναν νέο ολιγαρχικό αυταρχισμό, με όργιο καταστολής και συλλήψεων, ενάντια στους φοιτητές του ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της σχολής τους την 11/11. Τότε είχαμε ωμή καταστολή, συλλήψεις, φυλακίσεις, εξορίες, τανκς κλπ, ενώ τώρα έχουμε χρηματοικονομικό καταναγκασμό μέσω τραπεζών, δεσμεύσεις πρώτης κατοικίας και ξεπούλημα ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας,  ξεπούλημα κόκκινων δανείων ιδιωτών σε αρπακτικά αμοιβαία κεφάλαια.  Το Πολυτεχνείο είναι ο φάρος για αντίσταση στη δουλοπρέπεια, στην εξαθλίωση, οικονομική και πνευματική, στη φίμωση του λόγου, στον μισανθρωπισμό και τη μισαλλοδοξία. Εκείνοι κοίταζαν ψηλά και γι' αυτό δεν λύγισαν».

Νέο Αριστερό Ρεύμα

Το ΝΑΡ και η νΚΑ καλούν στον αγώνα για την ανατροπή της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής και της συνολικής επιδρομής κεφαλαίου και ΕΕ, για να περάσει η πρωτοβουλία κινήσεων στο μαχόμενο εργατικό λαϊκό κίνημα και όχι στην αστική συναινετική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να μην ζήσουμε ξανά τον Σισύφειο κύκλο της δικομματικής εναλ­λαγής, μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ τώρα, με την αστική πολιτική να παραμένει κυρίαρχη.  

Εργατικός Αγώνας

Σήμερα η κυβέρνηση ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, πλήρως παραδομένη στα κελεύσματα της αστικής τάξης, των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συνεχίζει την πολιτική των Μνημονίων και εντείνει έτι περαιτέρω την επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες των εργαζομένων, των ανέργων, της νεολαίας. Οξύνει χτυπώντας δημοκρατικά δικαιώματα, όπως το άσυλο, συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στην απεργία, εμβαθύνει στον αυταρχισμό και στη μισαλλοδοξία, εκμεταλλευόμενη και το προσφυγικό πρόβλημα. Στοχοποιεί   τους νέους και ειδικά το φοιτητικό κίνημα, προσπαθεί να ποινικοποιήσει κάθε μορφή αντίστασης και αγώνα.

Μέτωπο Δράσης

Oι αντεργατικές πολιτικές, είτε εκπορεύονται από τις κυβερνήσεις, είτε από τις Τοπικές αρχές, όχι απλώς είναι παρούσες, αλλά η αιχμή του δόρατος που μας οδηγούν στην ανέχεια, την ανεργία, τις άσχημες συνθήκες που ζούμε, με την υπερφορολόγηση, την ακρίβεια, τα δημοτικά χαράτσια. Πρέπει, πιάνοντας το πραγματικό νόημα του Πολυτεχνείου, που ήταν εξέγερση στην καταπίεση, την φτώχεια, τον ιμπεριαλισμό, να πραγματώσουμε μαζί με την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεσμένα στρώματα την δική μας εξέγερση που πρέπει να φτάσει μέχρι το τέρμα. Μια άλλη κοινωνία που ο εργαζόμενος θα είναι ο αφέντης σ’ αυτόν τον τόπο, με πραγματικές ελευθερίες, χωρίς πολέμους και χούντες.

 Χειρονομία ΑΚ

Γι’ αυτό, το σύνθημα του Πολυτεχνείου «Κάτω η εξουσία» ήταν και θα είναι διαχρονικό, μέχρι οι λαοί του κόσμου να κερδίσουν. Γιατί η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν άλλο ένα κομμάτι στο μωσαϊκό των κοινωνικών αγώνων που πλήρωσαν με αίμα το βαρύ τίμημα της ελευθερίας. Αν θέλουμε να τιμήσουμε πραγματικά τον κόσμο του Πολυτεχνείου, αλλά και κάθε άλλης εξέγερσης πρέπει στο σήμερα να οργανωθούμε εναντία στους πραγματικούς τρομοκράτες, σε αυτούς που έχουν την ευθύνη για τον οικονομικό καταναγκασμό που βιώνουμε, για τους πνιγμένους ανθρώπους στη Μεσόγειο, για την προσπάθεια εκφασισμού της κοινωνίας. Γιατί η ελευθερία είναι κάτι που δεν χαρίζεται, αλλά κατακτιέται με κόπο και θυσίες. 

Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back