Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Κεφαλόβρυσο: 76 χρόνια μετά

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2019, 16:27
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τη μνήμη των 22 θυμάτων του ολοκαυτώματος στο Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου τίμησαν ο Δήμος Πωγωνίου, η Περιφέρεια Ηπείρου κι άλλοι φορείς. Ήταν στις 10 Ιουλίου του 1943 όταν το χωριό δέχτηκε επίθεση από τα ναζιστικά στρατεύματα.

«Οι Κεφαλοβρυσίτες ανέβηκαν το δικό τους Γολγοθά και έγιναν ήρωες για όλους μας. Μέσα στη φρίκη και την απόγνωση, έθαψαν τους νεκρούς τους και ξεκίνησαν από το μηδέν να αναστήσουν ξανά το χωριό τους. Αντιπάλεψαν τα μύρια δεινά που έφερε το μεγάλο φονικό και μας δίδαξαν τις αξίες της απλής ζωής. Δυστυχώς το ολοκαύτωμα παραμένει μία τραγωδία δίχως κάθαρση αφού ακόμη δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη» τόνισε στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, θέτοντας εκ νέου το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. «Ποτέ πια ναζισμός, ποτέ πια φασισμός και κάθε μορφής ολοκληρωτισμός. Είναι καθήκον όλων μας να υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτή, λοιπόν, την ιστορική επέτειο μνήμης σκύβουμε το κεφάλι μας στους 22 συντοπίτες μας που χάθηκαν στις 10 Ιουλίου 1943 και δηλώνουμε, για μία ακόμη φορά, την ευθύνη και την υποχρέωσή μας να μην ξεχάσουμε ποτέ» πρόσθεσε.

Στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει μάθει να αγωνίζεται όμως ακόμη δεν υπάρχει δικαίωση από το ομόσπονδο γερμανικό κράτος», ενώ ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Γερμανικές Επανορθώσεις κΔημήτρης Χαντζαρόπουλος  υπενθύμισε το όλο ιστορικό της υπόθεσης.

Την ομιλία της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός και διευθύντρια του Γυμνασίου Πωγωνιανής Ελένη Θεοδώρου που τόνισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης δεν είναι απλά εκδηλώσεις θύμησης αλλά μηχανισμός διαμόρφωσης ταυτότητας.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ολοκληρώθηκαν με την βράβευση των νικητών του αγώνα 5 χλμ. «Δρόμος Μνήμης». Την πρώτη θέση έλαβε ο Ευάγγελος Τσίμαρης, τη δεύτερη θέση ο Γεώργιος Τσίνης και την τρίτη θέση ο Νίτας Ανδρέας.

Στις εκδηλώσεις τιμής παραβρέθηκε, μεταξύ άλλων, και η νεοεκλεγείσα βουλευτής της ΝΔ Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back