Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καρτ ποστάλ κατά των διακρίσεων

Εικόνα του άρθρου Καρτ ποστάλ κατά των διακρίσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2019, 15:17
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά τη Φιλιππιάδα, ο δεύτερος κύκλος δημιουργικών εργαστηρίων φωτογραφίας «Postcards from home-NorthWest» της Artifactory συνεχίζεται από 8 έως 10 Νοεμβρίου στην Καβάλα σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας και στην Κομοτηνή. 

Στόχος των εργαστηρίων είναι η καταπολέμηση των διακρίσεων και των ανισοτήτων μέσω της δημιουργικής έκφρασης με τη φωτογραφία ως εργαλείο και θέμα τη διερεύνηση της έννοιας του σπιτιού. 

Στο πλαίσιο του δεύτερου εργαστηρίου οι συμμετέχοντες ανταλλάσσουν και αναζητούν τρόπους αφήγησης των ιστοριών και των εικόνων που δημιούργησαν προκειμένου να οργανώσουν την εξέλιξη του φωτογραφικού τους έργου καθώς και τις παρουσιάσεις που θα γίνουν στις τρεις πόλεις: στη Φιλιππιάδα και την Κομοτηνή στις 30 Νοεμβρίου και στην Καβάλα στις 7 Δεκεμβρίου.


Τα εργαστήρια έχουν διάρκεια 3 μήνες και εστιάζουν στο να δώσουν χώρο στους συμμετέχοντες να αναστοχαστούν πάνω στις εμπειρίες - ιστορίες τους αναφορικά με τις αντιλήψεις τους γύρω από την έννοια του σπιτιού και να τις μοιραστούν κατανοώντας τα σημεία που είναι κοινά και αυτά που είναι διαφορετικά, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το «Postcards from home-NorthWest» (Καρτ ποστάλ από το Σπίτι- ΒορειοΔυτικά) υλοποιείται με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Artifactory και σε συνεργασία με τις Φωτογραφικές ομάδες της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδος: Φωτογραφική Ομάδα Κομοτηνής, Φωτογραφική Ομάδα Καβάλας, Φωτογραφική Ομάδα Φιλιππιάδας ΚΑ.ΔΡΩ και Φωτογραφική Ομάδα Άρτας ΦΟΑ. Ταυτόχρονα αποτελεί μία πρόσκληση προς άτομα ή ομάδες ατόμων των περιοχών αυτών που βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.

To «Postcards from home» είναι μια διεθνής καλλιτεχνική κοινότητα που αναστοχάζεται και δημιουργεί με θέμα την έννοια του σπιτιού. Δημιουργήθηκε τον Οκτώβρη του 2016 από τη Φωτεινή Παπαχατζή στο πλαίσιο της υποτροφίας της στο πρόγραμμα «START - Create Cultural Change», ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Goethe-Institut Θεσσαλονίκης και τη Γερμανική Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων. Έκτοτε αναπτύσσεται σε δύο κατευθύνσεις: ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας και δημιουργίας, ανοιχτής προς όλους όσους ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της, αλλά και ως εκπαιδευτική κοινότητα για τη φωτογραφία με βάση τη μη-τυπική εκπαίδευση. Η διαδικτυακή πλατφόρμα συνεργασίας είναι στο site: www.postcardsfromhome.net από όπου οι ενδιαφερόμενοι αποστέλλουν τις συμμετοχές τους.



Στο πλαίσιο του «Postcards from home» διοργανώνονται εργαστήρια φωτογραφίας με αντικείμενο τη διερεύνηση της έννοιας του σπιτιού σε συνεργασία με ομάδες φωτογραφίας, φεστιβάλ, οργανισμούς και εισηγητές φωτογράφους αλλά και καλλιτέχνες, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και ερευνητές. 

Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στα εργαστήρια που έχουν γίνει από τη Φωτεινή Παπαχατζή και τη Λία Ναλμπαντίδου σε συνεργασία με το ASFA Photocourses στον καλλιτεχνικό Σταθμό της ΑΣΚΤ Αθηνών στο Τσεπέλοβο Ζαγορίου Ιωαννίνων, στο φεστιβάλ Γιορτές Ρόκκας στα χωριά Ρόκκα και Κερά στην Κίσσαμο Χανίων, στο Στέκι Καθηγητών Ρεθύμνου και από τη Φωτεινή Παπαχατζή στο Antiparos International Photo Festival, σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στο Βερολίνο και σε ομάδες θεάτρου ηλικιωμένων.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back